Samsun’da 204 işletmeye ‘yağ tutucu’ takıldı

YAŞAM (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 22.05.2025 - 11:39, Güncelleme: 22.05.2025 - 11:41 4286+ kez okundu.
 

Samsun’da 204 işletmeye ‘yağ tutucu’ takıldı

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, atık yağ kaynaklı çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla yürüttüğü denetimler kapsamında 204 işletmeye sanayi tipi tezgâh altı yağ tutucu sistemi kurulmasını sağladı.
Sistem kurulan işletmelere ’Bağlantı Kalite Kontrol İzin Belgesi’ verildi. SASKİ Genel Müdürlüğü Atık Su Arıtma Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda; restoran, lokanta, otel, yurt, oto yıkama ve halı yıkama gibi yağ atığı üretme potansiyeli yüksek sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler denetlendi. 2025 yılının ilk çeyreğinde 411 işletmenin kontrol edildiği çalışmalarda, 204 işletmeye yağ tutucu sistemi kurulması sağlandı. Atık sular analiz ediliyor Denetimlerde alınan atık su numuneleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilen akredite laboratuvarlarda analiz ediliyor. Kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), askıda katı madde (AKM), yağ ve gres miktarı, pH değeri ile sıcaklık gibi çevresel etkiye sahip parametrelerin değerlendirildiği analizlerde, kriterlere uygun işletmelere teşekkür edilirken, uygun olmayanlara uyarılar ve iyileştirme çağrıları yapılıyor. SASKİ yetkilileri, gelişi güzel dökülen atık yağların kanalizasyon sisteminde daralmaya ve tıkanmalara yol açarak, özellikle yoğun yağışlarda taşkın riskini artırdığını belirtti. Bu sistemlerin hem çevre sağlığı hem de kentsel altyapının korunması açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı. Bağlantı kalite kontrol izin belgesine sahip yaklaşık bin 600 işletmenin her yıl düzenli olarak denetlendiği ve yıl boyunca çalışmaların devam edeceği bildirildi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, atık yağ kaynaklı çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla yürüttüğü denetimler kapsamında 204 işletmeye sanayi tipi tezgâh altı yağ tutucu sistemi kurulmasını sağladı.

Sistem kurulan işletmelere ’Bağlantı Kalite Kontrol İzin Belgesi’ verildi.

SASKİ Genel Müdürlüğü Atık Su Arıtma Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda; restoran, lokanta, otel, yurt, oto yıkama ve halı yıkama gibi yağ atığı üretme potansiyeli yüksek sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler denetlendi. 2025 yılının ilk çeyreğinde 411 işletmenin kontrol edildiği çalışmalarda, 204 işletmeye yağ tutucu sistemi kurulması sağlandı.

Atık sular analiz ediliyor

Denetimlerde alınan atık su numuneleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilen akredite laboratuvarlarda analiz ediliyor. Kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), askıda katı madde (AKM), yağ ve gres miktarı, pH değeri ile sıcaklık gibi çevresel etkiye sahip parametrelerin değerlendirildiği analizlerde, kriterlere uygun işletmelere teşekkür edilirken, uygun olmayanlara uyarılar ve iyileştirme çağrıları yapılıyor.

SASKİ yetkilileri, gelişi güzel dökülen atık yağların kanalizasyon sisteminde daralmaya ve tıkanmalara yol açarak, özellikle yoğun yağışlarda taşkın riskini artırdığını belirtti. Bu sistemlerin hem çevre sağlığı hem de kentsel altyapının korunması açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı. Bağlantı kalite kontrol izin belgesine sahip yaklaşık bin 600 işletmenin her yıl düzenli olarak denetlendiği ve yıl boyunca çalışmaların devam edeceği bildirildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.