Samet YILDIZ
Köşe Yazarı
Samet YILDIZ
 

'EVET' ve 'HAYIR' AMACINDAN SAPMIŞ DURUMDA!

Sevgili okuyucular,Malum referanduma gidiyoruz.Her yerde kendinizi bir anda içinde bulabileceğiniz bir 'evet' mi 'hayır' mı tartışması var.Hayırlısıyla bu dönemi kazasız belasız atlatacağız. (hayırlısı tamamen iyisini dilemek anlamı ile kullanılmıştır)Bazı kitleler arasında büyük kutuplaşmalar aldı başını gidiyor.Her iki tarafta birbirilerini ağır ithamlarla suçluyorlar.Tartışmalara, röportajlara ve sosyal medyada ki paylaşımlara baktığımda referandumda neyin oylanacağı amacından sapmış durumda!'Evet' oyu verecekler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için, 'Hayır' oyu verecekler ise 15 yıllık AK Parti yönetimi için sandığa gidecekler.Yani millet anayasadan, başkanlık sisteminden bihaber!Başkanlık sistemini çok araştırdım çok yazı okudum.İlk önce bilindiği gibi ABD tarafından keşfedilmiş ve halen en iyi onlar tarafından uygulanmakta olan bir sistemdir.Daha doğrusu bu sistemi ABD dışında doğru dürüst uygulayan bir devlet olduğunu sanmıyorum.Zira uygulandığı ülkelerde askeri darbeye yol açmıştır.Bu sistem ülkemizde bazı dönemlerde de gündeme gelmiştir. Süleyman Demirel, Turgut Özal ve Tayyip Erdoğan bu sistemi isteyen en bilindik simalardır. Gerçi Süleyman Demirel, bu sistemi Turgut Özal ilk söylediğinde en sert karşı çıkanlardan biriyken cumhurbaşkanlığının son dönemlerinde en ateşli savunucusu olmuştur ki neyse…Başkanlık sistemini savunanların en mantıklı sebebi başkanın görevde kaldığı sürece hiçbir şekilde görevden alınamayacak olması keza yasama kurumu da hiçbir şekilde başkan tarafından feshedilemeyecek olmasıdır. Böyle bakınca hoş görünüyor çünkü bunlar Amerika’da da olan şeyler.Gel gelelim başkanlık sisteminin sıkıntılı durumlarına yani ABD dışında başkanlık sisteminin yol açtığı sorunlara,Başkanlık sisteminde, başkanı da meclisi de halk seçmektedir. Çok sert bir kuvvetler ayrılığı olan bu sistemde illa ki meclis ile başkan arasında güven problemleri ortaya çıkacaktır. Böyle bir durumda ne başkanın meclisi ne de meclisin başkanı görevden alma yetkisi yoktur.Eee meclisin ve başkanın farklı görüşte olduğu bir durumda illa ki tıkanıklıklar olacaktır.Gördüğüm kadarıyla bu tıkanıklığın giderilmesi ve ülkenin daha çok zarar görmemesinin birkaç yolu var. Sabredip bir daha ki seçime kadar beklemek, taraflardan birinin istifa etmesi veya yok olması ve askeri darbe!Diyeceksiniz ki Amerika’da tıkanıklık yok mu onlar nasıl bu sistemle sorunsuz ilerliyorlar.İlk olarak Amerika’da sorunsuz işleyen bir demokratik yapı var. Başkan ve kongrenin ortak noktada uzlaşmasını sağlayan lobi şirketler var ve çok kritik noktada olan bir yargı organı var.Şimdi çıkıp sağda solda başkanlık sisteminin ne olduğunu bilmeden, milleti vatan hainliğiyle, teröristlikle, darbeci olmakla suçlayanlar var ya!İşte sizlerin yüzünden bu ülkede oturmuş bir demokratik yapı yok ve sizin yüzünüzden bu ülke başkanlık sistemine hazır değil!     
Ekleme Tarihi: 17 Şubat 2017 - Cuma
Samet YILDIZ

'EVET' ve 'HAYIR' AMACINDAN SAPMIŞ DURUMDA!

