Ege’de İzmir kan verme rekortmeni
Ege’de İzmir kan verme rekortmeni
Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Dr. Barış Dolaş, kan bağışının İzmir'de Türkiye ortalamasından yüksek olduğunu belirterek, yıllık ihtiyaçlarını 300 bin ünite olarak açıkladı.
Hastanelerin kan ihtiyacının, %80’nin ‘’Gönüllü, düzenli ve bilinçli’’, %20’ sini ilk defa kan veren bağışçılarla karşılayabildiklerini vurgulayan Dr. Dolaş, karşılama oranlarının yüzde 100’ e yakın olduğunu belitti.
Kan bağışının hasta yakınları değil, düzenli bilinçli bağışçılar üzerinden elde edilmeye devam ederse sorun çözüleceğini söyledi. İzmir Ege Medya Platformu üyesi gazeteci yazarlar ile bir araya gelen Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Dr. Barış Dolaş, düzenli bağışlarda geldikleri noktayı pandemi nedeniyle kaybettiklerini açıkladı. Kan bağışında İzmir'in rekortmen olduğunu vurgulayan Dr. Dolaş, "Rekortmenler İzmir'den çıktığı gibi düzenli bağışlarla kan ihtiyacını karşılama oranı Türkiye ortalamasının üzerinde. İzmirliler yüksek empatiye sahip. Tokatı çok sert, dost eli çok yumuşak" dedi.
İzmir'in dost eli çok yumuşak
Ege Bölgesi Kan Merkezi, bağışlarla hastaların kan ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Pandemiye kadar yüzde 90-95 biz gönüllü bağışçılardan aldıklarını belirten Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Barış Dolaş, "Pandeminin bizdeki etkisi 3 yıl sürdü. Lokomotif projelerimizi sekteye uğrattı. Milli Eğitim, askeri kışlalar, meydanlar, diğer kolluk kuvvetleri ve üniversiteler ile bağlantılarımız kesildi. Hastaneler kan ihtiyacını çözmek için hasta yakınlarını gönderdi. Düzenli bağış sorununu çözdük mü? Tam olarak değil. Yüzde 75-80 bandındayız. Yüzde 20 yüksek oran. Ege Bölgesi Kan Merkezi olarak yıllık hedefimiz 300 bin ünite kan. Türkiye'nin en iyi bölgelerinden biriyiz. Şu anda dönemsel sıkıntı yaşıyoruz. Havalar soğuk, Ramazan giriyor. Bağışlar düştü ve stoklarımız erimesin diye çalışıyoruz. Ramazan'da ilk 10 gün bağışlar ciddi anlamda düşüyor. Hastaneler kan bağışı düştü, ameliyatları erteleyelim diyemiyor. Ramazan'da tıbbi olarak almıyoruz. Kan almak için tokluk hissine muhtacız. Sabah saatlerinde gelirse alıyoruz. Yoksa bağış sonrası şeker ve tansiyon düşer. Ramazan'da kan alma ekipleri gece çalışıyor. İftardan sonra başlarlar" diye konuştu.
Kan stok’unda Türkiye ortalamasının üzerindeyiz
Dr. Dolaş, "Türkiye'de kan stoğu ortalaması 5.1. Ege'de yüzde 5.6. Ege Türkiye ortalamasının üstünde. Bizim bölgemizde Ege, DEÜ, Adnan Menderes, Celal Bayar gibi tüm Türkiye'ye hizmet veren hastaneler var. Ege'de ortalama 300 talasemi hastası çocuk tedavi görüyor. Bunlara düzenli kan bulmak zorundayız. Yılda 300 bin ünite kan hedefimizin büyük kısmını düzenli bağışçılarımızla karşılar hale geldik. Düzenli bağışçı oranımız her geçen gün yükselmekte. Mükerrer bağışçı, son 1 yılda bir kere bağış ve öncesi var demek. Son iki yıldır kan vermeyen kişileri de kazanmaya çalışıyoruz. Evlerine hasta ağzından yazılmış gibi teşekkür mektupları gönderiyoruz. Onları düzenli kan vermeye çekebilirsek sorun kalmayacak. 3 milyon 40 bin ünite Türkiye hedefimiz. 18-60 yaş arası 47 bin kişi yani 19 kişiden bir kişi sadece bir kez kan verse yılda, yetiyor. 75 bin kişi 3 ayda bir düzenli bağış yapsa ihtiyacı karşılıyor. Yılda 4 bağış ile ihtiyaç bitiyor. Bir kişiden bir 1 ünite yani 480 ml kan alıyoruz ve bu kan 3 kişiye hayat veriyor. Türkiye'de kan bağışı rekortmenlerinin hepsi İzmir'de ama bunu yaymak lazım" ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.