Manisa’da ilk kez kanatlı hayvan çalıştay’ı düzenlendi

GÜNDEM 09.02.2024 - 12:31, Güncelleme: 09.02.2024 - 12:31 3837+ kez okundu.
 

Manisa’da ilk kez kanatlı hayvan çalıştay’ı düzenlendi

Türkiye’nin en önemli kanatlı hayvan üretim kentlerinden biri olan Manisa’da sektör paydaşlarının katılımıyla ilk kez Manisa Kanatlı Çalıştayı düzenlendi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk,  50 milyonun üzerinde kanatlı hayvan kapasitesine sahip, 1000’e yakın işletmenin bulunduğu ve 2 bine yakın kümesin yer aldığı Manisa’nın kanatlı sektörün üssü ve başkenti olduğunu vurgulayan Öztürk, “Kuluçkahaneden damızlık kümese, broiler (etlik piliç) kümeslerinden, hindi yetiştiriciliğine, yumurtacı kümeslere, tavuk kesimhanesinden, kanatlı atıklarının değerlendirildiği biyogaz ve biyokütle tesislerine, kanatlı ekipman ve teknoloji üretimine, ihracat ve pazarlama da dahil kanatlının tüm sektörünü yönetiyoruz. Bu durum bizi etlik piliç ve hindi üretiminde Türkiye birinciliğine, yumurta üretiminde ise Afyon’dan sonra ikinciliğe taşıyor” dedi. İl Müdürü Öztürk, çalıştayın 6 aylık bir süreçte hazırlandığını vurguladı ve Öztürk, 2023 yılında tüketicilerin güvenilir beyaz et, yumurta, hindi üretimi için çeşitli numuneler aldıklarını söyledi. Öztürk, “Tavuk, yumurta çok önemli protein kaynaklarıdır. Çalıştay sonucunu önce bakanlığımıza, oradan da ilgili bakanlıklara göndereceğiz” diye konuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Md. Dr. Metin Türker, Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte beslenme ihtiyacının da arttığına dikkat çekti ve buna bağlı olarak tarımda da ham maddeye olan ihtiyacın arttığını söyledi. Türker, ülkemizin tavuk üretiminde dünya 9. olduğunu belirterek, tavuk yumurtası üretiminde ise 10. Sırada yer aldığını açıkladı. Türker, Avrupa’da tavuk üretiminde ise 3. Sırada yer aldıklarını dile getirdi. Türker,” İhracat açısından değerlendirdiğimizde tavuk etinde dünyada 5. Sıradayız. Tavuk yumurtası ihracatında da dünya 3. durumundayız.  Ülkemizde 10 bin 290 işletmemiz var, yaklaşık 20 bin kümesimiz mevcut. 2002 ile 2022 yılını yani son 20 yılı değerlendirdiğimizde 2002’de 700 bin ton olan tavuk eti üretimi 2022 yılında 2,4 milyon tona ulaşmış durumda. Tavuk yumurtası üretimi de 20 milyar adete ulaşmış durumda. İhracatımız kanatlı hayvan sektöründe 1 milyar doları geçtik. Bu çok önemli bir rakam” diye konuştu. Vali Enver Ünlü ise, “Malumunuz olduğu üzere Manisa ticaret ve sanayide olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da ülkemizin göz bebeği olan nadide şehirlerimizden bir tanesidir. Manisa; sofralık ve kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretiminde, sofralık zeytin üretiminde, etlik tavuk varlığı ve hindi varlığında ülkemizde 1. sırada yer almaktadır. Yumurta tavuğu varlığında 2. sırada yer almaktadır. İlimiz gıda ve tarımsal ürünlerin iç tüketim talep ve ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra yurtdışına da söz konusu ürünleri ihraç etmekte ve ülke ekonomisine önemli katkıda bulunmaktadır.  Broiler ve hindi üretiminde 1. yumurta üretiminde 2. sırada yer alan İlimiz hem Ülkemizin hem de ihracat yoluyla dünya insanlarının beslenmesine büyük hizmet sunmaktadır” dedi.  
Türkiye’nin en önemli kanatlı hayvan üretim kentlerinden biri olan Manisa’da sektör paydaşlarının katılımıyla ilk kez Manisa Kanatlı Çalıştayı düzenlendi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk,  50 milyonun üzerinde kanatlı hayvan kapasitesine sahip, 1000’e yakın işletmenin bulunduğu ve 2 bine yakın kümesin yer aldığı Manisa’nın kanatlı sektörün üssü ve başkenti olduğunu vurgulayan Öztürk, “Kuluçkahaneden damızlık kümese, broiler (etlik piliç) kümeslerinden, hindi yetiştiriciliğine, yumurtacı kümeslere, tavuk kesimhanesinden, kanatlı atıklarının değerlendirildiği biyogaz ve biyokütle tesislerine, kanatlı ekipman ve teknoloji üretimine, ihracat ve pazarlama da dahil kanatlının tüm sektörünü yönetiyoruz. Bu durum bizi etlik piliç ve hindi üretiminde Türkiye birinciliğine, yumurta üretiminde ise Afyon’dan sonra ikinciliğe taşıyor” dedi.

