Evde altını olanlar dikkat! Bakanlık son noktayı koydu
Evde altını olanlar dikkat! Bakanlık son noktayı koydu
1 gram ve üzeri işlenmemiş kıymetli madenlerin özel güvenlikli etiketlerle takip edilmesini öngören Kıymetli Maden Takip Sistemi (KMTS) hayata geçiriliyor.
Sistemle birlikte kamuoyunda “ nakitle altın alımı yasaklandı” ve “evdeki altınlara el konulacak” yönünde iddialar ortaya atıldı. Söz konusu iddialara Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından net bir açıklamayla son nokta konuldu.
Sektör temsilcileri ise iddiaların ardından evinde altın bulunan birçok vatandaşın kuyumculara yöneldiğini belirtti. Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, “Müşterilerimize açıklamaktan bıktık” diyerek iddiaların asılsız olduğunu vurguladı.
Evde Altını Olanlar Panik Yaşadı
Altın, gümüş ve diğer kıymetli madenlerin üretim ve satış süreçlerini kayıt altına almayı amaçlayan Kıymetli Maden Takip Sistemi’nin (KMTS) duyurulmasıyla birlikte kamuoyunda yanlış bilgiler hızla yayıldı. Bazı iddialarda, nakit parayla altın alımının tamamen yasaklandığı ve vatandaşların evlerinde tuttukları altınlara el konulacağı öne sürüldü.
Ancak bu iddiaların gerçeği yansıtmadığı resmî açıklamayla duyuruldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, yayılan haberlerin “vatandaşların kafasını karıştırmaya yönelik manipülasyon” içerdiğini belirtti.
Kıymetli Maden Takip Sistemi (KMTS) Nedir?
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kıymetli Maden Takip Sistemi’ni şu ifadelerle açıkladı:
“Piyasada sahte veya düşük ayarlı gram altın üretimi yapılabilmekte ve vatandaşlarımız bu durumdan mağdur olabilmektedir. KMTS’nin yürürlüğe girmesiyle rafineriler tarafından üretilecek 1 gram ve üzerindeki kıymetli madenler ambalajlanarak standart hâle getirilecek; uygulanacak güvenlik unsurları sayesinde vatandaşlarımızın güvenli ve doğrulanabilir altına erişimi sağlanacaktır.
KMTS; rafineriler tarafından üretilen standart işlenmemiş kıymetli madenler ile basılı kıymetli madenlerin üreticisi, üretim tarihi ve yeri, ağırlığı, saflık ayarı, seri numarası gibi bilgilerin Darphane tarafından tedarik edilen özel etiket üzerindeki benzersiz bir kod aracılığıyla ambalajlara işlendiği ve aynı kod üzerinden kayıt altına alınarak izlendiği bir sistemdir.
Bu sistem yalnızca üretim aşamasını kapsamakta olup, altının kim tarafından alındığı ya da satıldığına dair herhangi bir izleme veya kayıt söz konusu değildir. KMTS’nin bir ‘varlık takibi’ olarak sunulması kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir.
Vatandaşların ellerindeki altını bozduramayacağı, sisteme dâhil edemeyeceği ya da bu altınla mülk edinemeyeceği yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Altın bozdurma işlemleri kuyumcular, bankalar ve yetkili finans kuruluşları aracılığıyla yapılmaya devam etmektedir.
30.000 TL ve üzerindeki işlemlerin bankacılık ve finans kuruluşları aracılığıyla yapılması uygulaması, yalnızca altın alım satımına özgü olmayıp, tüm emtia işlemlerini kapsayan Vergi Usul Kanunu düzenlemeleri çerçevesinde uygulanmaktadır.”
“Nakitle Altın Yasaklandı” İddialarına Son Nokta
Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, asılsız iddialar nedeniyle evinde altın bulunan birçok vatandaşın kuyumculara akın ettiğini söyledi. Sönmez, KMTS ile yalnızca işlenmemiş altınların üretim aşamasında takip edileceğini belirtti.
Sisteme göre 1 gramdan 10 grama kadar altın, gümüş, platin ve paladyum gibi kıymetli madenler güvenlikli etiket ve seri numarasıyla ambalajlanacak. Bilezik, yüzük, kolye gibi işlenmiş altınlar ile 22 ayar ve 18 ayar altınlar ise KMTS kapsamı dışında tutulacak.
Nakitle Altın Alımı Yasak mı?
Kayıt dışı işlemlerin önüne geçmek amacıyla 30 bin TL’ye kadar olan alışverişlerde nakit ödeme yapılabiliyor. Bu tutarın üzerindeki işlemler ise banka veya finans kuruluşları aracılığıyla gerçekleştiriliyor.
Bu uygulamanın yeni olmadığını vurgulayan Sönmez, “Bu sadece kuyumculuk sektörüne özgü bir durum değil, tüm sektörleri kapsayan bir uygulamadır. ‘Altın artık nakitle alınamayacak’ şeklindeki yanlış açıklamalar piyasada kaos oluşturmaya yöneliktir” dedi.
Vatandaşların panik yaşadığını ifade eden Sönmez, “Bu asılsız iddiaları müşterilerimize açıklamaktan artık bıktık” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.