ŞİMDİDEN ÇÖZÜM BULMAK GEREKİR

GÜNDEM 04.05.2020 - 10:12, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 2990+ kez okundu.
 

ŞİMDİDEN ÇÖZÜM BULMAK GEREKİR

Koronavirüs salgının etkisi ile tarım işçilerinin seyahat izinlerindeki sıkıntı neticesinde ülkemizdeki tarım alanlarının hasat zamanı zor durumda kalacağı ortaya çıkmıştı. Salgının ne zaman sona ereceği veya tedbirlerin hangi şartlarda kaldırılacağı açıklık kazanmadığı göz önüne alınırsa fındık başladığında fındık işçisi bulmak çok zor olacak gibi.
Karadeniz’deki fındık üretim alanlarının büyüklüğü, işçi ihtiyacı, toplama süresi gibi faktörler işçilerin bölgemize gelmesini zorunlu kıldığını unutmadan, yetkili makamlar, fındık üreticileri ve işçi sağlayacak kişilerin bu konuda şimdiden gerekli adımları atmalı. Salgının yaz mevsiminde de etkisinin olacağı açıklandığı ve tarım işçilerinin buna göre hareket edeceği ve izinlerin kolay alınamayacağı, çay üreticilerinin son günlerdeki işçi aramalarından gördük. Sadece bu bölgede değil, ülkemizin hemen hemen her yerindeki tarım ürünlerinin yazın hasat edildiği bilenen bir durumdur. Şu anda fındık bahçesine pek giremeyen fındık üreticileri, Temmuz ayının sonunda fındık toplamaya başlıyor. Bu zamana kadar fındığı ile ancak ilgilenecek olan fındık üreticileri işçi bulamaz ise büyük bir sıkıntı ile karşı karşıya kalacaktır. Son yıllarda Gürcistan ve Güneydoğu’dan çok sayıda fındık toplama işçisini getiren fındık üreticileri zaman geçmeden yetkililer ile konuyu görüşüp çözüm bulmalıdır. Bölgemizdeki büyük bir nüfusun zaten çalışmak için büyük şehirlere gittiğini ve onlarında tedbirler kapsamında seyahat izni almasının da zor olduğu belli. Gürcistan’dan gelecek işçilerin bu şartlar altında ülkeye girişinin uzun bir süre söz konusu olmayacağı görülüyor. Güneydoğu’dan gelecek işçilerde salgında daha az sıkıntısı olan yakın bölgelere(Adana, Mersin ve Antalya’ya pamuk, narenciye toplamaya gideceği unutulmamalıdır) gideceği muhakkak. Şimdiden işçilerin gelişi, nerede kalacağı, salgın tedbirleri kapsamında neler yapılacağı masaya yatırılıp çözüm bulunmalıdır. Fındık toplanmaya birkaç gün kala çözüm bulmanın çare olmayacağını bilelim.              
Koronavirüs salgının etkisi ile tarım işçilerinin seyahat izinlerindeki sıkıntı neticesinde ülkemizdeki tarım alanlarının hasat zamanı zor durumda kalacağı ortaya çıkmıştı. Salgının ne zaman sona ereceği veya tedbirlerin hangi şartlarda kaldırılacağı açıklık kazanmadığı göz önüne alınırsa fındık başladığında fındık işçisi bulmak çok zor olacak gibi.

Karadeniz’deki fındık üretim alanlarının büyüklüğü, işçi ihtiyacı, toplama süresi gibi faktörler işçilerin bölgemize gelmesini zorunlu kıldığını unutmadan, yetkili makamlar, fındık üreticileri ve işçi sağlayacak kişilerin bu konuda şimdiden gerekli adımları atmalı. Salgının yaz mevsiminde de etkisinin olacağı açıklandığı ve tarım işçilerinin buna göre hareket edeceği ve izinlerin kolay alınamayacağı, çay üreticilerinin son günlerdeki işçi aramalarından gördük. Sadece bu bölgede değil, ülkemizin hemen hemen her yerindeki tarım ürünlerinin yazın hasat edildiği bilenen bir durumdur.

Şu anda fındık bahçesine pek giremeyen fındık üreticileri, Temmuz ayının sonunda fındık toplamaya başlıyor. Bu zamana kadar fındığı ile ancak ilgilenecek olan fındık üreticileri işçi bulamaz ise büyük bir sıkıntı ile karşı karşıya kalacaktır. Son yıllarda Gürcistan ve Güneydoğu’dan çok sayıda fındık toplama işçisini getiren fındık üreticileri zaman geçmeden yetkililer ile konuyu görüşüp çözüm bulmalıdır. Bölgemizdeki büyük bir nüfusun zaten çalışmak için büyük şehirlere gittiğini ve onlarında tedbirler kapsamında seyahat izni almasının da zor olduğu belli. Gürcistan’dan gelecek işçilerin bu şartlar altında ülkeye girişinin uzun bir süre söz konusu olmayacağı görülüyor. Güneydoğu’dan gelecek işçilerde salgında daha az sıkıntısı olan yakın bölgelere(Adana, Mersin ve Antalya’ya pamuk, narenciye toplamaya gideceği unutulmamalıdır) gideceği muhakkak.

Şimdiden işçilerin gelişi, nerede kalacağı, salgın tedbirleri kapsamında neler yapılacağı masaya yatırılıp çözüm bulunmalıdır. Fındık toplanmaya birkaç gün kala çözüm bulmanın çare olmayacağını bilelim.              

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.