Giresun Isırganı tescillendi

KÜLTÜR 06.04.2022 - 10:31, Güncelleme: 06.04.2022 - 10:31 7177+ kez okundu.
 

Giresun Isırganı tescillendi

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada; ‘İlimiz ile özdeşleşen ve şifa kaynağı olarak bilinen Giresun Isırganı, Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar neticesinde Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 01.04.2022 tarih ve 2022/122 sayılı bülteninde yayınlanmış ve 1052 numara ile tescillenerek Coğrafi İşaret almıştır’ denildi.
Konuyla ilgili olarak İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın ‘Coğrafi işaret alan Giresun Isırganı, Giresun ilinde yetişen ve Latince adı Urtica diocia L. olan çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları koyu yeşil renkli, saplı, dişli kenarlı ve yakıcı tüylüdür. Çiçekleri ise küçük yeşil renklidir. Coğrafi sınırda toprağın pH derecesinin 5-7, yıllık ortalama yağış miktarının 1500 mm ve nem oranının ortalama %80 olması, Giresun Isırganının mirisetin ve naringin yönünden zengin olmasını sağlamıştır. Giresun ısırganının sağlık açısından da birçok faydası vardır. Yüksek antioksidan içerir. Halk arasında alerjik hastalıklara iyi geldiği, artrit ve eklem ağrısını hafiflettiği, kemik sağlığına katkı sağladığı bilinmektedir. Kültür yetiştiriciliği de yapılan Giresun Isırganı üretiminde bir önceki dönemden elde edilen tohumlar kullanılır. Çorbası ve yağlı aşı yemekleri yapılarak yöre halkı tarafından sevilerek tüketilmekte, çay olarak ta içilmektedir. Ayrıca lif üretiminde kullanılmaktadır’ dedi.  
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada; ‘İlimiz ile özdeşleşen ve şifa kaynağı olarak bilinen Giresun Isırganı, Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar neticesinde Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 01.04.2022 tarih ve 2022/122 sayılı bülteninde yayınlanmış ve 1052 numara ile tescillenerek Coğrafi İşaret almıştır’ denildi.

Konuyla ilgili olarak İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın ‘Coğrafi işaret alan Giresun Isırganı, Giresun ilinde yetişen ve Latince adı Urtica diocia L. olan çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları koyu yeşil renkli, saplı, dişli kenarlı ve yakıcı tüylüdür. Çiçekleri ise küçük yeşil renklidir. Coğrafi sınırda toprağın pH derecesinin 5-7, yıllık ortalama yağış miktarının 1500 mm ve nem oranının ortalama %80 olması, Giresun Isırganının mirisetin ve naringin yönünden zengin olmasını sağlamıştır.

Giresun ısırganının sağlık açısından da birçok faydası vardır. Yüksek antioksidan içerir. Halk arasında alerjik hastalıklara iyi geldiği, artrit ve eklem ağrısını hafiflettiği, kemik sağlığına katkı sağladığı bilinmektedir.

Kültür yetiştiriciliği de yapılan Giresun Isırganı üretiminde bir önceki dönemden elde edilen tohumlar kullanılır. Çorbası ve yağlı aşı yemekleri yapılarak yöre halkı tarafından sevilerek tüketilmekte, çay olarak ta içilmektedir. Ayrıca lif üretiminde kullanılmaktadır’ dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.