GEÇMİŞ OLSUN RİZE VE ARTVİN

İl ge­ne­lin­de et­ki­li olan sa­ğa­nak ne­de­niy­le de­bi­si yük­se­len Ar­ha­vi il­çe­si­ne bağlı Bo­ğa­zi­çi Ma­hal­le­si'nden geçen Ka­pis­re De­re­si taştı. De­re­nin taş­ma­sı so­nu­cu ma­hal­le­de­ki bazı bi­na­la­rın giriş ve zemin kat­la­rın­da bu­lu­nan ev ve iş yer­le­ri­ni su bastı.

İlçe­nin Mer­kez Ma­hal­le­si'nde de yağış do­la­yı­sıy­la düşük kot­ta­ki bazı ev ve iş yer­le­ri­ne su doldu, tarım ara­zi­le­ri ve bazı yol­lar­da ise hasar oluş­tu.

Sa­ğa­na­ğın sahil ke­si­min­de ve şehir mer­ke­zin­de et­ki­si­ni sür­dür­dü­ğü öğ­re­nil­di.

Bakan Pak­de­mir­li, Ka­pist­re De­re­si ve yan kol­la­rı üze­rin­de her­han­gi bir baraj te­si­si­nin ol­ma­dı­ğı­nı bil­dir­di

Bakan Pak­de­mir­li, Ar­ha­vi'deki taş­kı­nın, baraj pat­la­ma­sı so­nu­cu mey­da­na gel­di­ği­ne dair çıkan id­di­ala­ra iliş­kin, "Ar­ha­vi il­çe­si Ka­pist­re De­re­si ve yan kol­la­rı üze­rin­de her­han­gi bir baraj te­si­si­miz yok­tur." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

Tarım ve Orman Ba­ka­nı Bekir Pak­de­mir­li, Twit­ter he­sa­bın­dan yap­tı­ğı pay­la­şı­mın­da, bazı basın yayın or­gan­la­rın­da Ar­ha­vi mer­kez­de­ki taş­kı­nın, baraj pat­la­ma­sı so­nu­cu mey­da­na gel­di­ği­ne dair asıl­sız ha­ber­ler çık­tı­ğı­nı be­lir­te­rek, şun­la­rı kay­det­ti:

"Ar­ha­vi il­çe­si Ka­pist­re De­re­si ve yan kol­la­rı üze­rin­de her­han­gi bir baraj te­si­si­miz yok­tur. Va­tan­daş­la­rı­mı­zın ya­nın­da­yız. Ekip­le­ri­miz sa­ha­da yoğun bir şe­kil­de ça­lış­ma­la­rı­nı yü­rü­tü­yor­lar. Art­vin'e geç­miş olsun di­lek­le­ri­mi ile­ti­yo­rum."

İçiş­le­ri Ba­ka­nı Sü­ley­man Soylu Ar­ha­vi'de sel böl­ge­sin­de in­ce­le­me­ler­de bu­lun­du

İçiş­le­ri Ba­ka­nı Sü­ley­man Soylu, Art­vin'in Ar­ha­vi il­çe­sin­de de­re­nin taş­ma­sı so­nu­cu sel mey­da­na gelen böl­ge­de in­ce­le­me­ler­de bu­lun­du.

Bakan Soylu, sa­ğa­nak do­la­yı­sıy­la de­re­nin taş­ma­sı so­nu­cu su bi­ri­ken ilçe mer­ke­zi­ne ge­le­rek yet­ki­li­ler­den son du­ru­ma iliş­kin bilgi aldı.

Va­tan­daş­la­ra "geç­miş olsun" di­lek­le­ri­ni ile­ten Soylu, bir iş ma­ki­ne­si­ne bi­ne­rek su bi­ri­ken sokak ve cad­de­ler­de­ki du­ru­mu, ekip­le­rin ça­lış­ma­la­rı­nı in­ce­le­di.

Ekip­ler, ilçe mer­ke­zin­de bi­ri­ken suyun tah­li­ye edil­me­si için iş ma­ki­ne­le­ri yar­dı­mıy­la ça­lış­ma­la­rı­nı sür­dü­rü­yor.

