Ayşen ENGİN
Köşe Yazarı
Ayşen ENGİN
 

KADINLAR GÜNÜ!

Yazının başlığından da anlaşılacağı üzere 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadını anlatan bir yazı olması bekleniyor. Kadınlar anadır, kadınlar başa taçtır, kutsaldır, evde işte emek verir, çalışır ve bunun gibi daha nice cümlelerin, övgüler ve methiyelerin sıralanacağı bir metin olması umuluyor. Hayır! Bunlardan söz etmeyeceğim. Çünkü zaten o kadar çok söz edildi, o kadar klişeleşti ve dile sakız olup içi boşaltılmaya başlandı ve o kadar saptırıldı ki… ‘Bugün, Dünya Kadınlar Günü, haydi evdeki ve çevremizdeki kadınlara yardım edelim, iki ev işinin ucundan tutalım, belki bir çiçek alalım, kutlayalım bitti gitti şeklinde geçiştirilecek bir gün değil. Öyle değil işte. Kadınların sizden bekledikleri bunlar değil ki… Kadın zaten çalışmaktan, emek vermekten, sevdikleri için üretmekten yorulmaz. Kadını yoran anlaşılmamak, kadını yoran her emek eden insanın da beklediği üzere, verdiği emeğin takdir edilmemesi, görülmemesi. Burada da bir not düşeyim: Emeğin takdirinde illa abartılı takdir cümleleri ve hediyeler değil beklenen. Çevrenizdeki kadınlara saygı, ama sadece cinsiyetlerinden dolayı değil yaptıkları işe ve emeğe saygı. Evdeki eşinize hürmet ve takdir. Mesela bir tebessüm, alına koyulan bir teşekkür busesi, ‘Bugün günün nasıl geçti hayatım?’ sorusu... Kadına, buzdolabı, çamaşır makinesi, ütü gibi evin çalışan bir eşyası olmadığını, emek veren ve ruh taşıyan duyguları olan bir dişi can olduğunu biliyorum mesajını veren bir küçük işaret, bir ışık yeterli ki... Çünkü kadınlar zaten tüm dünyayı sırtlayacak kadar güçlü. Evren gibi dişi enerjiye sahip bir canlı. Tek istediği bu enerjisini aşağı çekmeyecek sevgi ve ilgi eksikliğine maruz kalmamak. Sevilmek ve değer görmek. Ve bunu da tek bir güne sığdırmamak, hayatın her anına yaymak... Abartılı ve bir günle sınırlı davranışlar yerine, sade ama süreklilik arz eden sevgi ve saygı takviyeleri almak. Ünlü bilim insanı Arşimet' in çok bilinen bir sözü vardır: ‘Bana bir dayanak noktası verin, dünyayı yerinden oynatayım der’. Bu söze ilaveten şunu söyleyebilirim ki, ‘O dayanak noktası kadındır. Kadınlara ilgi, saygı ve sevgi gösterin, onlar dünyayı zaten yerinden oynatır’ 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’müzü kutluyor ve her günümüzün içimizdeki üretken ve güçlü dişil enerjiyi besleyip büyütecek kadar sevgi, saygı ve ilgi dolu geçmesini diliyorum.
Ekleme Tarihi: 08 Mart 2022 - Salı
Ayşen ENGİN

KADINLAR GÜNÜ!

Yazının başlığından da anlaşılacağı üzere 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadını anlatan bir yazı olması bekleniyor. Kadınlar anadır, kadınlar başa taçtır, kutsaldır, evde işte emek verir, çalışır ve bunun gibi daha nice cümlelerin, övgüler ve methiyelerin sıralanacağı bir metin olması umuluyor. Hayır! Bunlardan söz etmeyeceğim. Çünkü zaten o kadar çok söz edildi, o kadar klişeleşti ve dile sakız olup içi boşaltılmaya başlandı ve o kadar saptırıldı ki…

‘Bugün, Dünya Kadınlar Günü, haydi evdeki ve çevremizdeki kadınlara yardım edelim, iki ev işinin ucundan tutalım, belki bir çiçek alalım, kutlayalım bitti gitti şeklinde geçiştirilecek bir gün değil. Öyle değil işte. Kadınların sizden bekledikleri bunlar değil ki… Kadın zaten çalışmaktan, emek vermekten, sevdikleri için üretmekten yorulmaz. Kadını yoran anlaşılmamak, kadını yoran her emek eden insanın da beklediği üzere, verdiği emeğin takdir edilmemesi, görülmemesi. Burada da bir not düşeyim: Emeğin takdirinde illa abartılı takdir cümleleri ve hediyeler değil beklenen.

Çevrenizdeki kadınlara saygı, ama sadece cinsiyetlerinden dolayı değil yaptıkları işe ve emeğe saygı. Evdeki eşinize hürmet ve takdir. Mesela bir tebessüm, alına koyulan bir teşekkür busesi, ‘Bugün günün nasıl geçti hayatım?’ sorusu...

Kadına, buzdolabı, çamaşır makinesi, ütü gibi evin çalışan bir eşyası olmadığını, emek veren ve ruh taşıyan duyguları olan bir dişi can olduğunu biliyorum mesajını veren bir küçük işaret, bir ışık yeterli ki...

Çünkü kadınlar zaten tüm dünyayı sırtlayacak kadar güçlü.

Evren gibi dişi enerjiye sahip bir canlı. Tek istediği bu enerjisini aşağı çekmeyecek sevgi ve ilgi eksikliğine maruz kalmamak. Sevilmek ve değer görmek. Ve bunu da tek bir güne sığdırmamak, hayatın her anına yaymak... Abartılı ve bir günle sınırlı davranışlar yerine, sade ama süreklilik arz eden sevgi ve saygı takviyeleri almak.

Ünlü bilim insanı Arşimet' in çok bilinen bir sözü vardır: ‘Bana bir dayanak noktası verin, dünyayı yerinden oynatayım der’.

Bu söze ilaveten şunu söyleyebilirim ki, ‘O dayanak noktası kadındır. Kadınlara ilgi, saygı ve sevgi gösterin, onlar dünyayı zaten yerinden oynatır’

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’müzü kutluyor ve her günümüzün içimizdeki üretken ve güçlü dişil enerjiyi besleyip büyütecek kadar sevgi, saygı ve ilgi dolu geçmesini diliyorum.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.