Yiğitefe Şahin
Köşe Yazarı
Yiğitefe Şahin
 

Sürü psikolojisi

Farklı ülkelerde pek takip etmiyorum bu gibi durumları ama bizim ülkemizde sürü psikolojisi inanılmaz bir manipülasyon kaynağı. Bir konu, fikir, görüş, tercih, seçenek ortaya konulduğunda ilk 5-6 kişinin söyledikleri üzerinden bir yargı veriyorlar kendilerine. Mesela araştırmalar sonucu; bir insana, iki farklı kişi, farklı zamanlarda, aynı konuda bir şey söylediğinde, çoğunlukla ilk söyleneni doğru kabul edermiş insan. Sürü psikolojisi böyle başlıyor işte. Birisi kendi hür iradesiyle, tercihleriyle bir seçim yapıyor ve o seçimden hareketle, birkaç kişi, fikirsiz sadece o kişi seçtiği aynı şeyi için seçiyor. Geriye kalanlardan belirli kısmı da, diğer tercihi yapanlar tarafından linç yememek için aynı tercihi yapıyor. Özellikle genç kesimde çok şahit oluyorum buna. Bir konuyu ele aldığımızı varsayalım; hiçbir fikri olmayan, konu hakkında düşüncesi, bildiği bir şey bile olmayan kişi iki taraftan birini savunuyor. Neden? Sürü psikolojisi batağına girmiş de ondan. Bu sürü psikolojisini, siyaset, futbol, ideoloji, din, tercih vesaire her alanda görebilirsiniz. Özelikle siyaset ve futbolda buna çok rastlıyoruz. Kulaktan dolma yalanlar ile kabul edilmiş gerçek bilgilerle, olaya objektif olarak değil de, at gözlüğüyle bakıyorlar. Bu olayın ve sürünün farkında olan çok kişi var lakin bahsettiğim üzere linç yeme korkusu ile çoğu fikrini beyan edemiyor. Özgürce düşüncesini ifade ettiğinde aşağılanan, küçümsenen ve tercihinden dolayı dışlanan çok kişi oluyor. Bu sırf kendisinden farklı seçimi yaptı diye aşağılayanlar, küçümseyip, dışlayanlar; ahmak, ukala, kendini beğenmiş insanlardan ibarettir. A’yı destekleyene koyun, B’yi destekleyene sekülerizm kölesi; dinine bağlı olana yobaz; A takımını tutana cikcik, B takımını tutana kedicik, diyen zihniyetlerle dolu ülke. Bu ukala insanlardan arındığımız zaman gelişebileceğimiz kanaatine varıyorum. İfade, yorum ve fikrini beyan ettiğinde linç yeme korkusu olduğu sürece bazı proje ve fikirler tarihe gömülü olarak kalacak. Saman altından su yürütenleri değil de, o samanların sahibini hedef göstererek bu yaptı diyebilecek kadar ahmak insanlar var. Hiçbir şey bildiği de yok ha!. Kabul ediyorum ülkede çoğu şey yolunda değil fakat bunda hiçbir şey bilmeden, sürü psikolojisinden hareketle, açıkça hedef göstererek kurusıkı ile hedefine ateş saçan kitle de çok kalabalık. Farklı görüşler, farklılıklar yaratır. Farklı bir örnek geldi aklıma. Mesela lezzetli bir yemek ile güzel kokan bir parfümü kıyaslayamazsınız. Çünkü birisi yenmiyordur ama güzel kokuyordur. Birisi kokmuyordur ama lezzetlidir. Birbirinden farklı olan iki şeyi aynı kefeye koyarak kıyaslamak açık bir şuursuzluktur. İnsanlar arasında da farklılık normaldir. Herkes aynı anneden babadan doğmadı. Farklı genler, farklı fiziksel ve kişisel özellikler olabilir. Farklı ideoloji, farklı yönetim, farklı takımı tutabilir. Bu tercihleri o kişilere karşı bir silah olarak kullanan şuur yoksunu şahıslardan tez zamanda kurtulmamız gerekiyor.
Ekleme Tarihi: 09 Ağustos 2021 - Pazartesi
Yiğitefe Şahin

