Süleyman ERKAN
Köşe Yazarı
Süleyman ERKAN
 

CUMHURİYET NEDİR?

       Cumhuriyet; erdemli, bağımsız, Özgür yaşamanın adıdır. Cumhuriyet; akıl, bilim ve tam bağımsızlıkla yönetimin adıdır. Cumhuriyet; kimsesizlerin kimsesi, umudun adıdır. Cumhuriyet; hiçbir vatandaşını ayırım yapmadan, yoksul insanların bile en yüksek seviyeye gelmesi demektir. Ispardadan çoban Süleyman Demirel’i başbakan, Mardin’in yoksul köyünden Prof dr. Aziz Sancar’ı bilim adamı yapanın adıdır. Cumhuriyet: vatana, millete karşı yapılan haksızlık karşısında milletçe dik durmanın, fırsat eşitliğinin adıdır. Cumhuriyet; seçme ve seçilme eşitliğini kadın erkek ayrımı yapmadan verildiği yerin adıdır. Cumhuriyet; medeni ülkelerde olduğu gibi, üreten, özgürce düşünüp konuşan, vatandaşlık haklarını her zeminde arayıp sormanın adıdır. Kısacası cumhuriyet Atatürk’ün ta kendisidir. Türkiye’den cumhuriyeti çıkardığımız da Afganistan, Suriye, Pakistan, İran oluruz.           TDK sözlüğüne göre Cumhuriyet; “ Milletin, eğemezliğini kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimi.” Cumhuriyet dilimize Arapçadan geçen kelimedir. Cum; halk,  huriyet; bağımsızlık, Özgürlük demektir. Cumhuriyet’te egemenlik, kral, kraliçe, padişah, sultan gibi tek bir kişiye ait değil, halka aittir.          29 Ekim 1923’te Mustafa Kemal Atatürk ve Arkadaşları Cumhuriyet’i ilan etti. Kurtuluş savaşını Türk milleti olarak kazanmanın sonucunda yönetimin şeklini Cumhuriyet olarak ilan edildi. Ama hala milletvekilleri (mebuslar) içinde halifeliği, padişahlık özlemi içinde yanıp tutuşanlar vardı. Atatürk’ün akılcı, birleştirici, dâhiliği bu zorluğunda üstesinden gelmeyi başardı. “ Türk milleti yüzyıllardan beri hür ve müstakil yaşamış ve istiklali şart saymış bir kavmin kahraman evlatlarından ibarettir. Bu millet istiklalsiz yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır.” Mustafa Kemal Atatürk.         Bir milleti birbirine bağlayan, hayallerini kurup yaşattığın, kendi vatanında özgürce yaşadığın günün adıdır cumhuriyet. 29 Ekim bir çift mavi gözlü kahramanın Samsun’a çıktığı günden, düşmanı denize dökene kadar verilen kadınıyla erkeğiyle şanla, şerefle verilen yönetimin adıdır.  29 Ekim Türk Milletini bizi biz yapan Cumhuriyetin kurulduğu gündür.           Unutmayalım ki; cumhuriyet’tir bizleri muasır medeniyete, bu günlere getiren. Cumhuriyet eğitimdir, sanattır, kültürdür, fabrikadır, sanayidir, tarımdır, ulaşım ve araçlarıdır, enerjidir, vatan toprağıyla bütünleşmiş Türk insanıdır. Cumhuriyete sahip çıktıkça gelişeceğiz, kalkınacağız. Türkün şanlı bayrağı altında el ele onurluca birlikte huzurlu, refah yaşayacağız.              YAŞASIN CUMHURİYET, YAŞASIN TAM BAĞIMSIZLIK. YAŞASIN TÜRK MİLLETİNİN BİRLİĞİ,DİRLİĞİ.  
Ekleme Tarihi: 29 Ekim 2021 - Cuma
Süleyman ERKAN

CUMHURİYET NEDİR?

       Cumhuriyet; erdemli, bağımsız, Özgür yaşamanın adıdır. Cumhuriyet; akıl, bilim ve tam bağımsızlıkla yönetimin adıdır. Cumhuriyet; kimsesizlerin kimsesi, umudun adıdır. Cumhuriyet; hiçbir vatandaşını ayırım yapmadan, yoksul insanların bile en yüksek seviyeye gelmesi demektir. Ispardadan çoban Süleyman Demirel’i başbakan, Mardin’in yoksul köyünden Prof dr. Aziz Sancar’ı bilim adamı yapanın adıdır. Cumhuriyet: vatana, millete karşı yapılan haksızlık karşısında milletçe dik durmanın, fırsat eşitliğinin adıdır. Cumhuriyet; seçme ve seçilme eşitliğini kadın erkek ayrımı yapmadan verildiği yerin adıdır. Cumhuriyet; medeni ülkelerde olduğu gibi, üreten, özgürce düşünüp konuşan, vatandaşlık haklarını her zeminde arayıp sormanın adıdır. Kısacası cumhuriyet Atatürk’ün ta kendisidir. Türkiye’den cumhuriyeti çıkardığımız da Afganistan, Suriye, Pakistan, İran oluruz.

          TDK sözlüğüne göre Cumhuriyet; “ Milletin, eğemezliğini kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimi.” Cumhuriyet dilimize Arapçadan geçen kelimedir. Cum; halk,  huriyet; bağımsızlık, Özgürlük demektir. Cumhuriyet’te egemenlik, kral, kraliçe, padişah, sultan gibi tek bir kişiye ait değil, halka aittir.

         29 Ekim 1923’te Mustafa Kemal Atatürk ve Arkadaşları Cumhuriyet’i ilan etti. Kurtuluş savaşını Türk milleti olarak kazanmanın sonucunda yönetimin şeklini Cumhuriyet olarak ilan edildi. Ama hala milletvekilleri (mebuslar) içinde halifeliği, padişahlık özlemi içinde yanıp tutuşanlar vardı. Atatürk’ün akılcı, birleştirici, dâhiliği bu zorluğunda üstesinden gelmeyi başardı. “ Türk milleti yüzyıllardan beri hür ve müstakil yaşamış ve istiklali şart saymış bir kavmin kahraman evlatlarından ibarettir. Bu millet istiklalsiz yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır.” Mustafa Kemal Atatürk.

        Bir milleti birbirine bağlayan, hayallerini kurup yaşattığın, kendi vatanında özgürce yaşadığın günün adıdır cumhuriyet. 29 Ekim bir çift mavi gözlü kahramanın Samsun’a çıktığı günden, düşmanı denize dökene kadar verilen kadınıyla erkeğiyle şanla, şerefle verilen yönetimin adıdır.  29 Ekim Türk Milletini bizi biz yapan Cumhuriyetin kurulduğu gündür.

          Unutmayalım ki; cumhuriyet’tir bizleri muasır medeniyete, bu günlere getiren. Cumhuriyet eğitimdir, sanattır, kültürdür, fabrikadır, sanayidir, tarımdır, ulaşım ve araçlarıdır, enerjidir, vatan toprağıyla bütünleşmiş Türk insanıdır. Cumhuriyete sahip çıktıkça gelişeceğiz, kalkınacağız. Türkün şanlı bayrağı altında el ele onurluca birlikte huzurlu, refah yaşayacağız.

             YAŞASIN CUMHURİYET, YAŞASIN TAM BAĞIMSIZLIK. YAŞASIN TÜRK MİLLETİNİN BİRLİĞİ,DİRLİĞİ.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

23
Nisan
18
Nisan
06
Mart
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.