Giresun'un dereleri HES işgalinde

GÜNDEM 20.11.2017 - 14:58, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 2764+ kez okundu.
 

Giresun'un dereleri HES işgalinde

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu’nun HES’lerle ilgili verdiği soru önergesine, DSİ Bölge Müdürlüğü’den alınan kapsamlı bilgilerle cevap verdi.
Eroğlu’nun cevabına göre, Karadeniz illeri içinde en fazla Hidro Elektrik Santralı (HES)'nin, Giresun ilinde olduğu ortaya çıktı. Buna Giresun’da toplamda 56 adet HES projesi var. Bu projelerden 37'sinin işletmede, 2'sinin inşaat halinde, 17'sinin ise proje/planlama aşamasında olduğunu belirten Bakan Eroğlu, önergenin cevap metninde, HES’lerin hangi dereler üzerinde kurulu bulunduğunun panosuna da yer verdi. Buna göre 14 projeyle en fazla HES, Aksu Deresi üzerine kurulacak. Firmaların taahhütlerini yerine getirmemesi halinde ilgili mevzuat gereğince cezai işlem uygulandığını ifade eden Bakan “Yukarıda adı geçen tüm projelerde; içme ve kullanma suları, doğal hayatın devamı için gerekli olan sular ve tarım alanları ile diğer kadim su hakları dere yatağına bırakıldıktan sonra, arta kalan sulardan enerji üretilecektir. Hidroelektrik enerji üretimi projelerinde, mansap su hakları yapılan yasal düzenlemelerle güvence altına alınmıştır. Bu nedenle Aksu Vadisinin tamamen susuz bırakılması söz konusu değildir” dedi Projelerin ilgili bakanlıklar tarafından onaylanarak inşaatlara başlandığın kaydeden Eroğlu, su kaynağı üzerinde titizlikle durulduğunu, çevresel etkilerin en aza indirilmesiyle inşaatlara başlandığını söyledi.  Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bektaşoğlu’nun Yüce köyünde Samayıl Deresi üzerindeki HES' lerle ilgili olarak firmanın EPDK'dan önlisansaldığını ve proje sahasında yapılan rutin denetimler sırasında; yer teslimi yapılmadan  inşaat çalışmalarına başlandığının tespit edildiğini belirterek şu bilgiyi verdi: "Karaca Regülatörü ve HES projesinde, ilgili yönetmelik kapsamında idari para cezası uygulanmıştır. Söz konusu projenin inşaat aşamasında çevresel etkilerin en aza indirilebilmesi için ÇED Raporunda belirtilen hususlar ve verilen taahhütler yerine getirilerek hukuki olarak projeyi gerçekleştirmeye hak kazanmış olan yatırımcı şirketin proje başvurusunun iptal edilmesi yönündeki talebin, kazanılmış hak olması hasebiyle mer'i mevzuata ve huku kilkelerine aykırı durum teşkil edeceğinden, bu aşamada uygun bulunmamıştır"
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu’nun HES’lerle ilgili verdiği soru önergesine, DSİ Bölge Müdürlüğü’den alınan kapsamlı bilgilerle cevap verdi.

Eroğlu’nun cevabına göre, Karadeniz illeri içinde en fazla Hidro Elektrik Santralı (HES)'nin, Giresun ilinde olduğu ortaya çıktı. Buna Giresun’da toplamda 56 adet HES projesi var.

Bu projelerden 37'sinin işletmede, 2'sinin inşaat halinde, 17'sinin ise proje/planlama aşamasında olduğunu belirten Bakan Eroğlu, önergenin cevap metninde, HES’lerin hangi dereler üzerinde kurulu bulunduğunun panosuna da yer verdi. Buna göre 14 projeyle en fazla HES, Aksu Deresi üzerine kurulacak.

Firmaların taahhütlerini yerine getirmemesi halinde ilgili mevzuat gereğince cezai işlem uygulandığını ifade eden Bakan “Yukarıda adı geçen tüm projelerde; içme ve kullanma suları, doğal hayatın devamı için gerekli olan sular ve tarım alanları ile diğer kadim su hakları dere yatağına bırakıldıktan sonra, arta kalan sulardan enerji üretilecektir. Hidroelektrik enerji üretimi projelerinde, mansap su hakları yapılan yasal düzenlemelerle güvence altına alınmıştır. Bu nedenle Aksu Vadisinin tamamen susuz bırakılması söz konusu değildir” dedi

Projelerin ilgili bakanlıklar tarafından onaylanarak inşaatlara başlandığın kaydeden Eroğlu, su kaynağı üzerinde titizlikle durulduğunu, çevresel etkilerin en aza indirilmesiyle inşaatlara başlandığını söyledi. 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bektaşoğlu’nun Yüce köyünde Samayıl

Deresi üzerindeki HES' lerle ilgili olarak firmanın EPDK'dan önlisansaldığını ve proje sahasında yapılan rutin denetimler sırasında; yer teslimi yapılmadan  inşaat çalışmalarına başlandığının tespit edildiğini belirterek şu bilgiyi verdi: "Karaca Regülatörü ve HES projesinde, ilgili yönetmelik kapsamında idari para cezası uygulanmıştır. Söz konusu projenin inşaat aşamasında çevresel etkilerin en aza indirilebilmesi için ÇED Raporunda belirtilen hususlar ve verilen taahhütler yerine getirilerek hukuki olarak projeyi gerçekleştirmeye hak kazanmış olan yatırımcı şirketin proje başvurusunun iptal edilmesi yönündeki talebin, kazanılmış hak olması hasebiyle mer'i mevzuata ve huku kilkelerine aykırı durum teşkil edeceğinden, bu aşamada uygun bulunmamıştır"

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.