DARBE GİRİŞİMİ NEW YORK'DA GPI TARAFINDAN ABD'YE ANLATILDI

GÜNDEM 27.09.2016 - 10:40, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:15 3225+ kez okundu.
 

DARBE GİRİŞİMİ NEW YORK'DA GPI TARAFINDAN ABD'YE ANLATILDI

Amerika Birleşik Devletleri'nde başkent merkezli tarafsız bir düşünce kuruluşu olan Global PolicyInstitute (GPI - Küresel Politika Enstitüsü) tarafından New York'ta gerçekleşen panelde 15 Temmuz darbe girişimi masaya yatırıldı.
Harvard Club’ta gerçekleştirilen ‘Türkiye’deki Başarısız Darbe Girişiminin Anatomisi’ başlıklı paneli, ABD ve uluslararası medya temsilcilerinin yanı sıra BM temsilcileri, akademisyenler, siyasetçiler, büyükelçilikler ve uluslararası sivil toplum kuruluşu liderleri izledi. 15 Temmuz darbe girişiminin uluslararası alanda doğru anlatılması, kamuoyunun ve medyanın doğru bilgilendirilmesi amacıyla Türkiye’den ve dünyadan önemli isimlerin bir araya geldiği panelin moderatörlüğünü ise Türkiye Cumhuriyeti Eski Başbakanı Mesut Yılmaz üstlendi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da etkinliğin ana konuşmacısıydı. 15 Temmuz gecesi yaşadıklarına değinen Çavuşoğlu, "Darbe gecesi yaşananları biz biliyoruz, yaşayanlar biliyor ancak Avrupalı ve Amerikalı dostlarımız görmezden geldi. Halkımız ise ideoloji farketmeksizin, parti ayırt etmeksizin sadece demokrasiyi korumak için kadın - erkek demeden sokaklara döküldü. Bu birlik ve milli beraberlik ruhunu, uzlaşı kültürünü sürdürmemiz gerekiyor. Bize düşen görev ise Türkiye’de sivil demokrasiyi güçlendirmek. Bunun için çalışıyoruz"  dedi.2014 yılında BAU Global Başkanı Enver Yücel öncülüğünde kurulan ve küresel konulara tarafsız ve bilimsel yaklaşımla analiz ve çözüm önerileri sunmayı hedefleyen Global PolicyInstitute gibi objektif ve dengeli kurumlara ihtiyaç olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, “Bugüne kadar ABD'nin bizden iadesini talep ettiği 10 kişiden dokuzunu iade ettik. Birinin iadesini de kabul ettik ancak o kişi bulunamadı. Müttefikimiz ve model ortağımız ABD'den beklentimiz, bu darbenin planlayıcısı olan şahsı bir an önce Türkiye'ye iade etmesi. İlk etapta da tutuklaması. Bu şahıs ABD'den tehditlerine devam ediyor" dedi.Panelin moderatörlüğü üstlenen Eski Başbakan Mesut Yılmaz da 15 Temmuz günü Türkiye’nin ABD'nin desteğine ihtiyaç duyduğunu belirterek 'Bu desteğin gelmesi ne yazık ki çok uzun sürdü' dedi. BAU Global Başkanı Enver Yücel ise yaptığı açıklamada 15 Temmuz’da yaşananlar nedeniyle bu etkinliğin düzenlendiğini vurgulayarak, “Moderatörümüz eski başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz ve çok değerli panelistlerle beraber Türkiye’de yaşananları objektif bir gözle Amerikan kamuoyuna, Amerikan medyasına düşünce kuruluşlarına, üniversitedeki öğretim görevlilerine anlatma şansımız, fırsatımız oldu. Türkiye’de yaşanan olayları sivil toplum örgütleri, üniversiteler, düşünce kuruluşları olarak dünyaya bizim de anlatmamız gerekiyor. Sadece devletten beklemek yetmez, bizlerin de bu tür olayları objektif bir gözle dünya kamuoyunu anlatmamız gerekiyor. Onun için güzel bir etkinlik yaptık” dedi. Bu etkinliğin Türkiye’deki üniversitelerin, düşünde kuruluşlarının yapması gerektiğini kaydeden Yücel, Berlin ve Brüksel’de de aynı etkinliği gerçekleştireceklerini ifade etti.   
