Öğrencileri sanayiciler mezun edecek

EKONOMİ (YH) - www.yildizhaber.com.tr | 05.06.2025 - 09:55, Güncelleme: 05.06.2025 - 09:55 4805 kez okundu.
 

Öğrencileri sanayiciler mezun edecek

Türk sanayisinin en önemli sorunlarının başında gelen ara işgücünün yetiştirilmesi ve istihdamında İşletmede Mesleki Eğitim (İŞME) projesi önemli rol üstlenmeye hazırlanıyor.
Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksek Okulu tarafından uygulamaya konulan modelde, “İş Yeri Uygulama Eğitimi” kapsamında öğrenciler, öğretim programlarının son döneminde %80 devam zorunluluğu olacak şekilde işyerlerinde tam zamanlı olarak çalışacak. İşyeri Eğitimi dersini alacak öğrencilerin, başarısız oldukları hiçbir ders olmaması ve en az “2.00” seviyesinde ağırlıklı not ortalaması (AGNO) elde etmeleri gerekiyor. İşyeri Eğitimi’ni tamamlayan öğrencilerin mezun olması için ise şirketlerinde eğitim aldıkları sanayicilerin de geçerli not vermeleri şartı bulunuyor. İşsizlik yok, mesleksizlik var Öğrencileri uygulama becerisi yüksek ve yüksek  nitelikli olarak mezun etmek amacıyla uygulanan model kapsamında, Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şener Gençer ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Ege Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Emre Ercan ve öğretim üyeleri bir araya geldi. EMYO bünyesinde eğitim veren Polimer Teknolojileri Programı’nın, plastik sektörünün gereksinim duyduğu ara işgücünün yetiştirilmesinde çok önemli işlev yüklendiğini belirten EGEPLASDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkanı Yardımcısı Şener Gençer, “Mesleki eğitimi tam bir memleket meselesi olarak görmek zorundayız. Çünkü işsizlilk sorunumuz yok, mesleksizlik sorunumuz var. Gençlerimiz hiçbir işlerine yaramayan diplomaları almak için yıllarca emek veriyor, aileleri masraf yapıyorlar. Oysa teknik eğitim ile çok daha kısa sürede hayata atılabilir ve bugünkü ücret ortalamasından çok daha yüksek gelir elde edebilirler. Başta Milli Eğitim Bakanlığımız olmak üzere ilgili kamu kurumlarımızın, devletin mesleki eğitimde yaptığı çalışmaları ve verdiği destekleri sanayicilere daha iyi anlatmalılar diye düşünüyoruz” diye konuştu. Ege Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Emre Ercan da Üniversite – Sanayi işbirliğinin özgün bir örneği olmasını istedikleri proje ile işletmelerin nitelikli ara işgücü taleplerinin karşılanmasına katkı sağlamayı ve mezun olmadan iş hayatına adım atmış gençleri yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.   
Türk sanayisinin en önemli sorunlarının başında gelen ara işgücünün yetiştirilmesi ve istihdamında İşletmede Mesleki Eğitim (İŞME) projesi önemli rol üstlenmeye hazırlanıyor.

Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksek Okulu tarafından uygulamaya konulan modelde, “İş Yeri Uygulama Eğitimi” kapsamında öğrenciler, öğretim programlarının son döneminde %80 devam zorunluluğu olacak şekilde işyerlerinde tam zamanlı olarak çalışacak. İşyeri Eğitimi dersini alacak öğrencilerin, başarısız oldukları hiçbir ders olmaması ve en az “2.00” seviyesinde ağırlıklı not ortalaması (AGNO) elde etmeleri gerekiyor. İşyeri Eğitimi’ni tamamlayan öğrencilerin mezun olması için ise şirketlerinde eğitim aldıkları sanayicilerin de geçerli not vermeleri şartı bulunuyor.

İşsizlik yok, mesleksizlik var

Öğrencileri uygulama becerisi yüksek ve yüksek  nitelikli olarak mezun etmek amacıyla uygulanan model kapsamında, Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şener Gençer ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Ege Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Emre Ercan ve öğretim üyeleri bir araya geldi.

EMYO bünyesinde eğitim veren Polimer Teknolojileri Programı’nın, plastik sektörünün gereksinim duyduğu ara işgücünün yetiştirilmesinde çok önemli işlev yüklendiğini belirten EGEPLASDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkanı Yardımcısı Şener Gençer, “Mesleki eğitimi tam bir memleket meselesi olarak görmek zorundayız. Çünkü işsizlilk sorunumuz yok, mesleksizlik sorunumuz var. Gençlerimiz hiçbir işlerine yaramayan diplomaları almak için yıllarca emek veriyor, aileleri masraf yapıyorlar. Oysa teknik eğitim ile çok daha kısa sürede hayata atılabilir ve bugünkü ücret ortalamasından çok daha yüksek gelir elde edebilirler. Başta Milli Eğitim Bakanlığımız olmak üzere ilgili kamu kurumlarımızın, devletin mesleki eğitimde yaptığı çalışmaları ve verdiği destekleri sanayicilere daha iyi anlatmalılar diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Ege Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Emre Ercan da Üniversite – Sanayi işbirliğinin özgün bir örneği olmasını istedikleri proje ile işletmelerin nitelikli ara işgücü taleplerinin karşılanmasına katkı sağlamayı ve mezun olmadan iş hayatına adım atmış gençleri yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.