Fındıkta ilk Coğrafi işaret başvuruları yapıldı

GÜNDEM 01.07.2019 - 17:31, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 3260+ kez okundu.
 

Fındıkta ilk Coğrafi işaret başvuruları yapıldı

Fındıkta ilk coğrafi işaret başvuruları Fiskobirlik Genel Müdürlüğüne yapıldı. Tirebolu’dan Altun Fındık yetkilisi Halil İbrahim Paltun ile Giresun Merkezde faaliyet gösteren Özkaya Fındık yetkilisi Halis Özkaya tarafından yapılan başvurular kayda alınarak işlemler başlatıldı.
Giresun Ticaret Borsası tarafından yapılan açıklamada “Giresun Tombul Fındığı Coğrafi İşaret Tescilinin kullanımı için ilk başvuruları üyelerimiz Altun Gıda ve Özkaya Fındık firmaları Fiskobirlik Genel Müdürlüğünde yaparak bir ilke imza attılar. Başvurularının değerlendirilmesi sonrasında belgenin kullanımına geçilecek ve ilk Giresun Tombul Fındığı Coğrafi İşaret Tescilinin kullanımını hak edecekler. İnşallah yapılan emekler boşa gitmeyerek üreticimiz, tüccarımız, kırıcılarımız ve ihracatçılarımız bu nimetten yüksek oranda yararlanarak Giresun Fındığını hak ettikleri yerlere taşıyacaklar. Bu öncülüğü yapan üyelerimiz Halil Paltun ve Halis Özkaya beylere cesaretleri ve ferasetleri için çok teşekkür ediyoruz” denildi. Coğrafi İşaret Nedir? Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere “coğrafi işaret” denir. Coğrafi işaretler, ayırt edici özelliği ile ön plana çıkan ve bulunduğu bölge ile özdeşleşen doğal ürünler, tarım, maden ve el sanatları ile sanayi ürünlerine verilen işaretlerdir. Bir yörenin herhangi bir ürünü, meyvesi, taşı, madeni diğer yörelerde üretilenlerden farklı olabilir veya bir yörede üretilen halı, kilim, kumaş, çini vb. herhangi bir nedenle ün kazanmış olabilir. Bu ürünlerin üzerinde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün benzerlerinden farklı özelliklere sahip olduğu şeklinde algılanabilir. Tüketiciler, söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yörenin adına duydukları güvenle, aynı türdeki diğer ürünlere tercih edebilirler. Coğrafi işaretler, geleneksel bilginin bir ürün gibi şekillendirildiği, paketlendiği, alındığı ve satıldığı bir boyuttadır. Ürünün kalitesi, geleneksel üretim metodu ve coğrafi kaynağı arasında kurulan sıkı bağı simgeleyen bir güvencedir.
Fındıkta ilk coğrafi işaret başvuruları Fiskobirlik Genel Müdürlüğüne yapıldı. Tirebolu’dan Altun Fındık yetkilisi Halil İbrahim Paltun ile Giresun Merkezde faaliyet gösteren Özkaya Fındık yetkilisi Halis Özkaya tarafından yapılan başvurular kayda alınarak işlemler başlatıldı.

Giresun Ticaret Borsası tarafından yapılan açıklamada “Giresun Tombul Fındığı Coğrafi İşaret Tescilinin kullanımı için ilk başvuruları üyelerimiz Altun Gıda ve Özkaya Fındık firmaları Fiskobirlik Genel Müdürlüğünde yaparak bir ilke imza attılar. Başvurularının değerlendirilmesi sonrasında belgenin kullanımına geçilecek ve ilk Giresun Tombul Fındığı Coğrafi İşaret Tescilinin kullanımını hak edecekler. İnşallah yapılan emekler boşa gitmeyerek üreticimiz, tüccarımız, kırıcılarımız ve ihracatçılarımız bu nimetten yüksek oranda yararlanarak Giresun Fındığını hak ettikleri yerlere taşıyacaklar. Bu öncülüğü yapan üyelerimiz Halil Paltun ve Halis Özkaya beylere cesaretleri ve ferasetleri için çok teşekkür ediyoruz” denildi.

Coğrafi İşaret Nedir?

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere “coğrafi işaret” denir.

Coğrafi işaretler, ayırt edici özelliği ile ön plana çıkan ve bulunduğu bölge ile özdeşleşen doğal ürünler, tarım, maden ve el sanatları ile sanayi ürünlerine verilen işaretlerdir.

Bir yörenin herhangi bir ürünü, meyvesi, taşı, madeni diğer yörelerde üretilenlerden farklı olabilir veya bir yörede üretilen halı, kilim, kumaş, çini vb. herhangi bir nedenle ün kazanmış olabilir. Bu ürünlerin üzerinde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün benzerlerinden farklı özelliklere sahip olduğu şeklinde algılanabilir. Tüketiciler, söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yörenin adına duydukları güvenle, aynı türdeki diğer ürünlere tercih edebilirler.
Coğrafi işaretler, geleneksel bilginin bir ürün gibi şekillendirildiği, paketlendiği, alındığı ve satıldığı bir boyuttadır. Ürünün kalitesi, geleneksel üretim metodu ve coğrafi kaynağı arasında kurulan sıkı bağı simgeleyen bir güvencedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.