Giriş ve zemin kat­la­rın su dol­ma­sı so­nu­cu ev ve iş yer­le­rin­de mah­sur kalan va­tan­daş­la­rın bu­lun­duk­la­rı yer­den bot yar­dı­mıy­la tah­li­ye iş­lem­le­ri de devam edi­yor.

Soylu, ga­ze­te­ci­le­re yap­tı­ğı açık­la­ma­da, tüm va­tan­daş­la­ra "geç­miş olsun" di­lek­le­ri­ni ilet­ti.

Me­te­oro­lo­ji­nin de daha önce uyar­dı­ğı şe­kil­de böl­ge­de yağış mey­da­na gel­di­ği­ni be­lir­ten Soylu, bek­le­ni­len öl­çü­de hatta daha fazla yağış ger­çek­leş­ti­ği­ni ak­tar­dı.

Soylu, Ar­ha­vi'ye 170, Hopa'ya ise 183 ki­log­ram yağış düş­tü­ğü­nü vur­gu­la­ya­rak, yağ­mu­run Ar­ha­vi ve Mur­gul'u et­ki­le­di­ği­ni, Hopa'da çok fazla so­ru­na yol aç­ma­dı­ğı­nı ifade etti.

Yağış son­ra­sın­da ana de­re­de­ki tah­ki­mat­la­rın yı­kıl­dı­ğı­nı dile ge­ti­ren Soylu, bunun so­nu­cu ola­rak da Bo­ğa­zi­çi Ma­hal­le­si'nde sel, su bas­kı­nı ya­şan­dı­ğı­nı be­lirt­ti.

Soylu, alt kat­la­rın ta­ma­mı­nın su dol­du­ğu­nu, mah­sur kalan va­tan­daş­la­rın tah­li­ye edil­di­ği­ni ve edil­me­ye de devam et­tik­le­ri­ni dile ge­tir­di.

AFAD, AKUT, JAK ve be­le­di­ye ekip­le­ri olmak üzere tüm ekip­le­rin el­le­rin­den gelen gay­re­ti gös­ter­dik­le­ri­ni an­la­tan Soylu, her­ke­se te­şek­kür etti.

Bakan Soylu, Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan'a sü­rek­li du­ru­ma iliş­kin bilgi ak­tar­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, "Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mız­la sü­rek­li ile­ti­şim ha­lin­de­yiz, genel du­ru­mu an­lat­ma­ya ça­lış­tık, ta­li­mat­la­rı oldu." dedi.

Er­zu­rum ve Trab­zon'dan AFAD ve Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si ekip­le­ri­ni Ar­ha­vi'ye çek­tik­le­ri­ni dile ge­ti­ren Soylu, Kı­zı­la­yın da yemek, su ve diğer ih­ti­yaç­lar için sa­ha­da ol­du­ğu­nu kay­det­ti.

Bakan Yar­dım­cı­sı İsmail Ça­tak­lı baş­kan­lı­ğın­da Ar­ha­vi Kay­ma­kam­lı­ğın­da AFAD Ko­or­di­nas­yon Mer­ke­zi ku­rul­du­ğu­nu be­lir­ten Soylu, Trab­zon, Gi­re­sun ve çev­re­de­ki diğer il­ler­den de vi­dan­jör­le­rin il­çe­ye çe­kil­di­ği­ni çünkü alt kat­la­rın ta­ma­mı­nın su dol­du­ğu­nu ve tah­li­ye edil­me­si ge­rek­ti­ği­ni ak­tar­dı.

Soylu, ana de­re­den şehre akan ve tah­ki­ma­tı yıkan su ile il­gi­li iki önlem al­dı­ğı­na işa­ret ede­rek, DSİ'nin ge­çi­ci bir tah­ki­mat ya­pıl­ma­sı için taş oca­ğın­dan taş ta­şın­ma­sı hu­su­su­nu de­ğer­len­dir­di­ği­ni ve bunun ya­pı­la­ca­ğı­nı ifade etti.

