ÜRETİCİNİN BİR TONDA KAYBI 2 BİN LİRA!

Gi­re­sun Zi­ra­at Odası Baş­ka­nı Nu­rit­tin Karan, fın­dık pi­ya­sa­sı­nın dev­let adına mü­da­hil alım yapan Top­rak Mah­sul­le­ri Ofisi’nin alım fi­ya­tın­dan değil, Fer­re­ro’nun açık­lan­mış ol­du­ğu fi­yat­tan şe­kil­le­ne­rek, ko­nu­şul­ma­sı­na tepki gös­ter­di. Karan, fın­dık­ta tekel ola­rak tabir edi­len Fer­re­ro’nun Türk fın­dı­ğı üze­rin­de baskı oluş­tu­ra­rak, pi­ya­sa­yı di­zayn et­me­ye devam et­ti­ği­ni sa­vun­du. Karan, Fer­re­ro ta­ra­fın­dan Gi­re­sun ka­li­te yağlı fın­dı­ğın ki­log­ram fi­ya­tı­nın 25 lira, le­vant ka­li­te fın­dı­ğın ki­log­ra­mı­nın ise 24.5 lira ola­rak açık­lan­dı­ğı­nı kay­det­ti. Karan, te­kel­ci firma ta­ra­fın­dan ser­best pi­ya­sa­da oluş­tu­rul­mak is­te­ni­len düşük fiyat kar­şı­sın­da Re­ka­bet Ku­ru­mu’nun ha­re­ke­te ge­çe­rek, göz göre üre­ti­ci­nin hak­kı­nın gasp edil­me­si­ne mü­sa­ade edil­me­me­si­ni is­te­di.

Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan ta­ra­fın­dan 27 lira ola­rak açık­la­nan fın­dık taban fi­ya­tı­nın te­kel­ci firma ta­ra­fın­dan yok sa­yıl­dı­ğı­nın al­tı­nı çizen Karan, “TMO dev­let adına mü­da­hil alım ya­pa­rak pi­ya­sa­yı re­gü­le et­mek­te­dir. Re­kol­te­nin ta­ma­mı­nı TMO ala­cak, ser­best pi­ya­sa­da fın­dık ti­ca­re­ti ya­pıl­ma­ya­cak diye bir id­di­amız yok. Dün ol­du­ğu gibi bun­dan son­ra­da fın­dık ser­best pi­ya­sa­da da alı­nıp, sa­tı­la­cak. Ancak dev­le­tin 27 ila 26.5 lira fın­dık taban fi­ya­tı açık­la­dı­ğı bir ürü­nün fi­ya­tı­nı ki­log­ram­da 2 lira daha ucuza alın­mak is­te­nil­me­si­ne ve bu fiyat üze­rin­den pi­ya­sa oluş­tu­rul­ma­sı­na kar­şı­yız. Kaldı ki, daha pa­za­ra ciddi an­lam­da ürün arzı baş­la­ma­dı. Her ürün­de ol­du­ğu gibi fın­dık da şu­an­da tur­fan­da fi­yat­tan işlem gör­mek­te­dir. Ama ya­pıl­mak is­te­ni­len ser­best pi­ya­sa­da fın­dık fi­ya­tı­nı pa­za­ra arzın en hızlı ol­du­ğu dö­nem­de 25 li­ra­ya sa­bit­le­mek, hatta hatta daha da aşa­ğı­ya çek­mek­tir. Ser­best pi­ya­sa alı­cı­la­rı­nın en çok sa­vun­du­ğu arz-ta­lep den­ge­si oluş­ma­dan üre­ti­ci­nin elin­de ürü­nü­nü 2 lira daha ucuza alın­mak is­te­nil­mek­te­dir. Ki­log­ram­da 2 lira üre­ti­ci­nin değil te­kel­ci fir­ma­nın ce­bi­ne git­mek­te­dir. Bu du­ru­ma sessiz ka­la­ma­yız. Fın­dık üre­ti­ci­si mec­bur kal­ma­dı­ğı sü­re­ce ürü­nü­nü 2 lira daha ucuza ser­best pi­ya­sa­ya ver­me­me­li­dir. Ver­di­ği tak­dir­de bir ton fın­dık­ta kay­bı­nın 2 bin lira ol­du­ğu­nu iyi bil­me­li­dir” dedi.
BA­KAN­LIK FIN­DIK RE­KOL­TESİNİ RESMİ OLA­RAK AÇIK­LA­MA­LI!
Gi­re­sun Zi­ra­at Odası Baş­ka­nı Nu­rit­tin Karan, bu yıl iki kez ya­pıl­ma­sı­na rağ­men 2021 yılı tah­mi­ni fın­dık re­kol­te­si­nin resmi ola­rak halen açık­lan­ma­dı­ğı­na da dik­kat çe­ke­rek, re­kol­te mik­ta­rı­nın ka­mu­oyuy­la pay­la­şıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni ifade etti. Re­kol­te mik­ta­rı resmi ola­rak açık­lan­ma­dı­ğı sü­re­ce, re­kol­te üze­rin­den spe­kü­las­yon­la­rın devam ede­ce­ği­ni be­lir­ten Karan, bunun da üre­ti­ci­nin değil, güçlü alı­cı­la­rın de­ğir­me­ni­ne su ta­şı­ya­ca­ğı­na vurgu yaptı. Karan, “Tür­ki­ye’nin 2021 yılı tah­mi­ni fın­dık re­kol­te­si ya­rın­dan tezi yok açık­lan­ma­lı, üre­ti­ci, alıcı ve sek­tör re­kol­te mik­ta­rı­nı bil­me­li, ona göre ken­di­ne bir yol ha­ri­ta­sı çiz­me­li­dir” şek­lin­de ko­nuş­tu.