Toplumun huzur ve mutluluğu ancak adaletle sağlanır

SİYASET 18.12.2018 - 16:54, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 3231+ kez okundu.
 

Toplumun huzur ve mutluluğu ancak adaletle sağlanır

TBMM 2019 Bütçe görüşmeleri yoğun çalışmalarla devam ediyor. Adalet Bakanlığı bütçesi üzerine AK Parti grubu adına konuşan Giresun Milletvekili Sabri Öztürk,
Adalet mekanizmasının dünü ve bugünü hakkında önemli tespitlerde bulundu. Adalet sisteminin toplumun ‘olmazsa olmazı’ olduğunun altını çizen Öztürk, “Toplumun huzur ve barış içinde hayatını sürdürebilmesi için bağımsız, tarafsız, etkin ve hızlı işleyen bir adalet sisteminin varlığı zorunludur. Tarih boyunca devletlerin bekasını adil hükümdarlarla ve güçlü adalet sistemleri ile sağladığını söyleyen Öztürk şöyle dedi: “ Kadim Medeniyetimizde adaletin çok önemli bir yeri vardır. Toplumun huzur ve mutluluğu ancak adaletle sağlanır. Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig'inde, İbn-i Haldun'un Mukaddime'sinde, Nizamülmülk'ün Siyasetname'sinde yer bulan "adalet dairesi" anlayışına göre,  halkın birliği ve barışının sağlanması için; adalet, devlet, hukuk, siyaset, ordu, iktisat ve halk arasındaki zincirleme ilişkilerde adil olunması gerekir. Adalet Komisyonu Başkanlığında birlikte çalışma şerefine nail olduğum seçkin hukukçu Sn. Ahmet İyimaya’nın bir konuşmasında ifade ettiği gibi, “egemenliğin cevherini hukuk ve adalet oluşturur. Egemenlikten adaleti çıkarın, elinize kupkuru ve tehlikeli bir güç kalır.” Konuşmasında AK Parti hükümetlerinin son 16 yılda adalet hizmetleri alanında yaptığı çalışmalara da değinen Öztürk, “Toplumun huzur ve barışının temeli olan adaletin sağlanması için davaların hızlı sonuçlanması, vatandaşların haklarına erken kavuşmaları gerekir. Bu amaçla Yüce Meclisimizde pek çok kanun çıkarılmış, yeni müesseseler getirilmek suretiyle yargıda reformlar yapılmıştır. Hakim-Savcı, personel sayıları ile mahkeme sayıları artırılmış, uyuşmazlıklar için yeni çözüm yolları öngörülmüş, yeni mahkemeler, yeni kurumlar kurulmuştur. 2002 yılı itibarıyla 9.349 olan hâkim-savcı sayısı, % 104 oranla artırılarak 19.055 olmuştur. Aynı şekilde mahkeme sayısını, adli personel sayısını iki katından fazla artırılarak yargıda daha hızlı daha etkin hizmet verilmeye çalışılmıştır.  2016’da İstinaf mahkemeleri kurulmuş, mahkeme kararlarındaki hatalar asgariye indirilerek, Yargıtay ve Danıştay’daki yığılmanın giderilmesi hedeflenmiş Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemeleri faaliyete başlamıştır. Hak arama yolunda Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapabilme hakkı, Kamu Denetçiliğine başvuru hakkı getirilmiştir. Adalet alanında, saymakla bitiremeyeceğimiz kadar, çağın koşullarına uygun birçok yenilikler, hizmetler ve yatırımlar AK Parti hükümetleri tarafından gerçekleştirilmiştir.” Dedi.                                                                                                                
TBMM 2019 Bütçe görüşmeleri yoğun çalışmalarla devam ediyor. Adalet Bakanlığı bütçesi üzerine AK Parti grubu adına konuşan Giresun Milletvekili Sabri Öztürk,

Adalet mekanizmasının dünü ve bugünü hakkında önemli tespitlerde bulundu.

Adalet sisteminin toplumun ‘olmazsa olmazı’ olduğunun altını çizen Öztürk, “Toplumun huzur ve barış içinde hayatını sürdürebilmesi için bağımsız, tarafsız, etkin ve hızlı işleyen bir adalet sisteminin varlığı zorunludur.

Tarih boyunca devletlerin bekasını adil hükümdarlarla ve güçlü adalet sistemleri ile sağladığını söyleyen Öztürk şöyle dedi: “ Kadim Medeniyetimizde adaletin çok önemli bir yeri vardır. Toplumun huzur ve mutluluğu ancak adaletle sağlanır. Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig'inde, İbn-i Haldun'un Mukaddime'sinde, Nizamülmülk'ün Siyasetname'sinde yer bulan "adalet dairesi" anlayışına göre,  halkın birliği ve barışının sağlanması için; adalet, devlet, hukuk, siyaset, ordu, iktisat ve halk arasındaki zincirleme ilişkilerde adil olunması gerekir.

Adalet Komisyonu Başkanlığında birlikte çalışma şerefine nail olduğum seçkin hukukçu Sn. Ahmet İyimaya’nın bir konuşmasında ifade ettiği gibi, “egemenliğin cevherini hukuk ve adalet oluşturur. Egemenlikten adaleti çıkarın, elinize kupkuru ve tehlikeli bir güç kalır.”

Konuşmasında AK Parti hükümetlerinin son 16 yılda adalet hizmetleri alanında yaptığı çalışmalara da değinen Öztürk, “Toplumun huzur ve barışının temeli olan adaletin sağlanması için davaların hızlı sonuçlanması, vatandaşların haklarına erken kavuşmaları gerekir. Bu amaçla Yüce Meclisimizde pek çok kanun çıkarılmış, yeni müesseseler getirilmek suretiyle yargıda reformlar yapılmıştır. Hakim-Savcı, personel sayıları ile mahkeme sayıları artırılmış, uyuşmazlıklar için yeni çözüm yolları öngörülmüş, yeni mahkemeler, yeni kurumlar kurulmuştur.

2002 yılı itibarıyla 9.349 olan hâkim-savcı sayısı, % 104 oranla artırılarak 19.055 olmuştur. Aynı şekilde mahkeme sayısını, adli personel sayısını iki katından fazla artırılarak yargıda daha hızlı daha etkin hizmet verilmeye çalışılmıştır. 

2016’da İstinaf mahkemeleri kurulmuş, mahkeme kararlarındaki hatalar asgariye indirilerek, Yargıtay ve Danıştay’daki yığılmanın giderilmesi hedeflenmiş Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemeleri faaliyete başlamıştır.

Hak arama yolunda Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapabilme hakkı, Kamu Denetçiliğine başvuru hakkı getirilmiştir. Adalet alanında, saymakla bitiremeyeceğimiz kadar, çağın koşullarına uygun birçok yenilikler, hizmetler ve yatırımlar AK Parti hükümetleri tarafından gerçekleştirilmiştir.” Dedi.

                                                                                                             

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.