İkinci önlem ola­rak ise Bo­ğa­zi­çi Ma­hal­le­si'ne akan suyun tek­rar bir ka­nal­dan de­re­ye akı­tıl­ma­sı­na yö­ne­lik ça­lış­ma ol­du­ğu­nu dile ge­ti­ren Soylu, bunun için kanal açıl­dı­ğı­nı ve bazı yer­ler­de yak­la­şık 1,20 san­ti­met­re­ye ula­şan suyun aşa­ğı­ya doğru çe­kil­di­ği­ni ancak henüz bit­me­di­ği­ni vur­gu­la­dı.

Soylu, va­tan­da­şın ha­sa­rı ol­du­ğu­na dik­ka­ti çe­ke­rek, bu sü­reç­te güç­le­ri­nin yet­ti­ği öl­çü­ler içe­ri­sin­de her­ke­se yar­dım­cı ol­ma­ya ça­lı­şa­cak­la­rı­nı söy­le­di.

Bir­çok ara­ba­nın sel su­la­rı al­tın­da kal­dı­ğı­nı, pek çok yerde bal­çı­ğa gö­mül­dü­ğü­nü ve de­re­ye ka­rış­tı­ğı­nı be­lir­ten Soylu, bütün bun­lar­la il­gi­li hasar tes­pit­le­ri­nin il­gi­li ku­rum­lar ta­ra­fın­dan ger­çek­leş­ti­ri­le­ce­ği­ne, el bir­li­ği ile üs­te­sin­den ge­li­ne­ce­ği­ne dik­ka­ti çekti.

Soylu, olay­da can kaybı ya­şan­ma­dı­ğı­nı vur­gu­la­ya­rak, "Bizi se­vin­di­ren tek bir şey var, can kay­bı­mız yok. Çok az ya­ra­lı­mız var, bir veya iki tane. Onlar da hem bu­ra­da te­da­vi edil­di­ler hem de nak­le­dil­me­si ge­re­ken yer­le­re nak­le­dil­di­ler." diye ko­nuş­tu.

Ar­ha­vi Dev­let Has­ta­ne­si'nin alt ka­tı­nı su bas­tı­ğı­nı ve bu­ra­dan bir­ta­kım tah­li­ye­le­rin söz ko­nu­su ol­du­ğu­nu an­la­tan Soylu, has­ta­ne­nin acil bö­lü­mü­nün hiz­me­te devam et­ti­ği­ni, ilçe ge­ne­lin­de ya­şa­nan so­run­la­rın sa­bır­la aşı­la­ca­ğı­nı ak­tar­dı.

Soylu, mev­sim nor­mal­le­ri­nin üs­tün­de yağış ger­çek­leş­ti­ği­ne işa­ret ede­rek, böyle olun­ca de­re­nin tah­ki­mat da din­le­me­di­ği­ni be­lirt­ti.

"Baraj pat­la­dı" id­di­ası

İlçede yan­lış bir bil­gi­nin ya­yıl­dı­ğı­na dik­ka­ti çeken Soylu, şun­la­rı kay­det­ti:

"O bil­gi­yi dü­zet­mem lazım, 'Ba­raj­lar yu­ka­rı­dan pat­la­dı geldi.' dendi. Böyle bir bilgi yok, bu yan­lış bilgi di­ye­lim veya ku­lak­tan ku­la­ğa ya­yı­lan yan­lış bir bilgi. Her­han­gi bir baraj da yok, baraj pat­la­ma­sı da yok. HES'ler var, zaten su on­la­rın üze­rin­den aşmış geç­miş oldu. Onun için va­tan­da­şı­mı­zın bu ko­nu­da yani bir ba­ra­jın pat­la­yıp gel­di­ği ve onun da 'Ar­ha­vi'nin mer­ke­zi­ni et­ki­le­ye­ce­ği' bil­gi­si­nin doğru bir bilgi ol­ma­dı­ğı­nı bu­ra­da bir kez daha ifade etmek is­ti­yo­rum. Onu va­tan­da­şı­mı­za da gü­cü­müz yet­ti­ğin­ce ifade et­me­ye ça­lı­şı­yo­ruz çünkü bu­ra­ya gel­di­ği­miz­de böyle bir korku söz ko­nu­suy­du, doğal ola­rak eğer böyle bir baraj var ve ta­şa­cak­sa en­di­şe­ye sevk eder. O bil­gi­nin yan­lış ol­du­ğu­nu ifade et­me­ye ça­lış­tık, bir kez daha mil­le­ti­mi­ze bu­ra­dan ifade edi­yo­rum. Geç­miş olsun di­lek­le­ri­miz var. Bu­ra­da­yız, in­şal­lah bu­ra­lar nor­mal ha­li­ne dö­ne­ne kadar da ar­ka­daş­la­rı­mız­la bir­lik­te ça­lış­ma­mı­za devam ede­ce­ğiz."