Amerika Birleşik Devletleri'nde başkent merkezli tarafsız bir düşünce kuruluşu olan Global PolicyInstitute (GPI - Küresel Politika Enstitüsü) tarafından New York'ta gerçekleşen panelde 15 Temmuz darbe girişimi masaya yatırıldı.
Harvard Club’ta gerçekleştirilen ‘Türkiye’deki Başarısız Darbe Girişiminin Anatomisi’ başlıklı paneli, ABD ve uluslararası medya temsilcilerinin yanı sıra BM temsilcileri, akademisyenler, siyasetçiler, büyükelçilikler ve uluslararası sivil toplum kuruluşu liderleri izledi. 15 Temmuz darbe girişiminin uluslararası alanda doğru anlatılması, kamuoyunun ve medyanın doğru bilgilendirilmesi amacıyla Türkiye’den ve dünyadan önemli isimlerin bir araya geldiği panelin moderatörlüğünü ise Türkiye Cumhuriyeti Eski Başbakanı Mesut Yılmaz üstlendi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da etkinliğin ana konuşmacısıydı. 15 Temmuz gecesi yaşadıklarına değinen Çavuşoğlu, "Darbe gecesi yaşananları biz biliyoruz, yaşayanlar biliyor ancak Avrupalı ve Amerikalı dostlarımız görmezden geldi. Halkımız ise ideoloji farketmeksizin, parti ayırt etmeksizin sadece demokrasiyi korumak için kadın - erkek demeden sokaklara döküldü. Bu birlik ve milli beraberlik ruhunu, uzlaşı kültürünü sürdürmemiz gerekiyor. Bize düşen görev ise Türkiye’de sivil demokrasiyi güçlendirmek. Bunun için çalışıyoruz"  dedi.
2014 yılında BAU Global Başkanı Enver Yücel öncülüğünde kurulan ve küresel konulara tarafsız ve bilimsel yaklaşımla analiz ve çözüm önerileri sunmayı hedefleyen Global PolicyInstitute gibi objektif ve dengeli kurumlara ihtiyaç olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, “Bugüne kadar ABD'nin bizden iadesini talep ettiği 10 kişiden dokuzunu iade ettik. Birinin iadesini de kabul ettik ancak o kişi bulunamadı. Müttefikimiz ve model ortağımız ABD'den beklentimiz, bu darbenin planlayıcısı olan şahsı bir an önce Türkiye'ye iade etmesi. İlk etapta da tutuklaması. Bu şahıs ABD'den tehditlerine devam ediyor" dedi.
Panelin moderatörlüğü üstlenen Eski Başbakan Mesut Yılmaz da 15 Temmuz günü Türkiye’nin ABD'nin desteğine ihtiyaç duyduğunu belirterek 'Bu desteğin gelmesi ne yazık ki çok uzun sürdü' dedi. 
BAU Global Başkanı Enver Yücel ise yaptığı açıklamada 15 Temmuz’da yaşananlar nedeniyle bu etkinliğin düzenlendiğini vurgulayarak, “Moderatörümüz eski başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz ve çok değerli panelistlerle beraber Türkiye’de yaşananları objektif bir gözle Amerikan kamuoyuna, Amerikan medyasına düşünce kuruluşlarına, üniversitedeki öğretim görevlilerine anlatma şansımız, fırsatımız oldu. Türkiye’de yaşanan olayları sivil toplum örgütleri, üniversiteler, düşünce kuruluşları olarak dünyaya bizim de anlatmamız gerekiyor. Sadece devletten beklemek yetmez, bizlerin de bu tür olayları objektif bir gözle dünya kamuoyunu anlatmamız gerekiyor. Onun için güzel bir etkinlik yaptık” dedi. 
Bu etkinliğin Türkiye’deki üniversitelerin, düşünde kuruluşlarının yapması gerektiğini kaydeden Yücel, Berlin ve Brüksel’de de aynı etkinliği gerçekleştireceklerini ifade etti.

  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.