Süleyman ERKAN
Köşe Yazarı
Süleyman ERKAN
 

MEKTUP

       Mektup uzakta bulunan insanların birbirleriyle yazışarak haberleşme aracıdır. PTT (Posta,Telefon, Telgraf) Devlet kuruluşunun adıdır. Günümüzde özelleşse de bireylerin haberleşmesinde ki ana omurgasıdır.        Mektup silaya sevdiklerine yazı ile sevinçleri, umutları, iyi ve kötü haberleri zarfın içine konan, postacı tarafından ulaştırılan haberdir. Günümüzde hızlı iletişim ağına ulaştıgımızdan şimdiki gençlik mektuplaşmayı bilmiyorlar. Askere gidenle, gurbete çalışmaya gidenler, uzaktaki akrabalar, hısımlar hep mektupla haberleşilirdi.        Mektubun kendine göre bir yazılış kuralı, anlatımı vardır. Mektup, insanların düşüncelerini, duygularını, sorunlarını, çevresiyle ilğili haberleri, olayları yakınlarına bildirme yazı türüdür. Mektup iki bölüme ayrılır. Özel mektuplar, iş mektupları. Özel mektuplar; anababaya, arkadaşlara, kardeş ve akrabalara yazılan mektuplardır. Özel mektupların temel özelliği, kişisellik niteliği taşımaktadır. Teşekkür mektpları, başsaglıgı mektupları, özür dileme ve kutlama(tebrik) mektupları,  çağrı( davatiye) kartları da birer özel mektuplardır. Sevgili Anneciğim, Değerli Arkadaşım, Canım Babacığım, Saygıdeğer Öğretmenim... Mektupta seslenişle başlanır. Giriş, gelişme, sonuçla bağlanır.       İş mektupları resmi kurum ve kuruluşlara yazılır.  Beyaz kağıdın sağ üst köşesine yer-tarih yazılır. Altına sesleniş. Alt tarafa duygu ve isteklerini giriş, gelişme, sonuç olarak yazılır. En alt sol tarafa adres, sağ tarafa imza atılır. Zarfın üst sol tarafa gönderenin adı, soyadı adresi yazılır. Zarfın ortasına alıcının adı soyadı, adresi yazılır. Üst sağ tarafa pul yapıştırılıp postaya verilir.       Mektup yazmak edebiyat gelişimini güçlendiren bir olgudur. Duygu, düşüncelerini kagıda yazıyla aktarırken yazım kurallarına uyman gerekir. Okuyan, yazdıklarınla senin duygularını, hislerini bire bir yaşamalıdır. Mektuplar yastık altlarında saklanır, hatırlandıkça okunup hasret giderilirdi. Yılbaşların da, bayramlar da, önemli günler de kart gönderilirdi. Bir yüzünde manzara resmi, arkasında günün anlam ve önemini belirten dileklerinle tarih, imzan bulunurdu. Evin bir köşesine asılırdı. Gelip geçtikçe bakılıp hatırlanırdı.        Eski günlerde dostluklar, arkadaşlıklar, hatır sorma aracı günümüzde kaybolmayla yüz yüze kaldı. Günün en etkili araçları telefonlar, mesaj yazmalarla anında iletişim kuruluyor. Mektuplar da birçok meslek kuruluşları gibi zamana yenik düştü. Mektup gönderme fiyatları astarı yüzünden pahalıya mal olmaya başladı. Birçok meslek dallarında olduğu gibi mektup da tarihte ki tozlu raflarda yerini şimdiden almaya başladı.  
Ekleme Tarihi: 14 Mart 2023 - Salı
Süleyman ERKAN

MEKTUP

       Mektup uzakta bulunan insanların birbirleriyle yazışarak haberleşme aracıdır. PTT (Posta,Telefon, Telgraf) Devlet kuruluşunun adıdır. Günümüzde özelleşse de bireylerin haberleşmesinde ki ana omurgasıdır.

       Mektup silaya sevdiklerine yazı ile sevinçleri, umutları, iyi ve kötü haberleri zarfın içine konan, postacı tarafından ulaştırılan haberdir. Günümüzde hızlı iletişim ağına ulaştıgımızdan şimdiki gençlik mektuplaşmayı bilmiyorlar. Askere gidenle, gurbete çalışmaya gidenler, uzaktaki akrabalar, hısımlar hep mektupla haberleşilirdi.

       Mektubun kendine göre bir yazılış kuralı, anlatımı vardır. Mektup, insanların düşüncelerini, duygularını, sorunlarını, çevresiyle ilğili haberleri, olayları yakınlarına bildirme yazı türüdür. Mektup iki bölüme ayrılır. Özel mektuplar, iş mektupları. Özel mektuplar; anababaya, arkadaşlara, kardeş ve akrabalara yazılan mektuplardır. Özel mektupların temel özelliği, kişisellik niteliği taşımaktadır. Teşekkür mektpları, başsaglıgı mektupları, özür dileme ve kutlama(tebrik) mektupları,  çağrı( davatiye) kartları da birer özel mektuplardır. Sevgili Anneciğim, Değerli Arkadaşım, Canım Babacığım, Saygıdeğer Öğretmenim... Mektupta seslenişle başlanır. Giriş, gelişme, sonuçla bağlanır.

      İş mektupları resmi kurum ve kuruluşlara yazılır.  Beyaz kağıdın sağ üst köşesine yer-tarih yazılır. Altına sesleniş. Alt tarafa duygu ve isteklerini giriş, gelişme, sonuç olarak yazılır. En alt sol tarafa adres, sağ tarafa imza atılır. Zarfın üst sol tarafa gönderenin adı, soyadı adresi yazılır. Zarfın ortasına alıcının adı soyadı, adresi yazılır. Üst sağ tarafa pul yapıştırılıp postaya verilir.

      Mektup yazmak edebiyat gelişimini güçlendiren bir olgudur. Duygu, düşüncelerini kagıda yazıyla aktarırken yazım kurallarına uyman gerekir. Okuyan, yazdıklarınla senin duygularını, hislerini bire bir yaşamalıdır. Mektuplar yastık altlarında saklanır, hatırlandıkça okunup hasret giderilirdi. Yılbaşların da, bayramlar da, önemli günler de kart gönderilirdi. Bir yüzünde manzara resmi, arkasında günün anlam ve önemini belirten dileklerinle tarih, imzan bulunurdu. Evin bir köşesine asılırdı. Gelip geçtikçe bakılıp hatırlanırdı.

       Eski günlerde dostluklar, arkadaşlıklar, hatır sorma aracı günümüzde kaybolmayla yüz yüze kaldı. Günün en etkili araçları telefonlar, mesaj yazmalarla anında iletişim kuruluyor. Mektuplar da birçok meslek kuruluşları gibi zamana yenik düştü. Mektup gönderme fiyatları astarı yüzünden pahalıya mal olmaya başladı. Birçok meslek dallarında olduğu gibi mektup da tarihte ki tozlu raflarda yerini şimdiden almaya başladı.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

23
Nisan
18
Nisan
06
Mart
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.