DOLMUŞÇULAR DERTLİ Mİ DERTLİ!

GÜNDEM 21.05.2020 - 15:03, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 3081+ kez okundu.
 

DOLMUŞÇULAR DERTLİ Mİ DERTLİ!

Dünya’yı sarsan ve etkilemediği ülke ile ekonomik yapı kalmayan koronavirüs salgını sonrası ülkemiz genelinde alınan tedbirler kapsamında sıkıntıya düşen yolcu taşıma sektöründe çalışanlar sorunlarına çözüm bekliyor.
Bulancaklı dolmuş şoförleri ve araç sahipleri Türkiye’de yarı zamanlı çalışmaya geçtikten sonra büyük bir sıkıntı içinde olduklarını, sigorta prim borcu başta olmak üzere giderlerini karşılayamaz hale geldiklerini belirtiyorlar. Konu ile ilgili olarak çok sayıda dolmuş esnafı ve araç sahibi gazetemize yaptıkları açıklamada, “Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Kimsede bizi duymuyor” diyerek dert yandılar. Salgın ile birlikte Bakanlığın aldığı karar ile dolmuşlarda koltuk sayısına göre yarı yarıya yolcu almaya başladıklarını aktaran dolmuş esnafı, “Giresun-Bulancak dolmuşları olarak yine diğer dolmuşlar da, maliyetleri bir türlü karşılayamaz oldu. Araç sayılarını düşürdük ve buda gelirimizi etkiledi. 7 ya da 8 kişi ancak dolmuşa alabiliyoruz. Çok sıkı bir denetim var. Kararların dışında yolcu taşırsanız ceza kesiliyor. Zaten yolcu sayımız azaldı birde hatalı durumda ceza kesilerek bizi daha çok sıkıntıya sokuyorlar. Bir yandan yolcuya daha iyi hizmet etmek istiyoruz. Ancak bu şartlarda bu olacak gibi değil. Bulunduğumuz durak yerlerinin belediyeler kirasını istiyor. Bizim iş yapıp yapmadığımızın bir önemi yok. Borcu olan, kirası olan, kendine çalışan veya şoförlük yapan herkes için zor günler bu günler. Sigorta primi aylık 1.115 lira oldu. Salgın ile birlikte bu primi de ödemekte zorlanıyoruz. Yetkililere derdimizi anlatıyoruz fakat şu ana kadar bize bir çözüm bulmuş değiller. Yakıt fiyatları aşağı düştü ama bize çokta bir faydası olmadı. Yolcu sayısı ile kazandığımız günlük gelir, giderleri bile karşılamıyor. Araçlarda arıza oluyor, usta aynı fiyattan işini yapıyor. Yolcu da haklı olarak bu durumdan şikayet ediyor ama yapacak bir şey de yok. Salgın daha en kadar gider kimsede bilmiyor. Daha ne kadar dayanırız Allah bilir. Sadece bizim dolmuşlar değil, il genelindeki bütün dolmuşlar aynı dertten mustarip. Yetkililer bir an önce dolmuşçuların bu dertlerine çare bulmalıdır” ifade ettiler.
Dünya’yı sarsan ve etkilemediği ülke ile ekonomik yapı kalmayan koronavirüs salgını sonrası ülkemiz genelinde alınan tedbirler kapsamında sıkıntıya düşen yolcu taşıma sektöründe çalışanlar sorunlarına çözüm bekliyor.

Bulancaklı dolmuş şoförleri ve araç sahipleri Türkiye’de yarı zamanlı çalışmaya geçtikten sonra büyük bir sıkıntı içinde olduklarını, sigorta prim borcu başta olmak üzere giderlerini karşılayamaz hale geldiklerini belirtiyorlar.

Konu ile ilgili olarak çok sayıda dolmuş esnafı ve araç sahibi gazetemize yaptıkları açıklamada, “Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Kimsede bizi duymuyor” diyerek dert yandılar.

Salgın ile birlikte Bakanlığın aldığı karar ile dolmuşlarda koltuk sayısına göre yarı yarıya yolcu almaya başladıklarını aktaran dolmuş esnafı, “Giresun-Bulancak dolmuşları olarak yine diğer dolmuşlar da, maliyetleri bir türlü karşılayamaz oldu. Araç sayılarını düşürdük ve buda gelirimizi etkiledi. 7 ya da 8 kişi ancak dolmuşa alabiliyoruz. Çok sıkı bir denetim var. Kararların dışında yolcu taşırsanız ceza kesiliyor. Zaten yolcu sayımız azaldı birde hatalı durumda ceza kesilerek bizi daha çok sıkıntıya sokuyorlar. Bir yandan yolcuya daha iyi hizmet etmek istiyoruz. Ancak bu şartlarda bu olacak gibi değil. Bulunduğumuz durak yerlerinin belediyeler kirasını istiyor. Bizim iş yapıp yapmadığımızın bir önemi yok. Borcu olan, kirası olan, kendine çalışan veya şoförlük yapan herkes için zor günler bu günler. Sigorta primi aylık 1.115 lira oldu. Salgın ile birlikte bu primi de ödemekte zorlanıyoruz. Yetkililere derdimizi anlatıyoruz fakat şu ana kadar bize bir çözüm bulmuş değiller. Yakıt fiyatları aşağı düştü ama bize çokta bir faydası olmadı. Yolcu sayısı ile kazandığımız günlük gelir, giderleri bile karşılamıyor. Araçlarda arıza oluyor, usta aynı fiyattan işini yapıyor. Yolcu da haklı olarak bu durumdan şikayet ediyor ama yapacak bir şey de yok. Salgın daha en kadar gider kimsede bilmiyor. Daha ne kadar dayanırız Allah bilir. Sadece bizim dolmuşlar değil, il genelindeki bütün dolmuşlar aynı dertten mustarip. Yetkililer bir an önce dolmuşçuların bu dertlerine çare bulmalıdır” ifade ettiler.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.