Sevgili okuyucular,
Malum referanduma gidiyoruz.
Her yerde kendinizi bir anda içinde bulabileceğiniz bir 'evet' mi 'hayır' mı tartışması var.
Hayırlısıyla bu dönemi kazasız belasız atlatacağız. (hayırlısı tamamen iyisini dilemek anlamı ile kullanılmıştır)
Bazı kitleler arasında büyük kutuplaşmalar aldı başını gidiyor.
Her iki tarafta birbirilerini ağır ithamlarla suçluyorlar.
Tartışmalara, röportajlara ve sosyal medyada ki paylaşımlara baktığımda referandumda neyin oylanacağı amacından sapmış durumda!
'Evet' oyu verecekler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için, 'Hayır' oyu verecekler ise 15 yıllık AK Parti yönetimi için sandığa gidecekler.
Yani millet anayasadan, başkanlık sisteminden bihaber!
Başkanlık sistemini çok araştırdım çok yazı okudum.
İlk önce bilindiği gibi ABD tarafından keşfedilmiş ve halen en iyi onlar tarafından uygulanmakta olan bir sistemdir.
Daha doğrusu bu sistemi ABD dışında doğru dürüst uygulayan bir devlet olduğunu sanmıyorum.
Zira uygulandığı ülkelerde askeri darbeye yol açmıştır.
Bu sistem ülkemizde bazı dönemlerde de gündeme gelmiştir. Süleyman Demirel, Turgut Özal ve Tayyip Erdoğan bu sistemi isteyen en bilindik simalardır. Gerçi Süleyman Demirel, bu sistemi Turgut Özal ilk söylediğinde en sert karşı çıkanlardan biriyken cumhurbaşkanlığının son dönemlerinde en ateşli savunucusu olmuştur ki neyse…
Başkanlık sistemini savunanların en mantıklı sebebi başkanın görevde kaldığı sürece hiçbir şekilde görevden alınamayacak olması keza yasama kurumu da hiçbir şekilde başkan tarafından feshedilemeyecek olmasıdır. Böyle bakınca hoş görünüyor çünkü bunlar Amerika’da da olan şeyler.
Gel gelelim başkanlık sisteminin sıkıntılı durumlarına yani ABD dışında başkanlık sisteminin yol açtığı sorunlara,
Başkanlık sisteminde, başkanı da meclisi de halk seçmektedir. Çok sert bir kuvvetler ayrılığı olan bu sistemde illa ki meclis ile başkan arasında güven problemleri ortaya çıkacaktır. Böyle bir durumda ne başkanın meclisi ne de meclisin başkanı görevden alma yetkisi yoktur.
Eee meclisin ve başkanın farklı görüşte olduğu bir durumda illa ki tıkanıklıklar olacaktır.
Gördüğüm kadarıyla bu tıkanıklığın giderilmesi ve ülkenin daha çok zarar görmemesinin birkaç yolu var. Sabredip bir daha ki seçime kadar beklemek, taraflardan birinin istifa etmesi veya yok olması ve askeri darbe!
Diyeceksiniz ki Amerika’da tıkanıklık yok mu onlar nasıl bu sistemle sorunsuz ilerliyorlar.
İlk olarak Amerika’da sorunsuz işleyen bir demokratik yapı var. Başkan ve kongrenin ortak noktada uzlaşmasını sağlayan lobi şirketler var ve çok kritik noktada olan bir yargı organı var.
Şimdi çıkıp sağda solda başkanlık sisteminin ne olduğunu bilmeden, milleti vatan hainliğiyle, teröristlikle, darbeci olmakla suçlayanlar var ya!
İşte sizlerin yüzünden bu ülkede oturmuş bir demokratik yapı yok ve sizin yüzünüzden bu ülke başkanlık sistemine hazır değil!

    

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.