Manisa Tarihi Bezinin Geliştirilmesi Tanıtılmasına Hız Verildi
Manisa Tarihi Bezinin Geliştirilmesi Tanıtılmasına Hız Verildi
Türk Kadınlar Konseyi Manisa Şubesi, Manisa Tarihi Bezi Kooperatifi (MABEZ) ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi İletişim Fakültesi, 600 yıllık tarihi Manisa Bezinin önemi, geliştirilmesi ve tanıtılması noktasında ortak çalışmalar yapıyor.
Bu kapsamda MCBÜ’Sİ, İletişim Fakültesi TUBİTAK 2209/A programı kapsamında “Manisa Bezinin Genç Nesle Entegrasyonu ve Tanıtımının Etkisi” Projesini hayata geçirdi.
MCBÜ, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meral Özçınar, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Göker Gülay, proje yürütücüsü Doç. Dr. Pınar Güner Koçak ve proje ekibi üyeleri Kardelen Karabulut, Asya Karaman ve Ayşenur Uğurlu proje çerçevesinde önemli bir saha çalışması gerçekleştirdi.
Bu kapsamda, Manisa Bezinin tarihçesi, üretim süreci, kullanım alanları ve günümüz genç kuşaklarına nasıl daha etkili biçimde tanıtılabileceği üzerine kapsamlı istişare edildi.
Kültürel değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla yürütülen bu çalışma, Manisa Bezinin tanıtımına ve sürdürülebilirliğine katkı sağlamayı hedefliyor.
Türk Kadınlar Konseyi Manisa Kurucu Başkanı ve MABEZ Başkanı Mübeccel Kafkaslı, MCBÜ’si Rektörü, İletişim Fakültesi Dekanı ve ekibine desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Kafkaslı, “Manisa Bezinin 600 yıla dayanan bir geçmişi var. Dolaysıyla Manisa’nın o dönemde 600 yıl önce 8 bin nüfusu bulunurken, 3 bin dokuma tezgahı bulunuyordu. Yani bütün ekonomi tezgah üzerineydi. O zaman Manisa’da pamuk boldu. Kızlar evlendikten sonra evde Manisa Bezi dokumaya devam ediyor, erkekler askere gidip geldikten işin başına geçiyor. Manisa Bezi 600 yıl önce başlatılmış önemli bir işlem. Başta İstanbul ve saray olmak üzere bütün müştemilatlarına aynı zamanda gemilerin yelkenlerine varana kadar ve Anadolu'nun her yerine tarihi Manisa Bezi gitmiş. Her evde tezgah vardı. 1975 yılına kadar böyleymiş. Zamanla 3 bin tezgah sayısı 300’lere, 75’lere kadar düştü” dedi.
Kafkaslı, “Manisa Bezini yeniden başlattık. Denizli Buldan’a gidip tezgahları bulduk. Amcaları, teyzeleri, hocaları bulup Manisa’ya getirdik. Tabi ki bir kooperatifin kurulması gerekiyordu. Tarihi Manisa Bezi ‘MABEZ’ adı altında kooperatifimizi kurduk. Her şeyi ciddiyle ele alıyor, yapıyor. Manisa Bezinin patenti bize ait. Bizim için çok önemli kadına destek. Ama biz kadın erkek diye de ayırmıyoruz. Doğrudan doğruya insana hizmet vardır” diye konuştu.
MCBÜ’si, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meral Özçınar, “İletişim Fakültesi olarak Marka Kent Manisa diye bir çalışmamız, bir projemiz var. Yani Manisa’yı markalaştıracak, Manisa’yı diğer illerden ayırt edecek, onu biricik kılacak o vazgeçilmez özelliğini ön plana çıkarmayı hedefliyoruz. Dolaysıyla bu yılda bu tarz projelerimizin çıkması bizleri çok mutlu etti” diye konuştu.
Özçınar, “Manisa’yı markalaştıracak şeyler de işte Manisa Bezi gibi önemli değerlerdir. Buradan elde ettiğimiz şeyleri belgesellere, farklı metinlere dönüştürmek, tanınırlığını artırmak, başka projelerle bunun devamını da sağlamak istiyoruz. Çünkü amacımız sadece tek bir projeyle değil bunu sürdürülebilir olarak devam etmesidir” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.