Sürü psikolojisi

Farklı ülkelerde pek takip etmiyorum bu gibi durumları ama bizim ülkemizde sürü psikolojisi inanılmaz bir manipülasyon kaynağı. Bir konu, fikir, görüş, tercih, seçenek ortaya konulduğunda ilk 5-6 kişinin söyledikleri üzerinden bir yargı veriyorlar kendilerine. Mesela araştırmalar sonucu; bir insana, iki farklı kişi, farklı zamanlarda, aynı konuda bir şey söylediğinde, çoğunlukla ilk söyleneni doğru kabul edermiş insan. Sürü psikolojisi böyle başlıyor işte. Birisi kendi hür iradesiyle, tercihleriyle bir seçim yapıyor ve o seçimden hareketle, birkaç kişi, fikirsiz sadece o kişi seçtiği aynı şeyi için seçiyor. Geriye kalanlardan belirli kısmı da, diğer tercihi yapanlar tarafından linç yememek için aynı tercihi yapıyor.

Özellikle genç kesimde çok şahit oluyorum buna. Bir konuyu ele aldığımızı varsayalım; hiçbir fikri olmayan, konu hakkında düşüncesi, bildiği bir şey bile olmayan kişi iki taraftan birini savunuyor. Neden? Sürü psikolojisi batağına girmiş de ondan.

Bu sürü psikolojisini, siyaset, futbol, ideoloji, din, tercih vesaire her alanda görebilirsiniz. Özelikle siyaset ve futbolda buna çok rastlıyoruz. Kulaktan dolma yalanlar ile kabul edilmiş gerçek bilgilerle, olaya objektif olarak değil de, at gözlüğüyle bakıyorlar. Bu olayın ve sürünün farkında olan çok kişi var lakin bahsettiğim üzere linç yeme korkusu ile çoğu fikrini beyan edemiyor. Özgürce düşüncesini ifade ettiğinde aşağılanan, küçümsenen ve tercihinden dolayı dışlanan çok kişi oluyor. Bu sırf kendisinden farklı seçimi yaptı diye aşağılayanlar, küçümseyip, dışlayanlar; ahmak, ukala, kendini beğenmiş insanlardan ibarettir. A’yı destekleyene koyun, B’yi destekleyene sekülerizm kölesi; dinine bağlı olana yobaz; A takımını tutana cikcik, B takımını tutana kedicik, diyen zihniyetlerle dolu ülke. Bu ukala insanlardan arındığımız zaman gelişebileceğimiz kanaatine varıyorum. İfade, yorum ve fikrini beyan ettiğinde linç yeme korkusu olduğu sürece bazı proje ve fikirler tarihe gömülü olarak kalacak.

Saman altından su yürütenleri değil de, o samanların sahibini hedef göstererek bu yaptı diyebilecek kadar ahmak insanlar var. Hiçbir şey bildiği de yok ha!.

Kabul ediyorum ülkede çoğu şey yolunda değil fakat bunda hiçbir şey bilmeden, sürü psikolojisinden hareketle, açıkça hedef göstererek kurusıkı ile hedefine ateş saçan kitle de çok kalabalık. Farklı görüşler, farklılıklar yaratır. Farklı bir örnek geldi aklıma. Mesela lezzetli bir yemek ile güzel kokan bir parfümü kıyaslayamazsınız. Çünkü birisi yenmiyordur ama güzel kokuyordur. Birisi kokmuyordur ama lezzetlidir. Birbirinden farklı olan iki şeyi aynı kefeye koyarak kıyaslamak açık bir şuursuzluktur. İnsanlar arasında da farklılık normaldir. Herkes aynı anneden babadan doğmadı. Farklı genler, farklı fiziksel ve kişisel özellikler olabilir. Farklı ideoloji, farklı yönetim, farklı takımı tutabilir. Bu tercihleri o kişilere karşı bir silah olarak kullanan şuur yoksunu şahıslardan tez zamanda kurtulmamız gerekiyor.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.