Yiğitefe Şahin
Köşe Yazarı
Yiğitefe Şahin
 

Teknolojiyle birlikte siliniyoruz

Hatırlarsınız, önceden postacılar vardı, hala var. Fakat önceden mektup yazılıyordu. Şuan ise E-mail denilen sanal postalar ile birlikte haberleşiyorlar. Postacıların önceden yolu gözlenirdi, mektup getireceği için. Şimdi fatura getiriyorlar. Ha onlar da çok uzun ömürlü olmayacak. Bilirsiniz ki E-fatura da var. Hep derler ya hani; ‘nerede o eski günler, eski sohbetler, eski komşuluk ilişkileri?’ Sohbetler, komşuluk ilişkileri zamanla yerini çevrimiçi sohbet etme uygulamalarına bıraktı. Önceden aynı çatı altında toplanıp vakit geçiren insanlar şimdi aynı uygulama altında buluşuyor. Çok fazla klişelerden söz etmek istemiyorum. Takdir edersiniz ki, teknoloji geliştikçe (özellikle çevrimiçi, sanal ortam) insanlar siliniyor. Nasıl siliniyor? Eskiyi ve günümüzü kıyaslayacak olursak, teknolojinin gelişmesiyle birlikte bir sürü meslek artık günümüzde yok gibi. Teknoloji bize, her şeyi otomatik olarak yapan makineler, kolaylık sağlayan uygulamalar veya kendi kendine çalışan cihazlar sunuyor. Bu da bizi yavaş yavaş sileceğe benziyor. Meslekleri, önce çürütüp sonra yok ediyor. İnsanları ise zamanla siliyor. Sonuçta teknoloji bu, her şeyin daha pratik bir hali çıkıyor. Yakın gelecekte belki yemek yememize gerek kalmayan, bizi tok tutacak, protein/yağ/karbonhidrat tabanlı haplar olacak. Belki nesli devam ettirmek için, laboratuvar ortamında yapılan(insan DNA’ları kullanılarak), fiziksel özelliğine karar verebileceğimiz, yapay bebekler olacak. Bunlar gerçekleşirse kimse yadırgamasın. Teknoloji ilerledikçe, insanlar hantallaştı. Teknolojinin esiri/kölesi olan insanlık, silinmeye yüz tuttu bile. En basit örnek; gününü(SADECE) bir sandalyede oturarak ve gün boyu oyun oynayarak, video izleyerek geçiren kişiler. Mesleği gereği bilgisayar ile içli dışlı olanlar var. Elbette istifa etmelerini söylemiyorum. Demek istediğim; teknoloji inanılmaz bir boyuta erişti. Çoğu insanı himayesi altına almayı başardı. Bir şeyin kontrolü altında olduğunuz zaman, kendinizi unutursunuz. Kendinize zaman ayıramazsınız. Virüsten sonra bildiğiniz üzere canlı dersler artmaya başladı. Bu canlı derslerin, yüz yüze eğitime nazaran daha iyi olduğunu düşünen ilgili kurumlar ve yetkililer. Öğrencileri, yakın gelecekte, iyice teknoloji kölesi yapmak için robotlar aracılığıyla, eğitime devam etmeyi planlıyorlar. Tabii bana göre, bu her açıdan içi boş bir proje. Öğretmenlik gibi değerli bir mesleği köreltmek veya onu silmeyi denemek, yapmaktan kaçınmayacakları bir hata… Bahsettiğim kişilerin amacı zaten insanları robotlaştırmak ve yeni bir uygarlık yaratmak. Korona virüs projesi onların tam da istediği gibi işledi. Genç kesimi, teknolojiye kat ve kat daha fazla bağladılar. İnsanları virüs bahanesiyle; evden çalışmaya, uzaktan eğitime, proje dâhilinde yaptıkları çevrimiçi uygulamaları kullanmaya zorladılar. Başarılı da oldular gibi. Robotlaşmaya yüz tutuyoruz.
Ekleme Tarihi: 24 Haziran 2021 - Perşembe
Yiğitefe Şahin

Teknolojiyle birlikte siliniyoruz

Hatırlarsınız, önceden postacılar vardı, hala var. Fakat önceden mektup yazılıyordu. Şuan ise E-mail denilen sanal postalar ile birlikte haberleşiyorlar. Postacıların önceden yolu gözlenirdi, mektup getireceği için. Şimdi fatura getiriyorlar. Ha onlar da çok uzun ömürlü olmayacak. Bilirsiniz ki E-fatura da var.