Bakan Soylu, bir ga­ze­te­ci­nin, "Teh­li­ke devam edi­yor mu, yağış bek­le­ni­yor mu? Aynı man­za­ra­nın ya­şan­ma­sı du­ru­mu söz ko­nu­su olur mu? Böl­ge­de kaç ekip ça­lı­şı­yor?" so­ru­la­rı üze­ri­ne, Me­te­oro­lo­ji­nin kuv­vet­li ya­ğı­şın yarın gece 24.00'e kadar uya­rı­da bu­lun­du­ğu­nu ve bu bil­gi­nin de ka­mu­oyu ile pay­la­şıl­dı­ğı­nı söy­le­di.

Tüm ted­bir­le­rin uya­rı­lar doğ­rul­tu­sun­da alın­dı­ğı­nı be­lir­ten Soylu, ge­rek­li yer­ler­de tah­li­ye­le­rin ya­pıl­dı­ğı­nı ifade etti.

"Bu tah­ki­mat­lar ol­ma­mış ol­say­dı Allah mu­ha­fa­za çok daha büyük bir ha­sar­la karşı kar­şı­ya ka­lı­na­bi­lir­di"

Rize'de dün akşam baş­la­yan tah­li­ye­le­rin de devam et­ti­ği­ni anım­sa­tan Soylu, "Yarın gece 24.00'e kadar yağış bek­li­yo­ruz. İnşal­lah olmaz, in­şal­lah olmaz ki ça­lış­ma­mı­za ve bu ha­sar­la­rın gi­de­ril­me­si ve iyi­leş­tir­me ça­lış­ma­la­rı­mı­za fır­sat ta­nı­ya­cak bir zaman di­li­mi olu­şur dü­şün­ce­si içe­ri­sin­de­yiz." dedi.

Soylu, Rize'deki ekip­le­rin bir bö­lü­mü­nün de Ar­ha­vi'ye çe­kil­di­ği­ni, orada arama kur­tar­ma ekip­le­ri­nin ça­lış­tı­ğı­nı ve bazı tah­ki­mat ça­lış­ma­la­rı­nın sür­dü­ğü­nü be­lirt­ti.

Bakan Soylu, bir ga­ze­te­ci­nin, "Rize'de risk­li böl­ge­de­ki ev­le­rin dün akşam tah­li­ye edil­me­si olası bir fa­ci­anın önüne geç­miş oldu di­ye­bi­lir miyiz?" so­ru­su üze­ri­ne, Rize'de dün akşam ilk etap­ta 125 bi­na­nın tah­li­ye edil­di­ği­ni, ça­lış­ma­la­rın halen sür­dü­ğü­nü ve bu sa­yı­ya yeni bi­na­la­rın da ek­len­di­ği­ni, Me­te­oro­lo­ji'nin uya­rı­la­rı­na uyul­ma­sı ge­rek­ti­ği­nin öne­mi­ne dik­ka­ti çekti.

"De­re­le­rin ıs­la­hı yö­nün­de Rize'de ça­lış­ma­lar devam edi­yor­du, Ar­ha­vi'de durum nedir?" so­ru­su üze­ri­ne Soylu, ana de­re­ler­de çok güçlü tah­ki­mat­lar ol­du­ğu­nu ancak suyun bun­la­rı yıkıp geç­ti­ği­ni ifade etti.

