Giresun Isırganı tescillendi

Konuyla ilgili olarak İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın ‘Coğrafi işaret alan Giresun Isırganı, Giresun ilinde yetişen ve Latince adı Urtica diocia L. olan çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları koyu yeşil renkli, saplı, dişli kenarlı ve yakıcı tüylüdür. Çiçekleri ise küçük yeşil renklidir. Coğrafi sınırda toprağın pH derecesinin 5-7, yıllık ortalama yağış miktarının 1500 mm ve nem oranının ortalama %80 olması, Giresun Isırganının mirisetin ve naringin yönünden zengin olmasını sağlamıştır.

Giresun ısırganının sağlık açısından da birçok faydası vardır. Yüksek antioksidan içerir. Halk arasında alerjik hastalıklara iyi geldiği, artrit ve eklem ağrısını hafiflettiği, kemik sağlığına katkı sağladığı bilinmektedir.

Kültür yetiştiriciliği de yapılan Giresun Isırganı üretiminde bir önceki dönemden elde edilen tohumlar kullanılır. Çorbası ve yağlı aşı yemekleri yapılarak yöre halkı tarafından sevilerek tüketilmekte, çay olarak ta içilmektedir. Ayrıca lif üretiminde kullanılmaktadır’ dedi.