Ayşen ENGİN
Köşe Yazarı
Ayşen ENGİN
 

ÖZEL GÜNLER!

                Özel günler… 8 Martlar, 14 Şubatlar, Anneler Günü…Çiçeklerle, çikolatalarla, hediyelerle, şakalarla kutladığımız özel günler. Her biri acı olaylara dayanan bu özel günler bir kutlama günü değil aslında bir anma günü. Zamanla öyle bir hal almış ki, insanların ibret alması gereken bu günler, güle oynaya kutlanılan günler olmuş.                 Amerika’da yaşayan Anna Jarvis, sağ iken kıymetini bilemediği, gerekli değeri gösteremediğini düşündüğü annesini Mayıs’ın ikinci haftasında kaybettikten sonra onun için bir anma günü başlattı ve bu önce ülke çapında sonra dünya çapında Anneler Günü olarak kutlanmaya başlandı. Yaşanmış bir vicdan azabının telafi çalışmaları.                 Romalı askerlerin evlenmesinin yasaklandığı dönemlerde, sevenleri kavuşturan ve gizlice nikahlarını kıyan Valentine isimli bir aziz sırf emirlere karşı geldi diye 14 Şubat’ta idam ettirildi ve  bugün zamanla Sevgililer Günü olarak kutlanmaya başlandı. Yaşanmış bir toplumsal vicdan azabı ve telafi çalışmaları.                 Gelelim yakın zamandaki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne. İlk adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Bugün de tıpkı diğer günler gibi bir kutlama değil, bir anma günü olarak geçirilmeyi hak eden bir tarihi geçmişe dayanıyordu. ABD'nin New York eyaletinde çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen işçilerin iş bırakma eyleminden sonra çıkan yangında 120 kadın işçinin hayatını kaybetmesine tüm dünyadan tepkiler geldi. Danimarka, Almanya ve ABD sırasıyla bu günü dünya kadınlarına özel bir gün olarak kabul edince Birleşmiş Milletler’den de ilk adım geldi. Ve bugün acı bir olay üzerine inşa edildi. Tıpkı diğerleri gibi…Yine yaşanmış bir vicdan azabının telafi çalışmaları.                 Bu sebepledir ki annelerimizi mutlu etmek için Mayıs’ı, kadınlara hak ettiği değeri göstermek için 8 Mart’ı, sevmek ve sevdiklerimize özen göstermek için 14 Şubat’ı beklemeyelim. Tarihten ders alalım ve toplumca bizlere vicdan azabı yaşatacak ve özel günlere bu şekilde sebep olacak kötü olaylar yaşamadan kıymet bilen olalım.  Güzel ve özel günlerimizi biz belirleyelim ve bu her günümüz olsun.  Güzel ve özel günlerimizi biz belirleyelim, ve bunu nasıl kutlayacağımıza da biz karar verelim, bize bir şeyler satabilmek için anma günlerini çılgınca alışveriş günlerine çeviren şirket ve firmalar değil.   
Ekleme Tarihi: 10 Mart 2021 - Çarşamba
Ayşen ENGİN

ÖZEL GÜNLER!

                Özel günler… 8 Martlar, 14 Şubatlar, Anneler Günü…Çiçeklerle, çikolatalarla, hediyelerle, şakalarla kutladığımız özel günler. Her biri acı olaylara dayanan bu özel günler bir kutlama günü değil aslında bir anma günü. Zamanla öyle bir hal almış ki, insanların ibret alması gereken bu günler, güle oynaya kutlanılan günler olmuş.

                Amerika’da yaşayan Anna Jarvis, sağ iken kıymetini bilemediği, gerekli değeri gösteremediğini düşündüğü annesini Mayıs’ın ikinci haftasında kaybettikten sonra onun için bir anma günü başlattı ve bu önce ülke çapında sonra dünya çapında Anneler Günü olarak kutlanmaya başlandı. Yaşanmış bir vicdan azabının telafi çalışmaları.

                Romalı askerlerin evlenmesinin yasaklandığı dönemlerde, sevenleri kavuşturan ve gizlice nikahlarını kıyan Valentine isimli bir aziz sırf emirlere karşı geldi diye 14 Şubat’ta idam ettirildi ve  bugün zamanla Sevgililer Günü olarak kutlanmaya başlandı. Yaşanmış bir toplumsal vicdan azabı ve telafi çalışmaları.

                Gelelim yakın zamandaki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne. İlk adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Bugün de tıpkı diğer günler gibi bir kutlama değil, bir anma günü olarak geçirilmeyi hak eden bir tarihi geçmişe dayanıyordu. ABD'nin New York eyaletinde çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen işçilerin iş bırakma eyleminden sonra çıkan yangında 120 kadın işçinin hayatını kaybetmesine tüm dünyadan tepkiler geldi. Danimarka, Almanya ve ABD sırasıyla bu günü dünya kadınlarına özel bir gün olarak kabul edince Birleşmiş Milletler’den de ilk adım geldi. Ve bugün acı bir olay üzerine inşa edildi. Tıpkı diğerleri gibi…Yine yaşanmış bir vicdan azabının telafi çalışmaları.

                Bu sebepledir ki annelerimizi mutlu etmek için Mayıs’ı, kadınlara hak ettiği değeri göstermek için 8 Mart’ı, sevmek ve sevdiklerimize özen göstermek için 14 Şubat’ı beklemeyelim. Tarihten ders alalım ve toplumca bizlere vicdan azabı yaşatacak ve özel günlere bu şekilde sebep olacak kötü olaylar yaşamadan kıymet bilen olalım.  Güzel ve özel günlerimizi biz belirleyelim ve bu her günümüz olsun.  Güzel ve özel günlerimizi biz belirleyelim, ve bunu nasıl kutlayacağımıza da biz karar verelim, bize bir şeyler satabilmek için anma günlerini çılgınca alışveriş günlerine çeviren şirket ve firmalar değil. 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.