Soylu, Rize'de ıslah ça­lış­ma­la­rı­nın ya­pıl­ma­mış ol­ma­sı du­ru­mun­da daha büyük so­run­lar ya­şa­na­bi­le­ce­ği­ne işa­ret etti, daha küçük de­re­ler­de de bun­la­rın ya­pıl­ma­sı­na yö­ne­lik adım­lar atıl­dı­ğı­nı ak­tar­dı.

DSİ'nin bu ko­nu­da bu­gü­ne kadar ça­lış­ma yap­tı­ğı­nı ve bun­dan sonra da ya­pa­ca­ğı­nı dile ge­ti­ren Soylu, "Ama bu tah­ki­mat­lar ol­ma­mış ol­say­dı Allah mu­ha­fa­za çok daha büyük bir ha­sar­la karşı kar­şı­ya ka­lı­na­bi­lir­di." diye ko­nuş­tu.

Soylu, tah­ki­mat­la­rın mu­ha­fa­za et­ti­ği ve ko­ru­du­ğu bir alan ol­du­ğu­nu ancak yağ­mu­run şid­de­ti­nin, öl­çe­ği­nin yük­sek ol­ma­sı ne­de­niy­le ba­zı­la­rı­nın ye­ter­siz ka­la­bil­di­ği­ni, tah­ki­ma­tın daha yük­sek ya­pıl­ma­sı du­ru­mun­da ise bir­ta­kım sü­reç­le­rin söz ko­nu­su ol­du­ğu­nu ak­tar­dı.

DSİ'nin, il­gi­li ba­kan­lı­ğın or­ta­ya koy­du­ğu öl­çek­ler çer­çe­ve­sin­de bu­ra­da yeni tah­ki­mat­la­rın plan­la­ma­sı­nın ya­pı­la­ca­ğı­nı vur­gu­la­yan Soylu, "Me­se­la özel­lik­le yak­la­şık bir­kaç yıl­dır almış ol­du­ğu DSİ'nin bir ka­ra­rı var yani o yolun al­tın­dan geçen büz­ler di­ye­lim veya yolun al­tın­dan geçen dra­na­jı sağ­la­yan ka­nal­lar di­ye­lim en az 2,5 metre ola­cak. Daha önce, daha azdı ama mev­sim­sel de­ği­şik­lik­ler, iklim de­ği­şik­lik­le­ri bun­la­rın çok daha büyük ol­ma­sı­nı bize mec­bur edi­yor. Biz de buna göre tüm adım­la­rı­mı­zı atı­yo­ruz." de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.

Rize'deki sel ve he­ye­la­nın ar­dın­dan kayıp arama ve hasar tes­pit ça­lış­ma­la­rı sü­rü­yor

Rize'de şid­det­li yağış se­be­biy­le ya­şa­nan sel ve he­ye­lan­lar­da kay­bo­lan 2 ki­şi­yi arama ça­lış­ma­la­rı­nın yanı sıra hasar tes­pit ça­lış­ma­la­rı da ara­lık­sız devam edi­yor.

Rize Va­li­li­ğin­den ya­pı­lan ya­zı­lı açık­la­ma­ya göre, 14 Tem­muz Çar­şam­ba günü mer­kez, Gü­ney­su ve Ça­ye­li il­çe­le­ri başta olmak üzere il ge­ne­lin­de şid­det­li ya­ğı­şa bağlı sel ve he­ye­lan­lar­da kay­bo­lan 8 ki­şi­den 6'sının can­sız be­de­ni­ne ula­şıl­dı, kayıp 2 ki­şi­yi arama ça­lış­ma­la­rı ise 2 nok­ta­da, 119'u dal­gıç olmak üzere top­lam 328 kur­tar­ma per­so­ne­li ve 54 araç­la devam edi­yor.

Sel ve he­ye­lan son­ra­sı, Tür­ki­ye Afet Mü­da­ha­le Planı kap­sa­mın­da, sa­ha­da 2 bin 837 per­so­nel, 705 araç gö­rev­len­di­ril­di.

