Foça’lı genç şef Türk lezzetleriyle Venezüella’da
Foça’lı genç şef Türk lezzetleriyle Venezüella’da
İzmir’li genç şef Meriç Batuhan Aydın; Türk ve Dünya Lezzetleri ile çıktığı yola Güney Amerika Kıta’sında Venezüella’nın Başkenti Karakas (Caracas)’ta devam ediyor.
Daha öğrenci iken katıldığı yarışmalar ve ustalık döneminde ki başarılarıyla 150’ya yakın madalya kazanan, Türkiye’nin çeşitli turizm merkezlerinin yanı sıra Kuzey Kıbrıs’ta çalışan , bir süre bir üniversitede geleceğin lezzet ustalarının yetişmesi için dersler veren Aydın, Türk mutfağını yurtdışında derecelendirmek ve öz yemeklerimizle Michelin Yıldızı almayı amaçlıyor.
Meriç Batuhan Aydın 29 yaşında. İzmir’in Konak İlçesi’nde doğdu. Yanında yetiştiği Dedesi’de yurtdışında çalışmış, İzmir Bayraklı’da lezzetleriyle ünlü restoran işletmiş bir aşçı. Annesi Dilek Aydın ile restoranın mutfağına yardım ederken yemek kültürüne ve aşçılığa sevdalandı. AFoça Halim Foçalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mutfak bölümü sonrasında Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı’nı bitirdi. Lise ve üniversite yıllarında girdiği birçok yarışmadan 150’ya yakın madalya kazandı. Bir televizyon kanalının düzenlediği Master Chef yarışma programında ilk 30’un içinde yer buldu. İzmir’de başlayan çalışma hayatında, Foça, Çeşme, Bodrum, Antalya gibi turizm merkezleri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC)’nin önemli lezzet durakları yer aldı. KKTC’deki bir özel üniversitede (Uluslararası Final Üniversitesi (UFÜ)) öğretim görevlisi olarak geleceğin aşçılarının yetişmesine katkı verdi. Daha önce çalıştığı ustaların referansı ve yarışma programının sağladığı tanınırlıkla kendisini Venezüella’nın Başkenti Karakas’ta buldu. 2023 Aralık Ay’ından beri Karakas’ta, sahibi de Türk olan bir restoranın (istanbul Cuisine Restaurant) şefliğini üstlendi. Mutfağında, bir Türk pide ustası ve Venezüella, Paraguay ve Kolombiya’lı lezzetçilerle birlikte çalışıyor.



Türk mutfağı mirasımız tanıtmak görevimiz
Geçtiğimiz Eylül Ay’ında Foça’da dünya evine giren Meriç Batuhan Aydın gelecek için en büyük planının Türk Mutfağını yurtdışında derecelendirmek ve Michelin yıldızıyla taçlandırmak olduğunu söyledi. Meriç Batuhan Aydın;” İzmir'in Foça ilçesinde yetiştim. Dededen anneden aşçıyım. Mesleki kariyerimde ilk prensibim Türk mutfak kültürünü başka milletlere aktarmak ve bu süreçte Türk mutfağı mirasını yarınlara taşımak olmuştur. Venezüella’da çok Türk yok. Ama diplomatlar ve temsilciliklerimizin personeli müşterilerimizi arasında. Türk, Osmanlı ve Akdeniz Mutfağı ağırlıklı olarak çalışıyoruz. Hem Venezüella’lılara, hem de dünya’nın her yerinden burayı ziyarete gelenlere, Osmanlı döneminden günümüze gelen mutfak mirasını gün yüzüne çıkaran lezzetler olarak sunuyoruz. İlerleyen zamanlarda Güney Amerika’dan başlayıp, tüm Amerika kıtası ve dünya’nın çeşitli noktalarında şubeleşme hedefim var” diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.