SALGIN SARSIYOR, EKONOMİ DARALIYOR

GÜNDEM 02.10.2020 - 17:18, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 3222+ kez okundu.
 

SALGIN SARSIYOR, EKONOMİ DARALIYOR

Çin’de ortaya çıkan ve Dünya geneline yayılan korona virüs salgını ekonomileri ve ticari hayatı etkilemeye devam ediyor.
Salgının yaz boyunca da artarak devam etmesi ile birlikte bütün ülkelerde üretim başta olmak üzere durgunluğa yol açmış ve çok sayıda ülkede işyerleri kapanmış, iflaslar olmuş ve işsizlik oranları iyice yükselmişti. Türkiye’de salgının ilk aylarında alınan ekonomik ve ticari destekler ile işyerleri ve vatandaşlar çok büyük bir sıkıntı çekmeden ilk dalga atlatılmıştı. Eylül ayının başında artan vaka sayıları ve ülke genelindeki hareketlilik sonrası artan tedbirlerin getirdiği ekonomik durgunluk iyice hissedilmeye başladı. Bulancak’ta bu durgunluktan etkilenen yerlerden, Düğün sezonu ve okulların açılması ile birlikte ilçe ekonomisi her zaman ayakta durmuş ve bu iki sektörün ilçe ekonomisine katkıları yıllık 100 milyon lira civarında olmuştur. Fındık ilçenin en önemli gelir kaynağı olması bir yana, ilçenin diğer sektörlerinde ilçe ekonomisine katkıları da yadsınamaz. Bulancak’ın 70 bine yaklaşan nüfusu ile sadece Giresun’un en büyük değil aynı zamanda bölgenin de büyük ilçelerinden de olduğu unutulmamalı. Sanayi sitesi, fındık fabrikaları, balıkçılığı, inşaat sektörü ile adından söz ettiren bir ilçe. Son haftalarda ekonomik ve ticari olarak iyice zor durumda olduğunu belirten ilçenin esnafı, işçisi, hizmet sektöründe işyeri olanların tek bir derdi var. İşlerin çok durduğunu ve ne yapacaklarını bilemediklerini ifade eden esnaf, gazetemize şunları söyledi: “Bu salgın bizi iyice zor durumda bıraktı. Sağlık tedbirlerine uyalım derken, iş yapamaz olduk. Fındığın para etmesi bu sorunu çözmüyor. Düğün dernek durdu. Kahvehanelerin nerede ise hepsi kapandı. 65 yaş üstü dışarı çıkamıyor. Birkaç iş yeri ancak tam kapasite ile çalışıyor. Okullarda tam açılmadığı için ilçe deki ekonomik ve ticari yapı epeyce bir bundan etkileniyor. Herkes iş yapacak ki, ekonomi ve ticaret olsun. Birkaç önceki ekonomik destekler suyunu çekti. Krediler ödenecek gibi değil. Vergi, sigorta, maaş, girdilerin maliyeti, malzeme fiyatlarını ödeyecek fazla gücümüz almadı. Şimdilik cepten harcıyoruz. Hükümet bizi duymalı ve yeni bir destek paketi ile bun günleri geçmemizi sağlamalıdır.”           
Çin’de ortaya çıkan ve Dünya geneline yayılan korona virüs salgını ekonomileri ve ticari hayatı etkilemeye devam ediyor.

Salgının yaz boyunca da artarak devam etmesi ile birlikte bütün ülkelerde üretim başta olmak üzere durgunluğa yol açmış ve çok sayıda ülkede işyerleri kapanmış, iflaslar olmuş ve işsizlik oranları iyice yükselmişti.

Türkiye’de salgının ilk aylarında alınan ekonomik ve ticari destekler ile işyerleri ve vatandaşlar çok büyük bir sıkıntı çekmeden ilk dalga atlatılmıştı. Eylül ayının başında artan vaka sayıları ve ülke genelindeki hareketlilik sonrası artan tedbirlerin getirdiği ekonomik durgunluk iyice hissedilmeye başladı.

Bulancak’ta bu durgunluktan etkilenen yerlerden, Düğün sezonu ve okulların açılması ile birlikte ilçe ekonomisi her zaman ayakta durmuş ve bu iki sektörün ilçe ekonomisine katkıları yıllık 100 milyon lira civarında olmuştur. Fındık ilçenin en önemli gelir kaynağı olması bir yana, ilçenin diğer sektörlerinde ilçe ekonomisine katkıları da yadsınamaz.

Bulancak’ın 70 bine yaklaşan nüfusu ile sadece Giresun’un en büyük değil aynı zamanda bölgenin de büyük ilçelerinden de olduğu unutulmamalı. Sanayi sitesi, fındık fabrikaları, balıkçılığı, inşaat sektörü ile adından söz ettiren bir ilçe.

Son haftalarda ekonomik ve ticari olarak iyice zor durumda olduğunu belirten ilçenin esnafı, işçisi, hizmet sektöründe işyeri olanların tek bir derdi var. İşlerin çok durduğunu ve ne yapacaklarını bilemediklerini ifade eden esnaf, gazetemize şunları söyledi: “Bu salgın bizi iyice zor durumda bıraktı. Sağlık tedbirlerine uyalım derken, iş yapamaz olduk. Fındığın para etmesi bu sorunu çözmüyor. Düğün dernek durdu. Kahvehanelerin nerede ise hepsi kapandı. 65 yaş üstü dışarı çıkamıyor. Birkaç iş yeri ancak tam kapasite ile çalışıyor. Okullarda tam açılmadığı için ilçe deki ekonomik ve ticari yapı epeyce bir bundan etkileniyor. Herkes iş yapacak ki, ekonomi ve ticaret olsun. Birkaç önceki ekonomik destekler suyunu çekti. Krediler ödenecek gibi değil. Vergi, sigorta, maaş, girdilerin maliyeti, malzeme fiyatlarını ödeyecek fazla gücümüz almadı. Şimdilik cepten harcıyoruz. Hükümet bizi duymalı ve yeni bir destek paketi ile bun günleri geçmemizi sağlamalıdır.”           

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.