Ege’li kadın çiftçiler sakız ağacına can katıyor

DÜNYA 10.06.2024 - 09:20, Güncelleme: 10.06.2024 - 09:20 7189+ kez okundu.
 

Ege’li kadın çiftçiler sakız ağacına can katıyor

Tarım Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca 2022 yılı Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi İl Özel Projesi olarak Müdürlüğünce hazırlanan "Yarımada Kadınları Sakız Ağacına Can Katıyor" projesi, İzmir'in Urla, Çeşme ve Karaburun ilçelerinde yürütülüyor.
Projenin bütçesi 125.000 TL olup, İş Bankası'nın destekleri ile Karaburun Eğlen hoca Mahallesi'nde Sakız Ağacı eğitimi ve fidan dağıtım töreni gerçekleştirildi. Törene, İzmir İl Tarım ve Orman Müdür V. Ayhan Temiz, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü B. Kürşad Sevim, Karaburun İlçe Tarım ve Orman Müdürü Semih Türker, İş Bankası Merkez 1. Bölge Satış Müdürü Hürol Hopancı, İş Bankası Merkez 2. Bölge Satış Müdürü Aysun Baş, KİBSB Doğrudan Satış İzmir Bölge Müdür Yardımcısı Birkan Erol, KİBSB Doğrudan Satış Tarım Yetkilileri ve İş Bankası Manisa Alaşehir, Saruhanlı Şube Müdürleri ile Kınık, Urla, Bayındır Şube Müdürleri katıldı. Sakız ağacının doğayla barışık, endemik ve İzmir için kültürel bir geçmişe sahip olmasına rağmen yok olmaya yüz tutmaya başlaması, üzerinde daha fazla çalışma yapılmasını gerekli kılıyor. Bu bağlamda, Bakanlık tarafından finanse edilen projeler hakkında bilgi verilmesi ve yapılan çalışmaların daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamak adına "Yarımada Kadınları Sakız Ağacına Can Katıyor" proje kitapçığının 2024 yılı ilk altı aylık dönemi içerisinde basımı gerçekleştirilecek. Kitapçık içeriğinde sakızın gıda sektöründe kullanım alanının gösterilmesi ve iç pazarda tüketiminin yaygınlaştırılması adına sakızlı yemek tariflerinin eklenerek farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. İl Tarım ve Orman Müdür V. Ayhan Temiz, "İzmir'in kadim kültürünün bir parçası olan sakız ağacının korunması ve yaygınlaştırılması adına yürütülen bu projede kadın çiftçilerimizin emeği ve özverisi büyük önem taşımaktadır. Bakanlık olarak yerel tarımı desteklemek, endemik bitki türlerimizi koruma altına almak ve geleceğe taşımak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İş Bankası'nın projeye verdiği destek ile daha fazla çiftçimize ulaşarak, sakız ağacını yeniden doğayla buluşturmayı hedefliyoruz" dedi. Proje ile kadın çiftçiler hem sakız ağacı yetiştiriciliği konusunda bilgi sahibi olmuş hem de sakız ağaçlarıyla bölgenin doğal zenginliklerine katkıda bulunmuşlar ve, projenin başarıyla devam etmesi ve yaygınlaştırılması dileğiyle, İzmir tarımına ve kültürüne önemli katkılar sağlanmaya devam edileceği belirtildi.
Tarım Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca 2022 yılı Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi İl Özel Projesi olarak Müdürlüğünce hazırlanan "Yarımada Kadınları Sakız Ağacına Can Katıyor" projesi, İzmir'in Urla, Çeşme ve Karaburun ilçelerinde yürütülüyor.

Projenin bütçesi 125.000 TL olup, İş Bankası'nın destekleri ile Karaburun Eğlen hoca Mahallesi'nde Sakız Ağacı eğitimi ve fidan dağıtım töreni gerçekleştirildi.

Törene, İzmir İl Tarım ve Orman Müdür V. Ayhan Temiz, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü B. Kürşad Sevim, Karaburun İlçe Tarım ve Orman Müdürü Semih Türker, İş Bankası Merkez 1. Bölge Satış Müdürü Hürol Hopancı, İş Bankası Merkez 2. Bölge Satış Müdürü Aysun Baş, KİBSB Doğrudan Satış İzmir Bölge Müdür Yardımcısı Birkan Erol, KİBSB Doğrudan Satış Tarım Yetkilileri ve İş Bankası Manisa Alaşehir, Saruhanlı Şube Müdürleri ile Kınık, Urla, Bayındır Şube Müdürleri katıldı.

Sakız ağacının doğayla barışık, endemik ve İzmir için kültürel bir geçmişe sahip olmasına rağmen yok olmaya yüz tutmaya başlaması, üzerinde daha fazla çalışma yapılmasını gerekli kılıyor. Bu bağlamda, Bakanlık tarafından finanse edilen projeler hakkında bilgi verilmesi ve yapılan çalışmaların daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamak adına "Yarımada Kadınları Sakız Ağacına Can Katıyor" proje kitapçığının 2024 yılı ilk altı aylık dönemi içerisinde basımı gerçekleştirilecek. Kitapçık içeriğinde sakızın gıda sektöründe kullanım alanının gösterilmesi ve iç pazarda tüketiminin yaygınlaştırılması adına sakızlı yemek tariflerinin eklenerek farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.

İl Tarım ve Orman Müdür V. Ayhan Temiz, "İzmir'in kadim kültürünün bir parçası olan sakız ağacının korunması ve yaygınlaştırılması adına yürütülen bu projede kadın çiftçilerimizin emeği ve özverisi büyük önem taşımaktadır. Bakanlık olarak yerel tarımı desteklemek, endemik bitki türlerimizi koruma altına almak ve geleceğe taşımak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İş Bankası'nın projeye verdiği destek ile daha fazla çiftçimize ulaşarak, sakız ağacını yeniden doğayla buluşturmayı hedefliyoruz" dedi.

Proje ile kadın çiftçiler hem sakız ağacı yetiştiriciliği konusunda bilgi sahibi olmuş hem de sakız ağaçlarıyla bölgenin doğal zenginliklerine katkıda bulunmuşlar ve, projenin başarıyla devam etmesi ve yaygınlaştırılması dileğiyle, İzmir tarımına ve kültürüne önemli katkılar sağlanmaya devam edileceği belirtildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.