Fındık Üreticilerine Önemli Uyarı; Zararlılarla Mücadele Dönemi Başladı

GÜNDEM (YH) - www.yildizhaber.com.tr | 11.05.2025 - 11:10, Güncelleme: 10.05.2025 - 16:10 1815+ kez okundu.
 

Fındık Üreticilerine Önemli Uyarı; Zararlılarla Mücadele Dönemi Başladı

Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, havaların ısınmasıyla birlikte sahil kuşağında bulunan fındık üreticilerine önemli bir uyarıda bulundu.
Yapılan arazi gözlemlerine göre; Fındık Yeşil Kokarcası, Kahverengi Kokarca ve Mayıs Böceği zararlılarının çıkışları başladı. Yetkililer, bu haftadan itibaren zararlılarla mücadeleye başlanması gerektiğini vurguladı. Mayıs ayı itibarıyla meyvelerin mercimek iriliğine (3-4 mm) ulaşmasıyla birlikte fındık kurduna karşı ilaçlamanın da yapılması tavsiye edildi. Özellikle bahçelerde yeşil kokarca gözlemlenmişse, her iki zararlıya karşı etkili pestisitlerin tercih edilmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca üreticilere şu ek hatırlatmalarda bulunuldu: Yabancı ot mücadelesi yapılabilir. Azotlu gübrenin ikinci dozu, Mayıs ayının ortasından itibaren uygulanmalı. Kök sürgünü (ışkın) temizliği ihmal edilmemeli. Fındık Teke Böceği (Uçkurutan) ile mücadele zamanı da Mayıs ayıdır. Enstitü yetkilileri, tüm ilaçlamaların ancak zararlının tespit edilmesi ve ekonomik zarar eşiğine ulaşılması halinde yapılması gerektiğini belirterek, üreticilere bahçelerini düzenli aralıklarla kontrol etmeleri çağrısında bulundu. Gübreleme işlemlerinin ise toprak ve yaprak analizlerine göre yapılması gerektiği hatırlatıldı. Fındıkta verim ve kalite kaybı yaşanmaması için bu dönemin dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, üreticilere bilinçli tarım uygulamalarına yönelmeleri konusunda çağrıda bulundu.
Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, havaların ısınmasıyla birlikte sahil kuşağında bulunan fındık üreticilerine önemli bir uyarıda bulundu.

Yapılan arazi gözlemlerine göre; Fındık Yeşil Kokarcası, Kahverengi Kokarca ve Mayıs Böceği zararlılarının çıkışları başladı. Yetkililer, bu haftadan itibaren zararlılarla mücadeleye başlanması gerektiğini vurguladı.

Mayıs ayı itibarıyla meyvelerin mercimek iriliğine (3-4 mm) ulaşmasıyla birlikte fındık kurduna karşı ilaçlamanın da yapılması tavsiye edildi. Özellikle bahçelerde yeşil kokarca gözlemlenmişse, her iki zararlıya karşı etkili pestisitlerin tercih edilmesi gerektiği ifade edildi.

Ayrıca üreticilere şu ek hatırlatmalarda bulunuldu:

  • Yabancı ot mücadelesi yapılabilir.

  • Azotlu gübrenin ikinci dozu, Mayıs ayının ortasından itibaren uygulanmalı.

  • Kök sürgünü (ışkın) temizliği ihmal edilmemeli.

  • Fındık Teke Böceği (Uçkurutan) ile mücadele zamanı da Mayıs ayıdır.

Enstitü yetkilileri, tüm ilaçlamaların ancak zararlının tespit edilmesi ve ekonomik zarar eşiğine ulaşılması halinde yapılması gerektiğini belirterek, üreticilere bahçelerini düzenli aralıklarla kontrol etmeleri çağrısında bulundu. Gübreleme işlemlerinin ise toprak ve yaprak analizlerine göre yapılması gerektiği hatırlatıldı.

Fındıkta verim ve kalite kaybı yaşanmaması için bu dönemin dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, üreticilere bilinçli tarım uygulamalarına yönelmeleri konusunda çağrıda bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.