Eğer TMO piyasada olmasaydı fındık 15-16 lira olurdu

YAŞAM 13.08.2021 - 17:00, Güncelleme: 13.08.2021 - 17:00 4310+ kez okundu.
 

Eğer TMO piyasada olmasaydı fındık 15-16 lira olurdu

Fındık üreticileri ve sektör temsilcileri, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) müdahale alım fiyatlarından memniyetlerini dile getirdi.
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından TMO'nun müdahale alım fiyatlarının Giresun kalite fındık için kilogram başına 27 lira, Levant kalite fındık için ise kilogram başına 26,5 lira olarak açıklandığını anımsattı. TMO gibi bir kuruluşu son üç yıldır devreye soktuğu için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür eden Şahin, TMO'nun fındık piyasasını düzenlediğini söyledi. Şahin, TMO'nun kar etmek için değil, piyasayı düzenlemek için var olduğunu ifade ederek, "Eğer TMO piyasada olmasaydı fındık 15-16 lira olurdu ama TMO sayesinde fındık fiyatı bu sene 27 ila 29 lira arasında değişecektir." dedi. Fındık bahçesine bakım yapan üreticilerin randımanlarının iyi olması durumunda bu fiyatın artabileceğine işaret eden Şahin, "Pazara 50 randımanın üzerinde fındık getirene fiyat farkı veriliyor. Böylece 55 randıman gelen fındığınız daha para etmiş olacak. 5 randıman mevcut fiyata 3 lira daha eklenmesi anlamına geliyor. Böylece fındığın fiyatı otomatikman 28-29 liraları bulabiliyor." değerlendirmesinde bulundu. Serbest piyasanın da TMO'nun açıkladığı fiyatların altında olacağını beklemediğini aktaran Şahin, üreticilere arz talebe göre ürünlerini pazara indirmeleri çağrısında bulundu. Açıklanan fiyatın üretici, tüccar ve sanayiciye yarayacağını aktaran Şahin, "Tahminlerimize göre açıklanan yeni fiyatla birlikte ilimiz ekonomisine geçen sezona göre 1,5 milyar lira daha fazla para girmiş olacak. Bu paranın tüm sektöre faydası olmuş olacak." dedi. Şahin, üreticilere seslenerek, bahçelerine daha iyi bakım yaparak, her yıl ürünlerinin randımanını artırmaları çağrısında bulundu. Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, yaptığı yazılı açıklamada, fiyattan herkesin memnun olması gerektiğini ifade ederek, "Özellikle üreticilerimizin geçen yıla göre çok daha fazla fındığın olduğu bir yılda kazançları artacaktır. Tüccar, sanayici, ihracatçı da işini yapacak, Türkiye kazanacaktır. Fındık üretim ve ihracatında en büyük paya sahip Türkiye, artık bundan sonra verim ve kaliteyi ön planda tutarak, çok çalışıp, çok üretip, çok satıp, çok kazacaktır." değerlendirmesini yaptı. Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan ise "Verim ve kaliteyi arttırmayı teşvik edecek bir fiyat. Çalışan ve üreten çiftçimiz için iyi bir fiyattır. Türkiye olarak üretimden tüketime kadar uygulayacağımız istikrarlı politikalarla payımızı, dolayısıyla kazancımızı daha da arttırabileceğiz. Bunun ilk şartı da verim ile kaliteyi arttırmaktır. Biz borsa olarak bu ilkeye ve doğruya 20 yıldır hizmet ediyoruz." ifadelerini kullandı.  
Fındık üreticileri ve sektör temsilcileri, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) müdahale alım fiyatlarından memniyetlerini dile getirdi.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından TMO'nun müdahale alım fiyatlarının Giresun kalite fındık için kilogram başına 27 lira, Levant kalite fındık için ise kilogram başına 26,5 lira olarak açıklandığını anımsattı.

