Süleyman ERKAN
Köşe Yazarı
Süleyman ERKAN
 

ANGUT

Angut;( Ahmak, aptal, bön, kaba, budala, hödük...) kızdığın bireye söylenen aşağılayıcı, suçlayıcı sözcüktür. Görgüsüz, kaba, yobaz insanlara yakıştırılan hitaptır. Angut” Ördekgillerden, göçmen kuşlardan olmakla birlikte, Türkiye’nin birçok bölgesinde bulunan angıt da denilen kiremit rengi tüyleri olan, evcilleştirilebilen bir tür yaban ördeği.” Angut kuşu rengi kahverengi olan, başı beyaz bir kuş türü ördektir. Angut kuşlarının erkekleri iridir.  Boyunlarında siyah halkaya benzeyen renkleri vardır. Dişileri yumurtlama mevsiminde on üç yumurta yumurtlar. Hepsinden de yavru çıkartır. Angut kuşları tek eşlilikleriyle bilinir. Duygusal kuş, yeryüzünde ki nadir kanatlı kuştur. Angut kuşlarının eşlerinden birisi öldükten sonra diğer angut ölen eşine sadık kalarak diğer kuşlarla bağlantı kurmazlar. Ölen eşinin arkasından yas tutar. Bu özelliğiyle insanoğluna çok iyi bir örnek teşkil eder. Düşünme yetisine sahip olmamalarına rağmen, eşlerine olan bu derece bağlılıkları, sadakatleri insanı hayretler içende bırakmaktadır. Sevgiyi bilen, sevmesini bilen, bir ömür boyu hiç bırakmadan sevebilen hayvan. Angut kuşları öylesine sadık hayvanlardır ki. Eşlerinden biri öldüğü zaman diğeri onu asla yalnız bırakmaz. Ölen eşinin başında acı, acı öter. Çırpınır, onu kaldırmaya çalışır. Sonunda onu uyandıramayacağını anlar. Hiç kıpırdamadan ona bakıp kalır. Başka yırtıcı kuşların gelip eşini yemesinden korktuğu söylenir. İnsanlar kaza anında nasıl şoka girip öylece donup kalırsa; angut kuşu da eşi ölünce üzüntüsünden göz kırpmadan onu izler. Acı olan son ise; angut kuşunun ölen eşinin başında beklerken ölmesidir. Ölen eşini bir an bile yalnız bırakmak istemeyen angut kuşu, açlık, susuzluk ve üzüntü sonucunda yaşama gözlerini yumar. Angut kuşlarının özelliklerinden biride rüzgârı arkalarına alarak uçmalarıdır. Çoğu zaman inişte dengeyi sağlayamaz, zorlanır. “Şerefsiz, aptal, geri zekâlı, angut, pislik gibi sözler hakaret içerir.” Nerede sevgi, saygı, yardımlaşma varsa orada mutluluk, huzur vardır.   Süleyman Erkan 17-06-2023 Cumartesi Bedesdenlioğlu Tokat  
Ekleme Tarihi: 17 Haziran 2023 - Cumartesi
Süleyman ERKAN

ANGUT

Angut;( Ahmak, aptal, bön, kaba, budala, hödük...) kızdığın bireye söylenen aşağılayıcı, suçlayıcı sözcüktür. Görgüsüz, kaba, yobaz insanlara yakıştırılan hitaptır.

Angut” Ördekgillerden, göçmen kuşlardan olmakla birlikte, Türkiye’nin birçok bölgesinde bulunan angıt da denilen kiremit rengi tüyleri olan, evcilleştirilebilen bir tür yaban ördeği.”

Angut kuşu rengi kahverengi olan, başı beyaz bir kuş türü ördektir. Angut kuşlarının erkekleri iridir.  Boyunlarında siyah halkaya benzeyen renkleri vardır. Dişileri yumurtlama mevsiminde on üç yumurta yumurtlar. Hepsinden de yavru çıkartır.

Angut kuşları tek eşlilikleriyle bilinir.

Duygusal kuş, yeryüzünde ki nadir kanatlı kuştur.

Angut kuşlarının eşlerinden birisi öldükten sonra diğer angut ölen eşine sadık kalarak diğer kuşlarla bağlantı kurmazlar.

Ölen eşinin arkasından yas tutar.

Bu özelliğiyle insanoğluna çok iyi bir örnek teşkil eder.

Düşünme yetisine sahip olmamalarına rağmen, eşlerine olan bu derece bağlılıkları, sadakatleri insanı hayretler içende bırakmaktadır. Sevgiyi bilen, sevmesini bilen, bir ömür boyu hiç bırakmadan sevebilen hayvan. Angut kuşları öylesine sadık hayvanlardır ki. Eşlerinden biri öldüğü zaman diğeri onu asla yalnız bırakmaz.

Ölen eşinin başında acı, acı öter. Çırpınır, onu kaldırmaya çalışır. Sonunda onu uyandıramayacağını anlar. Hiç kıpırdamadan ona bakıp kalır. Başka yırtıcı kuşların gelip eşini yemesinden korktuğu söylenir. İnsanlar kaza anında nasıl şoka girip öylece donup kalırsa; angut kuşu da eşi ölünce üzüntüsünden göz kırpmadan onu izler. Acı olan son ise; angut kuşunun ölen eşinin başında beklerken ölmesidir. Ölen eşini bir an bile yalnız bırakmak istemeyen angut kuşu, açlık, susuzluk ve üzüntü sonucunda yaşama gözlerini yumar.

Angut kuşlarının özelliklerinden biride rüzgârı arkalarına alarak uçmalarıdır. Çoğu zaman inişte dengeyi sağlayamaz, zorlanır. “Şerefsiz, aptal, geri zekâlı, angut, pislik gibi sözler hakaret içerir.”

Nerede sevgi, saygı, yardımlaşma varsa orada mutluluk, huzur vardır.

 

Süleyman Erkan 17-06-2023 Cumartesi Bedesdenlioğlu Tokat

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

23
Nisan
18
Nisan
06
Mart
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.