İl Müdürü Öztürk, çalıştayın 6 aylık bir süreçte hazırlandığını vurguladı ve Öztürk, 2023 yılında tüketicilerin güvenilir beyaz et, yumurta, hindi üretimi için çeşitli numuneler aldıklarını söyledi. Öztürk, “Tavuk, yumurta çok önemli protein kaynaklarıdır. Çalıştay sonucunu önce bakanlığımıza, oradan da ilgili bakanlıklara göndereceğiz” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Md. Dr. Metin Türker, Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte beslenme ihtiyacının da arttığına dikkat çekti ve buna bağlı olarak tarımda da ham maddeye olan ihtiyacın arttığını söyledi.

Türker, ülkemizin tavuk üretiminde dünya 9. olduğunu belirterek, tavuk yumurtası üretiminde ise 10. Sırada yer aldığını açıkladı. Türker, Avrupa’da tavuk üretiminde ise 3. Sırada yer aldıklarını dile getirdi. Türker,” İhracat açısından değerlendirdiğimizde tavuk etinde dünyada 5. Sıradayız. Tavuk yumurtası ihracatında da dünya 3. durumundayız.  Ülkemizde 10 bin 290 işletmemiz var, yaklaşık 20 bin kümesimiz mevcut. 2002 ile 2022 yılını yani son 20 yılı değerlendirdiğimizde 2002’de 700 bin ton olan tavuk eti üretimi 2022 yılında 2,4 milyon tona ulaşmış durumda. Tavuk yumurtası üretimi de 20 milyar adete ulaşmış durumda. İhracatımız kanatlı hayvan sektöründe 1 milyar doları geçtik. Bu çok önemli bir rakam” diye konuştu.

Vali Enver Ünlü ise, “Malumunuz olduğu üzere Manisa ticaret ve sanayide olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da ülkemizin göz bebeği olan nadide şehirlerimizden bir tanesidir. Manisa; sofralık ve kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretiminde, sofralık zeytin üretiminde, etlik tavuk varlığı ve hindi varlığında ülkemizde 1. sırada yer almaktadır. Yumurta tavuğu varlığında 2. sırada yer almaktadır. İlimiz gıda ve tarımsal ürünlerin iç tüketim talep ve ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra yurtdışına da söz konusu ürünleri ihraç etmekte ve ülke ekonomisine önemli katkıda bulunmaktadır.  Broiler ve hindi üretiminde 1. yumurta üretiminde 2. sırada yer alan İlimiz hem Ülkemizin hem de ihracat yoluyla dünya insanlarının beslenmesine büyük hizmet sunmaktadır” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.