TMO gibi bir kuruluşu son üç yıldır devreye soktuğu için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür eden Şahin, TMO'nun fındık piyasasını düzenlediğini söyledi.

Şahin, TMO'nun kar etmek için değil, piyasayı düzenlemek için var olduğunu ifade ederek, "Eğer TMO piyasada olmasaydı fındık 15-16 lira olurdu ama TMO sayesinde fındık fiyatı bu sene 27 ila 29 lira arasında değişecektir." dedi.

Fındık bahçesine bakım yapan üreticilerin randımanlarının iyi olması durumunda bu fiyatın artabileceğine işaret eden Şahin, "Pazara 50 randımanın üzerinde fındık getirene fiyat farkı veriliyor. Böylece 55 randıman gelen fındığınız daha para etmiş olacak. 5 randıman mevcut fiyata 3 lira daha eklenmesi anlamına geliyor. Böylece fındığın fiyatı otomatikman 28-29 liraları bulabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Serbest piyasanın da TMO'nun açıkladığı fiyatların altında olacağını beklemediğini aktaran Şahin, üreticilere arz talebe göre ürünlerini pazara indirmeleri çağrısında bulundu.

Açıklanan fiyatın üretici, tüccar ve sanayiciye yarayacağını aktaran Şahin, "Tahminlerimize göre açıklanan yeni fiyatla birlikte ilimiz ekonomisine geçen sezona göre 1,5 milyar lira daha fazla para girmiş olacak. Bu paranın tüm sektöre faydası olmuş olacak." dedi.

Şahin, üreticilere seslenerek, bahçelerine daha iyi bakım yaparak, her yıl ürünlerinin randımanını artırmaları çağrısında bulundu.

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, yaptığı yazılı açıklamada, fiyattan herkesin memnun olması gerektiğini ifade ederek, "Özellikle üreticilerimizin geçen yıla göre çok daha fazla fındığın olduğu bir yılda kazançları artacaktır. Tüccar, sanayici, ihracatçı da işini yapacak, Türkiye kazanacaktır. Fındık üretim ve ihracatında en büyük paya sahip Türkiye, artık bundan sonra verim ve kaliteyi ön planda tutarak, çok çalışıp, çok üretip, çok satıp, çok kazacaktır." değerlendirmesini yaptı.

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan ise "Verim ve kaliteyi arttırmayı teşvik edecek bir fiyat. Çalışan ve üreten çiftçimiz için iyi bir fiyattır. Türkiye olarak üretimden tüketime kadar uygulayacağımız istikrarlı politikalarla payımızı, dolayısıyla kazancımızı daha da arttırabileceğiz. Bunun ilk şartı da verim ile kaliteyi arttırmaktır. Biz borsa olarak bu ilkeye ve doğruya 20 yıldır hizmet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (2 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Kenan KARAHASAN
(14.08.2021 12:21 - #72366)
TMO falan hikaye..bu zamana kadar ki hükumetlerin Karadeniz halkına yaptığı en büyük kötülük Sakarya, düzce, kastamonu,çarşamba,terme gibi yerlerde fındık üretimini serbest bırakmış olmasıdır.Oysa buralar tahıl,sebze ve meyve grubu ürünlerin yetişmesi için oldukça önemli analardır.Eskiden Çarşamba sebzesi yerdik.Bunlar iyi günleriniz.Trakya da artık bir çok yerde fındık bahçesi var.Maliyet senin 4 te birin.Her türlü makineli üretim yapabilirsin......bekleyin 15 yıl sonra görün.....fındığınız kaç lira olacak.Şu an ki fiyat saydığımız yerlerde %50 kar bırakır....ya sende..rekabet edebilecek misin...?
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Mussi
(15.08.2021 22:12 - #72370)
Saçmalık bu yağışlar fındığı çürütür. Randuman 47 gelirse iyi buda geçen seneki fiyatla aynı olacağı anlamına gelir
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.