İl Def­ter­dar­lı­ğın­ca 26 per­so­nel ve 4 araç­la ger­çek­leş­ti­ri­len zarar tes­pit ça­lış­ma­la­rın­da dün akşam iti­ba­rıy­la mer­ke­zin yanı sıra Ça­ye­li ve Gü­ney­su il­çe­le­rin­de top­lam 53 konut, 74 iş yeri ve 41 araç­ta zarar tes­pit edil­di.

Çevre ve Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı tek­nik ekip­le­ri­nin ça­lış­ma­la­rı devam eder­ken 1217 bina ve 3 bin 98 ba­ğım­sız bö­lüm­de ya­pı­lan in­ce­le­me­ler so­nu­cun­da 47 ağır yıkık bina, 99 ağır yıkık ba­ğım­sız bölüm tes­pit edil­di.

AFAD ta­ra­fın­dan afet etüt ça­lış­ma­la­rı kap­sa­mın­da 7 ekip oluş­tu­rul­du.

Dev­let Su İşleri 22. Bölge Mü­dür­lü­ğü ekip­le­ri de 12 nok­ta­da 24 araç ve 40 per­so­nel ile ça­lış­ma­la­ra devam edi­yor. Gü­ney­su il­çe­sin­de he­ye­lan­dan et­ki­le­nen ya­ta­lak ve yaşlı 109 kişi de ev­le­rin­de zi­ya­ret edi­le­rek sağ­lık du­rum­la­rı­nın kont­rol edil­di. Böl­ge­de­ki 258 ki­şi­ye de psi­ko­sos­yal des­tek hiz­me­ti ve­ril­di. Bu­gü­ne kadar ya­pı­lan etüt­ler so­nu­cun­da 194 nok­ta­da top­lam 386 bi­na­nın he­ye­lan riski ba­kı­mın­dan in­ce­len­di­ği be­lir­ti­len açık­la­ma­da, "İnce­le­me­ler ne­ti­ce­sin­de 79 ko­nu­tun nak­li­ne karar ve­ril­miş, 71 nok­ta­da da afet ön­le­yi­ci is­ti­nat du­var­la­rı ya­pıl­ma­sı öne­ril­miş 28 ko­nu­tun kont­rol etüt­le­ri prog­ra­mı­na alın­ma­sı öne­ril­miş­tir." bil­gi­si pay­la­şıl­dı.

Öte yan­dan tarım ve hay­van­cı­lık alan­la­rın­da tes­pit­le­rin devam et­ti­ği ak­ta­rı­lan açık­la­ma­da şun­lar kay­de­dil­di:

"Rize mer­kez­de 9 bü­yük­baş ve 1 kü­çük­baş hay­van telef ol­muş­tur. 255 ton yem, 198 arılı kovan zayi ol­muş­tur. Mer­kez Mu­ra­di­ye bel­de­si, Ça­ye­li Bü­yük­köy bel­de­si, Gü­ney­su, Ar­de­şen ve Hem­şin il­çe­le­rin­de top­lam 1206 çay üre­ti­ci­mi­ze ait 1915 dekar çay bah­çe­si zarar gör­müş­tür."

Rize'de sa­ğa­nak ne­de­niy­le de­re­ler taştı, tarım ara­zi­le­ri ve yol­lar­da hasar oluş­tu

Rize ge­ne­lin­de devam eden sa­ğa­nak ha­ya­tı olum­suz et­ki­le­di.

Çam­lı­hem­şin, Ar­de­şen ve Fın­dık­lı il­çe­le­rin­de yağış do­la­yı­sıy­la bazı de­re­ler taştı, fark­lı böl­ge­ler­de­ki ya­maç­lar­da kop­ma­lar oldu.

Ar­de­şen'e bağlı Tunca bel­de­sin­de­ki de­re­le­rin su se­vi­ye­si yağış ne­de­niy­le yük­sel­di, Fın­dık­lı'dan geçen Arılı De­re­si ise taştı. Bu ne­den­le tarım ara­zi­le­ri ve yol­lar­da hasar oluş­tu.

İlçe­ler­de ula­şı­mı sağ­la­yan bazı yol­lar da de­re­le­rin taş­ma­sı so­nu­cu tra­fi­ğe ka­pan­dı.

