KARADENİZ’İN UMUDU FINDIK PATOZ’DA

GÜNDEM 20.08.2020 - 17:18, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 4292+ kez okundu.
 

KARADENİZ’İN UMUDU FINDIK PATOZ’DA

Bulancak’ta fındık üreticileri, topladıkları fındıkları harmanlarında kurutarak patoza vermeye başladı.
Karadeniz’in en önemli geçim kaynağı olan fındık ürünü için 1 Ağustos’ta bahçeye giren fındık üreticileri topladıkları fındıkları patoza veriyorlar. Bazı üreticiler ise ihtiyacı kadar ürünü pazara indirerek satıyorlar. Fındığı bahçeden harmana getiren üreticiler, patoz işleminin ardından harmana serdikleri fındıkları güneş görerek kurutuyor ve nemin kaybolmasını sağlıyor. Konu hakkında açıklama yapan uzmanlar, harmanda fındığın kalitesinin düşmemesi için üreticiye uyarılarda bulunuyorlar. Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, yaptığı açıklamada, “Burada dikkat edilmesi gereken önlemler ise fındığı iyi kurutmak ve Türk fındığının kalitesini düşürmemek. Ayrıca içindeki taşı ve farklı maddeleri fındıktan güzelce ayırmak, teslime hazır hale getirmek. Nem faktörü de çok önemli. Fındık üreticiden depolara gidiyor. O depolarda fındık nemli kalırsa sağlam fındıkların da çürümesine sebep olabilir. Kurutma işleminde dikkat edilmesi gereken faktörler ise toprak zemin üzerinde kurutma yapılmaması. Çünkü nemli zemin olduğu için yaş kalabilir. Ya beton zemin olmalı ya da sergi gibi bir şey üzerinde kurutulmalı” ifadelerini kullandı.    
Bulancak’ta fındık üreticileri, topladıkları fındıkları harmanlarında kurutarak patoza vermeye başladı.

Karadeniz’in en önemli geçim kaynağı olan fındık ürünü için 1 Ağustos’ta bahçeye giren fındık üreticileri topladıkları fındıkları patoza veriyorlar.

Bazı üreticiler ise ihtiyacı kadar ürünü pazara indirerek satıyorlar.

Fındığı bahçeden harmana getiren üreticiler, patoz işleminin ardından harmana serdikleri fındıkları güneş görerek kurutuyor ve nemin kaybolmasını sağlıyor.

Konu hakkında açıklama yapan uzmanlar, harmanda fındığın kalitesinin düşmemesi için üreticiye uyarılarda bulunuyorlar.

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, yaptığı açıklamada, “Burada dikkat edilmesi gereken önlemler ise fındığı iyi kurutmak ve Türk fındığının kalitesini düşürmemek. Ayrıca içindeki taşı ve farklı maddeleri fındıktan güzelce ayırmak, teslime hazır hale getirmek. Nem faktörü de çok önemli. Fındık üreticiden depolara gidiyor. O depolarda fındık nemli kalırsa sağlam fındıkların da çürümesine sebep olabilir. Kurutma işleminde dikkat edilmesi gereken faktörler ise toprak zemin üzerinde kurutma yapılmaması. Çünkü nemli zemin olduğu için yaş kalabilir. Ya beton zemin olmalı ya da sergi gibi bir şey üzerinde kurutulmalı” ifadelerini kullandı.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.