Giresun Milletvekili Temür: Kahverengi Kokarca Tehlikesine Karşı Şimdiden Önlem Alıyoruz!

EKONOMİ 06.05.2024 - 13:55, Güncelleme: 06.05.2024 - 13:55 4726 kez okundu.
 

Giresun Milletvekili Temür: Kahverengi Kokarca Tehlikesine Karşı Şimdiden Önlem Alıyoruz!

AK Parti Giresun Milletvekili, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi Ali Temür, Türkiye’nin en önemli tarım ürünü fındıkta yaşanan sorunlara çözüm üretebilmek için seferberlik başlattıklarını kaydetti.
Milletvekili Temür, yaptığı açıklamada, “İlimizin, bölgemizin ve ülkemizin en önemli tarım ürünü olan fındığımızı tehdit eden kahverengi kokarca konusunu Tarım ve Orman Bakanlığımıza taşıdık. Bakanlık harekete geçti ve Tarım İl Müdürlüklerine talimat vererek gerekli çalışmalar başlatıldı. Zirai ilaçlama ve samuray arısı yöntemleriyle bu tehditlerin ortadan kaldırılması için gerekli çalışmalar başlatıldı. Sorunun kökten çözümü için gerekli teknik araştırmalar yapıldı. Bir kahverengi kokarca yaklaşık 250 larva bırakıyor. Samuray arılar ise bu larvalara enjekte ettiği salgılarla larvaların çoğalmasını engelliyor. Giresun’da üretilen 5000 samuray arısı haziran ayında doğaya salınmış olacak. Yine Samsun’da üretilen 30-40 bin samuray arısı da bu mücadeleye katkı sağlayacak” dedi. Milletvekili Temür, “Yine zararlıyla mücadelede yardım ve destek isteyen bütün üreticilerimize gerekli gerekli kolaylıklar sağlanacak. Fındık Çalışma Gurubu olarak konuyu gündemimize aldık. Tehdidin görüldüğü bölgelerde 300 rakıma kadar bütün bahçelerin ilaçlanması için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Üreticilerimizde bu tehditlerin farkındalar ve onlarında bahçelerini ilaçlamaları konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekiyor. Üreticilerimizin ilaçlama yapacak güçleri yoksa Tarım İl Müdürlüklerine gelecekler ve müracaatta bulunarak destek isteyecekler. Tarım İl Müdürlükleri üreticilerimize gerekli destekleri sağlayacak. Fındık Çalışma Gurubu olarak bu konudaki bütün çalışmaları yakından takip ediyoruz. Geçen hafta içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerimiz ilimizde ve bölgemizde gerçekleştirilen çalışmaları yerinde incelediler ve gerekli raporları hazırladılar. Diğer illerimize oranla Giresun ilimizi kahverengi kokarca şu anda çok fazla tehdit etmiyor ancak ilerleyen zamanlarda bizde çok büyük sıkıntılar yaşamamak adına şimdiden erken önlem alarak bu tehdidi bitirmek için gerekli tüm adımları atıyoruz ve bütün çalışmaları yakından takip ediyoruz” diye konuştu.
AK Parti Giresun Milletvekili, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi Ali Temür, Türkiye’nin en önemli tarım ürünü fındıkta yaşanan sorunlara çözüm üretebilmek için seferberlik başlattıklarını kaydetti.

Milletvekili Temür, yaptığı açıklamada, “İlimizin, bölgemizin ve ülkemizin en önemli tarım ürünü olan fındığımızı tehdit eden kahverengi kokarca konusunu Tarım ve Orman Bakanlığımıza taşıdık. Bakanlık harekete geçti ve Tarım İl Müdürlüklerine talimat vererek gerekli çalışmalar başlatıldı. Zirai ilaçlama ve samuray arısı yöntemleriyle bu tehditlerin ortadan kaldırılması için gerekli çalışmalar başlatıldı. Sorunun kökten çözümü için gerekli teknik araştırmalar yapıldı. Bir kahverengi kokarca yaklaşık 250 larva bırakıyor. Samuray arılar ise bu larvalara enjekte ettiği salgılarla larvaların çoğalmasını engelliyor. Giresun’da üretilen 5000 samuray arısı haziran ayında doğaya salınmış olacak. Yine Samsun’da üretilen 30-40 bin samuray arısı da bu mücadeleye katkı sağlayacak” dedi.

Milletvekili Temür, “Yine zararlıyla mücadelede yardım ve destek isteyen bütün üreticilerimize gerekli gerekli kolaylıklar sağlanacak. Fındık Çalışma Gurubu olarak konuyu gündemimize aldık. Tehdidin görüldüğü bölgelerde 300 rakıma kadar bütün bahçelerin ilaçlanması için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Üreticilerimizde bu tehditlerin farkındalar ve onlarında bahçelerini ilaçlamaları konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekiyor. Üreticilerimizin ilaçlama yapacak güçleri yoksa Tarım İl Müdürlüklerine gelecekler ve müracaatta bulunarak destek isteyecekler. Tarım İl Müdürlükleri üreticilerimize gerekli destekleri sağlayacak. Fındık Çalışma Gurubu olarak bu konudaki bütün çalışmaları yakından takip ediyoruz. Geçen hafta içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerimiz ilimizde ve bölgemizde gerçekleştirilen çalışmaları yerinde incelediler ve gerekli raporları hazırladılar. Diğer illerimize oranla Giresun ilimizi kahverengi kokarca şu anda çok fazla tehdit etmiyor ancak ilerleyen zamanlarda bizde çok büyük sıkıntılar yaşamamak adına şimdiden erken önlem alarak bu tehdidi bitirmek için gerekli tüm adımları atıyoruz ve bütün çalışmaları yakından takip ediyoruz” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.