KEMENÇE ÜSTADI HAYATINI KAYBETTİ

GÜNDEM 12.09.2020 - 13:58, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 3460+ kez okundu.
 

KEMENÇE ÜSTADI HAYATINI KAYBETTİ

Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen, somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı sanatçı unvanı sahibi Katip Şadi, bir süredir tedavi gördüğü özel hastanede sabah saatlerinde vefat etti.
Karadeniz müziğine damga vurmuş ve kemençe üstadı olarak nitelendiren Katip Şadi hayatını kaybetti. 88 Yaşındaki utsa sanatçı uzun süredir tedavi görüyordu. Giresunlu sanatçı Katip Şadi, tedavi gördüğü Giresun Ada Hastanesinde hayata gözlerini yumarken sevenlerini de yasa boğdu. Şadi için yarın saat 15.00'te Görele ilçesinde Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlenecek. Katip Şadi'nin cenazesi, daha sonra ilçeye bağlı Çeşmebaşı Mahallesi'ndeki mezarlıkta defnedilecek. Katip Şadi Kimdir? Usta Sanatçı Katip Şadi verdiği bir röportajda kendini şöyle anlatıyordu "Görele'nin Derekuşçulu köyünde doğdum, sene ya 1936 ya da 1938, tam emin değilim. Kemençeyi elime aldığımda, dokuz on yaşlarındaydım. Ne annem vardı, ne babam, etrafta amca dayı, kimse kemençe çalmazdı. Evde kemençe yok; ama civarda vardı; en meşhurları Picoğlu lakaplı Osman Gökçe, Karaman lakaplı Halil Kodalak hocam olan Durkaya lakaplı Kemal İpşir. Hepsi de, ustalığa ait sırlarıyla göçüp gitti. Allah rahmet etsin. Kemençeyi elime alınca, acemiliğimiz vardı, bilmiyorduk ki ne yapacağız, ne edeceğiz. Sonra düğün faslı başladı, haftada bir iki gün boş kalırdım, diğer günler hem oynar, hem oynatırdım. Başka hiç bir iş yapmadım. Benim kemençeden başka işim olmadı." ifadelerini kullandı. Kâtip Şadi  24 Ağustos 1932'de Görele ilçesinin Derekuşçulu köyünde doğdu, kemençe ustası ve sanatçısıydı. Yine Göreleli kemençe üstadı Kemal İpşir'in talebesidir. Karadeniz kemençesinin Durkaya ekolündeki isimlerden biridir. Çok sayıda kaset, CD ve plağı bulunmaktadır. En son "Her zaman gelmezsin" ve "Almanya'dan geliyor" isimli albümlerini piyasaya sürmüştür. Yaklaşık 600 eseri vardır. Hayatına doğduğu ilçe Görele'de devam ediyordu. Giresun Üniversitesi tarafından fahri doktoralık unvanı verilmiştir. Kemençe üstadı Katip Şadinin albümleri şu şekilde;  Çıksam Issız Dağlara (2008), Ula Ula Niyazi (2007), Almanya'dan Geliyor (2005), Her Zaman Gelmezsin (2003), Saravu Çiçek Açtı (2002), Nostalji 1 (2001), Ellerin Dilindesin (1992), İlişmeyin Ayşeme, Sis Dağı Üstüne, Gözlerimde Tüter Oldu, Gizli Sevda, Değirmen Döne Döne ve Belimdeki Tabanca  
Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen, somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı sanatçı unvanı sahibi Katip Şadi, bir süredir tedavi gördüğü özel hastanede sabah saatlerinde vefat etti.

Karadeniz müziğine damga vurmuş ve kemençe üstadı olarak nitelendiren Katip Şadi hayatını kaybetti. 88 Yaşındaki utsa sanatçı uzun süredir tedavi görüyordu.

Giresunlu sanatçı Katip Şadi, tedavi gördüğü Giresun Ada Hastanesinde hayata gözlerini yumarken sevenlerini de yasa boğdu.

Şadi için yarın saat 15.00'te Görele ilçesinde Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlenecek. Katip Şadi'nin cenazesi, daha sonra ilçeye bağlı Çeşmebaşı Mahallesi'ndeki mezarlıkta defnedilecek.

Katip Şadi Kimdir?

Usta Sanatçı Katip Şadi verdiği bir röportajda kendini şöyle anlatıyordu "Görele'nin Derekuşçulu köyünde doğdum, sene ya 1936 ya da 1938, tam emin değilim. Kemençeyi elime aldığımda, dokuz on yaşlarındaydım. Ne annem vardı, ne babam, etrafta amca dayı, kimse kemençe çalmazdı. Evde kemençe yok; ama civarda vardı; en meşhurları Picoğlu lakaplı Osman Gökçe, Karaman lakaplı Halil Kodalak hocam olan Durkaya lakaplı Kemal İpşir. Hepsi de, ustalığa ait sırlarıyla göçüp gitti. Allah rahmet etsin.

Kemençeyi elime alınca, acemiliğimiz vardı, bilmiyorduk ki ne yapacağız, ne edeceğiz. Sonra düğün faslı başladı, haftada bir iki gün boş kalırdım, diğer günler hem oynar, hem oynatırdım. Başka hiç bir iş yapmadım. Benim kemençeden başka işim olmadı." ifadelerini kullandı.

Kâtip Şadi  24 Ağustos 1932'de Görele ilçesinin Derekuşçulu köyünde doğdu, kemençe ustası ve sanatçısıydı.

Yine Göreleli kemençe üstadı Kemal İpşir'in talebesidir. Karadeniz kemençesinin Durkaya ekolündeki isimlerden biridir.

Çok sayıda kaset, CD ve plağı bulunmaktadır. En son "Her zaman gelmezsin" ve "Almanya'dan geliyor" isimli albümlerini piyasaya sürmüştür. Yaklaşık 600 eseri vardır. Hayatına doğduğu ilçe Görele'de devam ediyordu.

Giresun Üniversitesi tarafından fahri doktoralık unvanı verilmiştir.

Kemençe üstadı Katip Şadinin albümleri şu şekilde;  Çıksam Issız Dağlara (2008), Ula Ula Niyazi (2007), Almanya'dan Geliyor (2005), Her Zaman Gelmezsin (2003), Saravu Çiçek Açtı (2002), Nostalji 1 (2001), Ellerin Dilindesin (1992), İlişmeyin Ayşeme, Sis Dağı Üstüne, Gözlerimde Tüter Oldu, Gizli Sevda, Değirmen Döne Döne ve Belimdeki Tabanca

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.