Giresun’da Salep Üretimi Geliştiriliyor Sahada Takip Ediliyor!

YAŞAM (YH) - www.yildizhaber.com.tr | 25.04.2025 - 13:36, Güncelleme: 25.04.2025 - 13:36 8290 kez okundu.
 

Giresun’da Salep Üretimi Geliştiriliyor Sahada Takip Ediliyor!

Giresun'da Salep Üretimini Geliştirme Projesi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi kapsamında başarıyla sürdürülüyor.
Proje çerçevesinde geçen yıl Tirebolu ilçesinde %50 hibe desteğiyle 19 çiftçiye toplam 110 bin adet salep yumrusu dağıtılmıştı. Hasat döneminin yaklaşmasıyla birlikte, teknik personel ve uzman ekipler, sahada kontrollerini sürdürüyor. Salep üretiminin verimliliği ve kalitesini artırmak amacıyla yapılan bu denetimler, Giresun’un alternatif tarım ürünleri arasında salepin önemini gözler önüne seriyor. Salepin Ekonomik ve Tıbbi Değeri Öne Çıkıyor Salep orkidelerinin yumruları; türlerine göre değişmekle birlikte yaklaşık %50 bitkisel müsilaj, %24 nişasta, %1 şeker ve %10 protein içeriğiyle dikkat çekiyor. Türkiye’de tıbbi bitki olarak yaygın şekilde kullanılan salep, hem sağlık sektöründe hem de dondurma üretimi ve geleneksel sıcak içecek olarak geniş bir kullanım alanına sahip. Gıda, kozmetik ve ilaç sanayisinde artan talep nedeniyle salep, hem ekonomik değeri yüksek hem de stratejik bir bitki olarak öne çıkıyor. Giresun’da yürütülen bu proje, çiftçilerin gelir kaynaklarını çeşitlendirmelerine de katkı sağlıyor.  
Giresun'da Salep Üretimini Geliştirme Projesi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi kapsamında başarıyla sürdürülüyor.

Proje çerçevesinde geçen yıl Tirebolu ilçesinde %50 hibe desteğiyle 19 çiftçiye toplam 110 bin adet salep yumrusu dağıtılmıştı.

Hasat döneminin yaklaşmasıyla birlikte, teknik personel ve uzman ekipler, sahada kontrollerini sürdürüyor. Salep üretiminin verimliliği ve kalitesini artırmak amacıyla yapılan bu denetimler, Giresun’un alternatif tarım ürünleri arasında salepin önemini gözler önüne seriyor.

Salepin Ekonomik ve Tıbbi Değeri Öne Çıkıyor

Salep orkidelerinin yumruları; türlerine göre değişmekle birlikte yaklaşık %50 bitkisel müsilaj, %24 nişasta, %1 şeker ve %10 protein içeriğiyle dikkat çekiyor. Türkiye’de tıbbi bitki olarak yaygın şekilde kullanılan salep, hem sağlık sektöründe hem de dondurma üretimi ve geleneksel sıcak içecek olarak geniş bir kullanım alanına sahip.

Gıda, kozmetik ve ilaç sanayisinde artan talep nedeniyle salep, hem ekonomik değeri yüksek hem de stratejik bir bitki olarak öne çıkıyor. Giresun’da yürütülen bu proje, çiftçilerin gelir kaynaklarını çeşitlendirmelerine de katkı sağlıyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.