Yıldız Haber
Yıldız Haber
Yağmur
Giresun · 20°C
Bizi Takip Edin
18 Eylül 2026 - 10:42

EÜ’den Gazze’ye anlamlı destek

Ege Üniversitesi Bilim İletişimi Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen Bilim Kafe etkinlikleri kapsamında...

0 Okunma 0 Paylaşım
EÜ’den Gazze’ye anlamlı destek

“Ege’den Gazze’ye: Bilim, Umut ve Gelecek” başlıklı program EÜ Kültür Sanat Evi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Programa Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Alcı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydoğan Savran, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte, Deya Ar ve Begüm Aksoy imzalı, 15 ödül ve 19 finalistlik başarısı elde eden “Adımı Yaz” adlı kısa film izleyicilerle buluştu.

“Bilim toplumsal faydaya dönüşmeli”

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Alcı, üniversitelerin yalnızca bilgi üreten kurumlar olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Üniversiteler sadece bilgi üretmez. Temel hedeflerimizden biri de yapılan çalışmaların topluma dokunması, bilimin üniversitelerin sınırları içerisinde kalmayarak toplumun tüm kesimleriyle buluşması, bilimsel bilginin erişilebilir kılınması ve toplumsal faydaya dönüşmesidir. Bu vizyonla yürütülen çalışmalara sundukları değerli katkılar dolayısıyla YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’a teşekkür ediyorum. Ayrıca Gazze için tek yürek, ortak bir vicdan ve güçlü bir ses olmanın taşıdığımız insani sorumluluğun bir gereği olduğuna inanıyorum. Filistin halkının güven, huzur ve umut içinde geleceğe bakabileceği günlere en kısa sürede kavuşmasını temenni ediyorum.”

Filistinli öğrenciler sorunlarını anlattı

Etkinlik kapsamında, moderatörlüğünü EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Atıf Akgün’ün üstlendiği bir söyleşi gerçekleştirildi.

Söyleşiye İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) Yönetim Kurulu Üyesi Av. Halit Çelik ile Ege Üniversitesinde eğitim gören Filistinli öğrenciler konuşmacı olarak katıldı.

İzmir Filistinli Öğrenciler Topluluğu Başkanı Yasmin Kehail, Gazze’deki eğitim sürecine dikkat çekerek, Ege Üniversitesi ile Gazze’deki üniversiteler arasında kurulabilecek iş birliklerinin öğrencilere katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Kehail, “Gazze bize sadece acıyı değil; direnişi, umudu ve yeniden ayağa kalkma iradesini de öğretiyor. Bizler eğitimimizi burada sürdürürken Gazze’de de şartlar ne kadar zor olursa olsun yüz yüze eğitim bir şekilde devam ediyor. Ancak imkânlar çok kısıtlı. Tam da bu yüzden Ege Üniversitesi ile Gazze’deki üniversiteler arasında kurulacak bir bağ ve yürütülecek ortak çevrim içi dersler, oradaki öğrencilerin geleceğine büyük bir umut olacaktır” dedi.

“Binalar yıkılsa da eğitim iradesi sürüyor”

Filistinli öğrenci Mohammed Mohesın ise Gazze’de yaşananlara rağmen eğitim konusundaki kararlılığın sürdüğünü belirterek şunları söyledi:

“İsrail taş üstünde taş bırakmayıp her şeyi yok etse de Gazze’deki o kararlılık ve ilim aşkı asla yıkılmadı. Bornova kadar bir alanda 2023’ten beri her türlü saldırıya rağmen insanlar direniyor, ‘Bizi bitiremezsiniz’ diyor. Bugün eğitim durma noktasına gelmiş olabilir ancak en büyük gücümüz bu iradedir. Allah’ın izniyle bir gün o kampüsleri yeniden inşa edecek, öğrencilerimizi sınıflarına kavuşturacak ve yeniden başaracağız.”

Öğrenciler için “kardeş öğrenci” önerisi

Gazze’deki eğitim kurumları ve öğrencilere destek verilmesi gerektiğini ifade eden Av. Halit Çelik de üniversiteler arasında iş birliği yapılmasını önerdi.

Çelik, “Üniversitelerimiz, Filistin’in Batı Şeria bölgesinde veya Gazze’de faaliyet gösteren gerek ortaöğretim kurumlarıyla gerekse üniversitelerle bir ‘kardeş okul’ projesi yürütmelidir. Bu proje kapsamında şartların elverdiği ölçüde misafir öğretim üyeleri görevlendirilmeli ve öğrenci değişim programları düzenlenmelidir. Ayrıca öğrenciler için bireysel düzeyde bir ‘kardeş öğrenci’ projesi öneriyorum. Filistin ve Gazze’deki öğrencilerle doğrudan irtibat kurarak onlara destek olabiliriz” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Bülten.

#ege #eüden #gazzeye

Galeri

Yorumlar

+ Yorum Yap

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!