Bakan Soylu: Rize'de hemen hemen risk­li ev­le­rin ta­ma­mı tah­li­ye edil­di

İçiş­le­ri Ba­ka­nı Soylu, Rize'de bek­le­nen yeni ya­ğış­la il­gi­li, "Geçen haf­ta­ki sel­den kay­nak­la­nan risk­li evler ko­nu­sun­da, hemen hemen risk­li ev­le­rin ta­ma­mı tah­li­ye edil­di. Orada her­han­gi bir risk un­su­ru söz ko­nu­su değil." dedi.

İçiş­le­ri Ba­ka­nı Sü­ley­man Soylu, 14 Tem­muz Çar­şam­ba ak­şa­mı mey­da­na gelen sel ve he­ye­lan­dan et­ki­le­nen Rize'nin Gü­ney­su il­çe­sin­de in­ce­le­me­ler­de bu­lun­du.

Hü­kü­met bi­na­sı ve Ten­zi­le Er­do­ğan İlçe Dev­let Has­ta­ne­si­nin bu­lun­du­ğu alan­da­ki ça­lış­ma­la­rı in­ce­le­yen Soylu, ça­lış­ma­lar­la il­gi­li Rize Va­li­si Kemal Çeber ve diğer yet­ki­li­ler­den bilgi aldı.

Görev ba­şın­da­ki per­so­nel ile va­tan­daş­la­rın bay­ra­mı­nı da teb­rik eden Soylu, bazı ço­cuk­la­ra bay­ram harç­lı­ğı verdi.

İnce­le­me­le­ri sı­ra­sın­da, bir ga­ze­te­ci­nin böl­ge­de bek­le­nen yağış uya­rı­sıy­la il­gi­li so­ru­su üze­ri­ne, Vali Çeber'den bu ko­nu­da bilgi alan Soylu, ko­nuy­la il­gi­li be­le­di­ye ve cami ho­par­lör­le­rin­den uya­rı­lar ya­pıl­dı­ğı­nı, muh­tar­la­ra bilgi ve­ril­di­ği­ni ve il­gi­li ku­rum­la­rın sos­yal medya ara­cı­lı­ğıy­la va­tan­daş­la­rı bil­gi­len­dir­di­ği­ni söy­le­di. AFAD'da ya­pa­cak­la­rı top­lan­tı­da, böl­ge­de­ki ça­lış­ma­la­rı ele ala­cak­la­rı­nı ifade eden Soylu, "Son ça­lış­ma­lar ne nok­ta­da, hem arama kur­tar­ma ça­lış­ma­la­rı ne nok­ta­da­dır hem iyi­leş­tir­me ça­lış­ma­la­rı hangi aşa­ma­ya geldi, bütün bun­lar­la il­gi­li bir de­ğer­len­dir­me ya­pa­ca­ğız. Bu ko­nu­da at­ma­mız ge­re­ken bir adım varsa onu ata­ca­ğız." dedi.

Soylu, "Bek­le­nen yağış ön­ce­si tah­li­ye edil­me­si ge­re­ken evler var mı?" so­ru­su üze­ri­ne de, "Geçen haf­ta­ki sel­den kay­nak­la­nan risk­li evler ko­nu­sun­da, hemen hemen risk­li ev­le­rin ta­ma­mı tah­li­ye edil­di. Orada her­han­gi bir risk un­su­ru söz ko­nu­su değil. Ancak yağ­mur­la il­gi­li ge­rek­li bütün çağ­rı­la­rı da aynı şe­kil­de devam et­ti­ri­yo­ruz." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

Bakan Soylu, daha sonra AFAD'a ge­çe­rek, bu­ra­da yet­ki­li­ler­le ba­sı­na ka­pa­lı top­lan­tı ger­çek­leş­tir­di.

Soylu'ya Çevre ve Şe­hir­ci­lik Bakan Yar­dım­cı­sı Fatma Va­rank, AK Parti Rize Mil­let­ve­ki­li Osman Aşkın Bak, Gü­ney­su Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rıfat Özer de eşlik etti.