Alüminyum ihracatı; 4 ayda 1,63 Milyar Dolar!
Sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan 6. sektör olan Demir ve Demir Dışı Metaller sektörü; alüminyum, bakır, döküm, metal mutfak, metal ambalaj, hırdavat, yapı malzemeleri, armatür olmak üzere 8 alt sektörlerle yan yana ve yakın iletişim içerisinde ihracatı artırmak hedefleri doğrultusunda çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.
Alüminyum sektörünün birlik ihracatında en büyük paya sahip olduğunu ve 2022 yılında değerde yüzde 25,24 artışla en fazla ihracat gerçekleştiren sektör olduğunu vurgulayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, sektörün 2023 yılı ilk dört ayında 1,63 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini ifade etti.
İhracatta kayıplar el ele verilerek telafi edilecek
Türkiye'nin ihracatının 6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketi sonrası nisan ayında yüzde 17,2 düşüşle 19,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Tecdelioğlu, düşüşün birçok sebebi olduğunu ve gelecek aylarda hep beraber çalışarak telafi edilebileceğini ifade etti.
Tecdelioğlu, İthal gelen alüminyumların Türkiye’ye düşük maliyetle, gümrüksüz gelmesi ve özellikle güneş enerjisi sektöründe kullanılan alüminyumun çok ciddi anlamda düzeni bozduğu ve rekabeti haksız şekilde etkilemesini Bakanlıkla görüşeceklerini ifade etti.
Alüminyumda talep artışı beklentisi
Alüminyumun metal olarak sanayiye girdi sağladığını ve inşaattan ulaşıma, enerjiden otomotive kadar pek çok sektörde tercih edildiğini dile getiren Tecdelioğlu, "Günlük hayatta kullandığımız pek çok ürün de alüminyum karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde, yeni nesil bina ve araçlarda hafiflik, geri dönüşüm ve maliyet unsurları göz önüne alınarak daha fazla tercih edilmektedir. Bugün bir araçta 150 kg. alüminyum kullanılırken 2025 itibariyle bu miktarın 196 kg. olması beklenmektedir. Bu da demektir ki, alüminyuma olan talep giderek artacaktır." ifadelerine yer verdi.
Sektörün gündeminde ticaret politikası önlemleri, enerji maliyetleri, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi ve AB Yeşil Mutabakatı gibi önemli maddeler yer alıyor. Açılan anti-damping ve sübvansiyon soruşturmaları sonucunda, Türkiye lehine nispeten düşük marjlar hesaplanmıştır. Alüminyum levha ve alüminyum folyo ürün grupları için sübvansiyon soruşturmaları sonrasında açılan gözden geçirme soruşturmalarını yakından takip etmekteyiz." değerlendirmesinde bulundu.
Sürdürülebilirlikte yol haritası
Sürdürülebilirlik ile ilgili bu ayın 26'sında İMMİB olarak bir rapor açıklayacaklarını duyuran Tecdelioğlu, sürdürülebilirlik konusunda çevre, enerji, atık, tasarruf gibi birçok maddede neler yapması gerektiğinin reçetesini oluşturacaklarını belirtti.
Tecdelioğlu, "Ekim 2022 itibariyle Rotterdam Limanı’na, Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Rotterdam Ticaret Ataşeliğimiz ve İMMİB Genel Sekreterliğimiz ve danışmanımızla birlikte bir heyet gerçekleştirdik. Gerek ekonomimiz gerekse Demir ve Demir Dışı Metaller sektörümüz için ülkemizin bir merkez haline gelmesi, hammadde tedariğinin güvence altına alınması, ithalatta primlerin aşağı çekilmesi noktasında LME onaylı depo kurulması büyük önem taşımaktadır. Bu konuyla ilgili çalışmalar sürüyor" ifadelerini kullandı.
Sakarya /MerkezYorumlar
+ Yorum YapHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!
Gözden Kaçmasın
Giresun’un yeşil alanları bakıma alındı
Görüntüle →İlginizi Çekebilir





Trend Haberler
Mersin İl Emniyet Müdürü Aktaş’tan anlamlı ziyaretler







