EÜ 15 yılda 80 endemik türü bilim dünyasına tanıttı
EÜ 15 yılda 80 endemik türü bilim dünyasına tanıttı
Ege Üniversitesi içerisinde bulunan Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Araştırıcıları tarafından son 15 yılda 80 endemik bitki türü bilim dünyasına tanıtıldı.
Dünyadaki bitki çeşitliliğini tanımak, tanıtmak, araştırma ve öğretim hizmetlerine katkıda bulunmak amacıyla EÜ kampüsünde 16 bin 750 metre karelik bir alan üzerinde kurulan Botanik Bahçesi, hem Türkiye hem de yabancı orjinli bitki türlerini barındırıyor.
Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım, “Türkiye’deki devlet kurumları arasındaki en eski botanik bahçelerinden biriyiz. Burası halka açık bir alan ve farklı yaş gruplarındaki öğrencilere bir saatlik eğitim tarzında gezi, bitki tanıtımı şeklinde turlar düzenliyoruz. Botanik Bahçesi bünyesinde üç tane TÜBİTAK projemiz aktif şekilde devam etmektedir. Yaklaşık son on beş yıl içerisinde Botanik Bahçesi bünyesinde 80’e aşkın türü bilim dünyasına tanıttık” diye konuştu.
Likya Orkidesi’nin tohumundan doku kültürü Laboratuvarımızda üretmeyi başardık
Prof. Dr. Yıldırım, “Burası deniz seviyesinde olduğu için genelde yüksek dağ koşullarında yayılış gösteren endemik bitkileri yetiştirme oldukça problemli olmaktadır. Daha yüksek dağ koşullarında yaşayan bitkileri deniz seviyesine indirmek ve o ortamda yetiştirmek çok zorlayıcı bir durum. Çünkü hassas bir ekolojiye ve yaşam koşullarına sahipler. Nadir bitkilere yönelik koruma çalışmaları yapıyor, özellikle orkideler üzerinde duruyoruz. Şu an doktora tezini gerçekleştiren öğrencim Nejdet Bozkurt’un çalışmaları sonucunda, nesli tükenmeye yüz tutmuş Likya Orkidesi’nin tohumundan üretmeyi başarmış durumdayız. Tropikal seramızda muzlardan kahve ağacına kadar birçok bitkiyi görme şansına sahipsiniz” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.