Egeli turizmcilerden çağrı

GÜNDEM 28.11.2024 - 12:50, Güncelleme: 28.11.2024 - 12:50 1344 kez okundu.
 

Egeli turizmcilerden çağrı

“Turizmde ekstra personel sorununu çözelim”
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler sektörün personel temini için “Ekstra Personel” çalıştırma yoluna gittiğini, ama bunun da büyüyen bir sorun haline dönüştüğünü açıkladı.   Şirketin cezası tesise Mehmet İşler; “ Türkiye; turizmde, önümüzdeki beş yıl içinde çok farklı bir yerde olacak. Biz hedefimizi 100 milyon turist olarak deklare ederken, dünyanın çok önemli tur operatörlerinin CEO’ları da raporlarında Türkiye’nin 2030 yılında 90 ila 100 milyon arasında turist sayısına ulaşacağına yer veriyorlar. Bu sayıları yakalamak için en önemli öğe nitelikli turizm personelidir. Türkiye bugün turizmde ciddi anlamda personel sıkıntısı yaşıyor. Ekstra Personel bir İstihdam Ofisi bünyesinde kadrolandırılan,  maaşları, sosyal güvenceleri ve sigorta primleri bu ofis tarafından ödenen, bu ofis tarafından talep eden turizm tesislerinde sezon ihtiyaçları doğrultusunda çalıştırılan personel anlamını taşımaktadır.  İstihdam Ofisi’nin kurulması ve  belge alabilmesi için  4 milyon liralık teminat veya ipotek zorunluluğu var. Bunu verebilenler çok az. Çalışma Bakanlığı’nca yapılan denetim ve araştırmalarda bir çok tesisin İstihdam Ofisi Belgesi olmayan bazı şirketlerden personel tedarik ettiği anlaşılmakta, cezalar yazılmaktadır.  Fakat bu cezaları ödemeyen çok sayıda şirket mevcuttur. Ödenmeyen cezalar için bu kez müteselsil kefil ya da borçlu sayılarak turizm tesislerine intikal ettirilmektedir. Aldığı hizmetin bedelini ödediği halde oteller, turizm tesisleri olumsuzluklar ve kayıplar yaşamaktadır” dedi. Mevzuatı günün koşullarına uyumlayalım “Turizmci yerli işgücü bulmakta ve kendi deneyimli kadrolarını oluşturmakta çok zorlanıyor. Ekstra personel temin etmek isterse mevzuat gereği elini kolunu bağlayan bir çok şeyle karşılaşıyor. İstediğimiz hizmeti vermek için çalışanı da  çalıştıranı da hoşnut edecek çözümler arıyoruz.  Sahadaki gerçeklikle mevzuatlar arasında bir uyuşmazlık var. Hedeflediğimiz sayıda turiste, hizmet verecek  iş ve insan gücü yaratmalıyız. Bir an önce çalışanlarımızın bu sektörden daha fazla faydalanabilecekleri bir yapılaşmaya gidilmesini,  mevzuatta günün koşullarına uygun değişiklikler yapılmasını talep ediyoruz. Bunlar yapılmazsa sektör büyük oranda kayıt dışına yönelecek, devlet vergi kaybına uğrarken, çalışanlar pek çok hukuki sorunlarla karşılaşacaktır” diye konuştu.
“Turizmde ekstra personel sorununu çözelim”

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler sektörün personel temini için “Ekstra Personel” çalıştırma yoluna gittiğini, ama bunun da büyüyen bir sorun haline dönüştüğünü açıkladı.  

Şirketin cezası tesise

Mehmet İşler; “ Türkiye; turizmde, önümüzdeki beş yıl içinde çok farklı bir yerde olacak. Biz hedefimizi 100 milyon turist olarak deklare ederken, dünyanın çok önemli tur operatörlerinin CEO’ları da raporlarında Türkiye’nin 2030 yılında 90 ila 100 milyon arasında turist sayısına ulaşacağına yer veriyorlar. Bu sayıları yakalamak için en önemli öğe nitelikli turizm personelidir. Türkiye bugün turizmde ciddi anlamda personel sıkıntısı yaşıyor. Ekstra Personel bir İstihdam Ofisi bünyesinde kadrolandırılan,  maaşları, sosyal güvenceleri ve sigorta primleri bu ofis tarafından ödenen, bu ofis tarafından talep eden turizm tesislerinde sezon ihtiyaçları doğrultusunda çalıştırılan personel anlamını taşımaktadır.  İstihdam Ofisi’nin kurulması ve  belge alabilmesi için  4 milyon liralık teminat veya ipotek zorunluluğu var. Bunu verebilenler çok az. Çalışma Bakanlığı’nca yapılan denetim ve araştırmalarda bir çok tesisin İstihdam Ofisi Belgesi olmayan bazı şirketlerden personel tedarik ettiği anlaşılmakta, cezalar yazılmaktadır.  Fakat bu cezaları ödemeyen çok sayıda şirket mevcuttur. Ödenmeyen cezalar için bu kez müteselsil kefil ya da borçlu sayılarak turizm tesislerine intikal ettirilmektedir. Aldığı hizmetin bedelini ödediği halde oteller, turizm tesisleri olumsuzluklar ve kayıplar yaşamaktadır” dedi.

Mevzuatı günün koşullarına uyumlayalım

“Turizmci yerli işgücü bulmakta ve kendi deneyimli kadrolarını oluşturmakta çok zorlanıyor. Ekstra personel temin etmek isterse mevzuat gereği elini kolunu bağlayan bir çok şeyle karşılaşıyor. İstediğimiz hizmeti vermek için çalışanı da  çalıştıranı da hoşnut edecek çözümler arıyoruz.  Sahadaki gerçeklikle mevzuatlar arasında bir uyuşmazlık var. Hedeflediğimiz sayıda turiste, hizmet verecek  iş ve insan gücü yaratmalıyız. Bir an önce çalışanlarımızın bu sektörden daha fazla faydalanabilecekleri bir yapılaşmaya gidilmesini,  mevzuatta günün koşullarına uygun değişiklikler yapılmasını talep ediyoruz. Bunlar yapılmazsa sektör büyük oranda kayıt dışına yönelecek, devlet vergi kaybına uğrarken, çalışanlar pek çok hukuki sorunlarla karşılaşacaktır” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.