DSİ’den Karadeniz’de taşkınlara karşı yoğun mesai
DSİ’den Karadeniz’de taşkınlara karşı yoğun mesai
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Doğu Karadeniz’in yüksek yağış alan illerinde sel ve taşkın riskini azaltmak amacıyla dere ıslahı ve bent temizliği çalışmalarını sürdürüyor.
DSİ; Trabzon, Rize, Giresun, Gümüşhane ve Bayburt’ta yürüttüğü yatırımlarla hem taşkın risklerini azaltmayı hem de tarımsal üretimi destekleyecek su yapılarıyla bölgenin mümbit topraklarını suyla buluşturmayı hedefliyor.
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Doğu Karadeniz’de makinalı çalışmaların hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, “Tüm bölgelerimizde olduğu gibi Doğu Karadeniz Bölgemizde de makinalı çalışmalarımızla hem taşkın risklerini azaltıyor hem de halkımızın can ve mal güvenliğini sağlıyoruz. Trabzon Bölge Müdürlüğümüzün sorumluluk sahasında bulunan Trabzon, Rize, Giresun, Gümüşhane ve Bayburt illerimizde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla derelerimizi daha güvenli hale getiriyoruz” ifadelerini kullandı.
Aşırı yağışlarda “anında müdahale” vurgusu
İklim koşullarındaki değişimle birlikte kısa sürede etkisini artıran yoğun yağışların sel ve taşkınları tetiklediğini belirten Balta, riskli derelere hızlı müdahale edildiğini söyledi. Balta, “Değişen iklim koşulları nedeniyle anlık ve şiddeti artan yoğun yağışlar sel ve taşkınları meydana getirmektedir. Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Giresun illerimize önemli yağışlar düşüyor. Bu yağışlara karşı ekiplerimiz derelerimizde hummalı çalışmalar yürütüyor. Gerek dere ıslahları gerekse bent temizlikleri ile taşkın risklerini bertaraf ediyoruz” dedi.


2025’te 5 ilde 278 farklı noktada makinalı çalışma
DSİ’nin 2025 yılı boyunca bölgedeki çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Genel Müdür Balta, zorlu coğrafi koşullara rağmen sahada yoğun bir program yürütüldüğünü belirtti. Buna göre; Trabzon’da 88, Rize’de 66, Giresun’da 63, Gümüşhane’de 31 ve Bayburt’ta 30 olmak üzere toplam 278 farklı noktada makinalı çalışma gerçekleştirildi. Balta, bu çalışmalarla derelerdeki taşkın riskinin azaltılmasına katkı sağlandığını kaydetti.
AFAD-DSİ protokolüyle makine parkı güçlendirildi
DSİ ile AFAD arasında imzalanan “Sel ve Taşkın Risk Azaltma Protokolü” kapsamında DSİ envanterine dahil edilen yeni iş makinelerinin sahadaki kapasiteyi artırdığını vurgulayan Balta, “AFAD’dan gelen makinelerimiz Doğu Karadeniz’de gerek dere ıslahı gerekse bent temizliği çalışmalarında aktif olarak görev alıyor. Bu yeni iş makineleriyle birlikte ekiplerimizin gücüne güç kattık. DSİ olarak, rahmet olan yağmurun bir afete dönüşmemesi için derelerimizdeki makinalı çalışmalarımıza idari imkanlarımız doğrultusunda devam edeceğiz” diye konuştu.


Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.