Hep derler ya hani; ‘nerede o eski günler, eski sohbetler, eski komşuluk ilişkileri?’ Sohbetler, komşuluk ilişkileri zamanla yerini çevrimiçi sohbet etme uygulamalarına bıraktı. Önceden aynı çatı altında toplanıp vakit geçiren insanlar şimdi aynı uygulama altında buluşuyor. Çok fazla klişelerden söz etmek istemiyorum. Takdir edersiniz ki, teknoloji geliştikçe (özellikle çevrimiçi, sanal ortam) insanlar siliniyor. Nasıl siliniyor?

Eskiyi ve günümüzü kıyaslayacak olursak, teknolojinin gelişmesiyle birlikte bir sürü meslek artık günümüzde yok gibi. Teknoloji bize, her şeyi otomatik olarak yapan makineler, kolaylık sağlayan uygulamalar veya kendi kendine çalışan cihazlar sunuyor. Bu da bizi yavaş yavaş sileceğe benziyor. Meslekleri, önce çürütüp sonra yok ediyor. İnsanları ise zamanla siliyor.

Sonuçta teknoloji bu, her şeyin daha pratik bir hali çıkıyor. Yakın gelecekte belki yemek yememize gerek kalmayan, bizi tok tutacak, protein/yağ/karbonhidrat tabanlı haplar olacak. Belki nesli devam ettirmek için, laboratuvar ortamında yapılan(insan DNA’ları kullanılarak), fiziksel özelliğine karar verebileceğimiz, yapay bebekler olacak. Bunlar gerçekleşirse kimse yadırgamasın. Teknoloji ilerledikçe, insanlar hantallaştı. Teknolojinin esiri/kölesi olan insanlık, silinmeye yüz tuttu bile. En basit örnek; gününü(SADECE) bir sandalyede oturarak ve gün boyu oyun oynayarak, video izleyerek geçiren kişiler.

Mesleği gereği bilgisayar ile içli dışlı olanlar var. Elbette istifa etmelerini söylemiyorum. Demek istediğim; teknoloji inanılmaz bir boyuta erişti. Çoğu insanı himayesi altına almayı başardı. Bir şeyin kontrolü altında olduğunuz zaman, kendinizi unutursunuz. Kendinize zaman ayıramazsınız.

Virüsten sonra bildiğiniz üzere canlı dersler artmaya başladı. Bu canlı derslerin, yüz yüze eğitime nazaran daha iyi olduğunu düşünen ilgili kurumlar ve yetkililer. Öğrencileri, yakın gelecekte, iyice teknoloji kölesi yapmak için robotlar aracılığıyla, eğitime devam etmeyi planlıyorlar. Tabii bana göre, bu her açıdan içi boş bir proje. Öğretmenlik gibi değerli bir mesleği köreltmek veya onu silmeyi denemek, yapmaktan kaçınmayacakları bir hata… Bahsettiğim kişilerin amacı zaten insanları robotlaştırmak ve yeni bir uygarlık yaratmak. Korona virüs projesi onların tam da istediği gibi işledi. Genç kesimi, teknolojiye kat ve kat daha fazla bağladılar. İnsanları virüs bahanesiyle; evden çalışmaya, uzaktan eğitime, proje dâhilinde yaptıkları çevrimiçi uygulamaları kullanmaya zorladılar. Başarılı da oldular gibi. Robotlaşmaya yüz tutuyoruz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.