Bakliyat üretiminin ve tüketiminin teşvik etmesi istendi

EKONOMİ 10.02.2024 - 09:45, Güncelleme: 10.02.2024 - 09:45 5042+ kez okundu.
 

Bakliyat üretiminin ve tüketiminin teşvik etmesi istendi

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, basına yaptığı yazılı açıklamada, “Son 10 yılda, ülkemizdeki bakliyat üretim ve tüketim miktarları artış gösterdi.
2012 yılında 1,12 milyon ton olan tüketim miktarı, artan nüfusun etkisiyle 2022 yılında yüzde 9 oranında yükselerek 1,21 milyon seviyelerine ulaştı. 2022 yılı Türkiye baklagil arzında yüzde 21, toplam kullanımda ise yüzde 39’luk bir artış gerçekleşti” dedi. Ercan Korkmaz açıklamasını şöyle sürdürdü; “Ancak bakliyat üretimindeki artışın nüfus artışının gerisinde kalması ile ithalat miktarında da artış oldu. 2012 yılında 215 milyon dolarlık bakliyat ithalatı yaparken 2022’de bu 674 milyon dolara yükseldi. Bu durum, bakliyat fiyatlarını yurtdışı gelişmelere karşı son derece duyarlı hale getirdi. Yurtdışı piyasalardaki fiyat yükselişleri, iç piyasadaki fiyatlar üzerinde belirleyici etki yapmaya başladı. Dünya fiyatlarındaki yükselme nedeniyle, ülkemizde de fiyatlar arttı. Gerek iç talebin karşılanması gerekse dünya bakliyat ticaretinde önemli bir aktör olmamız nedeniyle artan ithalatımız dünya baklagil ithalatında üst sıralara yükselmemize neden oldu. Oysa Türkiye’de baklagiller, tarla bitkileri ekim alanları içinde tahıllardan sonra 2. sırada yer alıyor. Nohut, mercimek ve fasulye toplam baklagil üretiminin yüzde 98,3’ünü oluşturuyor. Ülkemiz 580 bin tonluk nohut üretimi ile dünyada üçüncü, 445 bin tonluk mercimek üretimi ile dünyada dördüncü, 270 bin tonluk fasulye üretimi ile de dünyada 22’inci sırada yer alıyor. 2022 yılında en önemli bakliyatlar arasında yer alan bu üç ürünün dünyadaki toplam üretiminde ülkemizin payı ise yüzde 2,44 seviyesinde bulunuyor” Korkmaz, açıklamasının devamında, “Bakliyat üretimini, ihracatta yaratacağı katma değerin yanı sıra tüketimindeki faydaları da göz önünde tutarak ele almak gerekiyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme düzeninde çok önemli bir yere sahip olan bakliyatlar; aynı zamanda daha az suya ihtiyaç duyması, toprağı koruması ve karbon salınımını azaltıcı etkisi ile sürdürülebilir tarımsal üretime de önemli katkılar sağlamaktadır.  Bu önemli ürüne dikkat çekmek için Birleşmiş Milletler tarafından 2016 yılı “Uluslararası Bakliyat Yılı” olarak ilan edildi ve 10 Şubat tarihinin de “Dünya Bakliyat Günü olarak kutlanmasına karar verildi. Dünya Bakliyat Günü, gıda güvenliğini ve beslenmeyi artırmak amacıyla sürdürülebilir gıda üretiminin bir parçası olarak bakliyatın besinsel ve çevresel faydaları konusunda farkındalık yaratılmasını amaçlıyor” ifadelerini kullandı.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, basına yaptığı yazılı açıklamada, “Son 10 yılda, ülkemizdeki bakliyat üretim ve tüketim miktarları artış gösterdi.

2012 yılında 1,12 milyon ton olan tüketim miktarı, artan nüfusun etkisiyle 2022 yılında yüzde 9 oranında yükselerek 1,21 milyon seviyelerine ulaştı. 2022 yılı Türkiye baklagil arzında yüzde 21, toplam kullanımda ise yüzde 39’luk bir artış gerçekleşti” dedi.

Ercan Korkmaz açıklamasını şöyle sürdürdü; “Ancak bakliyat üretimindeki artışın nüfus artışının gerisinde kalması ile ithalat miktarında da artış oldu. 2012 yılında 215 milyon dolarlık bakliyat ithalatı yaparken 2022’de bu 674 milyon dolara yükseldi. Bu durum, bakliyat fiyatlarını yurtdışı gelişmelere karşı son derece duyarlı hale getirdi. Yurtdışı piyasalardaki fiyat yükselişleri, iç piyasadaki fiyatlar üzerinde belirleyici etki yapmaya başladı. Dünya fiyatlarındaki yükselme nedeniyle, ülkemizde de fiyatlar arttı. Gerek iç talebin karşılanması gerekse dünya bakliyat ticaretinde önemli bir aktör olmamız nedeniyle artan ithalatımız dünya baklagil ithalatında üst sıralara yükselmemize neden oldu.

Oysa Türkiye’de baklagiller, tarla bitkileri ekim alanları içinde tahıllardan sonra 2. sırada yer alıyor. Nohut, mercimek ve fasulye toplam baklagil üretiminin yüzde 98,3’ünü oluşturuyor. Ülkemiz 580 bin tonluk nohut üretimi ile dünyada üçüncü, 445 bin tonluk mercimek üretimi ile dünyada dördüncü, 270 bin tonluk fasulye üretimi ile de dünyada 22’inci sırada yer alıyor. 2022 yılında en önemli bakliyatlar arasında yer alan bu üç ürünün dünyadaki toplam üretiminde ülkemizin payı ise yüzde 2,44 seviyesinde bulunuyor”

Korkmaz, açıklamasının devamında, “Bakliyat üretimini, ihracatta yaratacağı katma değerin yanı sıra tüketimindeki faydaları da göz önünde tutarak ele almak gerekiyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme düzeninde çok önemli bir yere sahip olan bakliyatlar; aynı zamanda daha az suya ihtiyaç duyması, toprağı koruması ve karbon salınımını azaltıcı etkisi ile sürdürülebilir tarımsal üretime de önemli katkılar sağlamaktadır.  Bu önemli ürüne dikkat çekmek için Birleşmiş Milletler tarafından 2016 yılı “Uluslararası Bakliyat Yılı” olarak ilan edildi ve 10 Şubat tarihinin de “Dünya Bakliyat Günü olarak kutlanmasına karar verildi. Dünya Bakliyat Günü, gıda güvenliğini ve beslenmeyi artırmak amacıyla sürdürülebilir gıda üretiminin bir parçası olarak bakliyatın besinsel ve çevresel faydaları konusunda farkındalık yaratılmasını amaçlıyor” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.