Yiğitefe Şahin
Köşe Yazarı
Yiğitefe Şahin
 

Ortaçağ şefleri

Direkt konuya girmek istiyorum. Başka ilden aşçılık okuyan ve şuan ise staj yapan bir arkadaşımla muhabbet ederken bana biraz stajından bahsetti. Stajının gece saat 22.00 saatlerine kadar sürdüğünü söyledi. Şaşırdım ve şikâyet neden etmiyorsunuz diye sordum. Kendisi de bana; ‘şikâyet ediyoruz fakat yapacak bir şey yok diyorlar’ diye yakındı. 12’de çalışmaya başlıyorlarmış. Geç başlasalar bile bu kadar uzun çalışmaları kesinlikle mantıklı değil. Yaşları daha 16-17 olan gençlerin staj adı altında kendilerine köle arayan bazı şefler, kendi belirledikleri saat çerçevesinde, öğrencilerini geceye kadar çalıştırıyor. Ne demek bu? 18 yaşını bile doldurmamış. Gece 22.00’a kadar çalıştırıp asgari ücret dahi vermiyor. Böyle çalışan birisine staj ücreti vermekte nedir? Arkadaşım geçen günlerde diş sıkıntısı ile hastaneye gitti. Staja gelemeyeceğini şeflere söylediğinde ise şeflerden ‘rapor alma’ cevabını almış. Normal izin gününden harcayacak yani. Ne bu kurnazlık? Bana anlatılanlar kadar bildiğim için olayı, ona göre eleştirimi yapıyorum. Resmen kendilerine köle arıyorlar. Tatilleri bile 1 günmüş. O da pazar değil ha! Şefin belirlediği günmüş. Şef; sen pazartesi, sen Salı, sen Çarşamba diye ayırarak tatillerine karar veriyormuş. Bak sen şu işe. Sanırsın öğrenci değil de çalışan. İlgili makamlar hiç mi denetim yapmıyor? Kanunları biraz inceledim. İnce bir çizgi var. Üniversite ve lise stajı farklı… Bu şahıslar sanırım karıştırmışlar okulları. O saate kadar bir lise öğrencisini çalıştırıp, 1 günlük tatilinin gününü de kendi belirleyen, ailesiyle doğru dürüst vakit geçirmesini engelleyen bu kişilere kim veriyor bu yetkileri? O bir öğretmen değil. O oradaki bir şef. Bu noktada öğretmenlerin duruma el atması gerekiyor iken, arkadaşıma sorduğumda hiçbir müdahalede bulunmadıklarını söyledi. ‘Yapacak bir şey yok’ cümlesi ile kandırılıyormuş bu liseli gençler. Arkadaşıma, en kısa zamanda şikâyette bulunması gerektiğini söyledim. Eğer staj yapan öğrencilere bir denetim uygulanıyorsa; bu denetimin sıkılaştırılması gerektiğini düşünüyorum. Öğretmenlerden yetkiyi aldığı gibi; amacı öğretmekten ziyade kendi işini de öğrencilere yaptırmak olan bazı bireylerin yargılanması gerekiyor. Yanlış anlaşılmasın yazımda şeflere hakaret veya aşağılayıcı bir cümle kurmuyorum. Staj yapan liseli öğrencilere, öğretim adı altında kölelik psikoloji aşılayanlara ve zulüm edenlere diyorum. İş adabı farklıdır, elbette asi olmak gerekir, hatalar olduğunda ses yükselebilir (müşteri yanında ve rencide edici kelimeler olmadığı sürece) ama bu öğrenim görenlere köleymiş gibi davranabileceği anlamına gelmez. Bu şef denilen kişiler, kanunlarda olası çalışma saatlerinin en ağırını seçmiş, henüz lisede öğrenim gören bu öğrencilere tabiri caizse işkence ediyor. Kim bunlar? Ortaçağ soylusu mu? Yoksa soysuzu mu demeliydim?
Ekleme Tarihi: 01 Eylül 2021 - Çarşamba
Yiğitefe Şahin

Ortaçağ şefleri

Direkt konuya girmek istiyorum. Başka ilden aşçılık okuyan ve şuan ise staj yapan bir arkadaşımla muhabbet ederken bana biraz stajından bahsetti. Stajının gece saat 22.00 saatlerine kadar sürdüğünü söyledi. Şaşırdım ve şikâyet neden etmiyorsunuz diye sordum. Kendisi de bana; ‘şikâyet ediyoruz fakat yapacak bir şey yok diyorlar’ diye yakındı. 12’de çalışmaya başlıyorlarmış. Geç başlasalar bile bu kadar uzun çalışmaları kesinlikle mantıklı değil. Yaşları daha 16-17 olan gençlerin staj adı altında kendilerine köle arayan bazı şefler, kendi belirledikleri saat çerçevesinde, öğrencilerini geceye kadar çalıştırıyor. Ne demek bu? 18 yaşını bile doldurmamış. Gece 22.00’a kadar çalıştırıp asgari ücret dahi vermiyor. Böyle çalışan birisine staj ücreti vermekte nedir? Arkadaşım geçen günlerde diş sıkıntısı ile hastaneye gitti. Staja gelemeyeceğini şeflere söylediğinde ise şeflerden ‘rapor alma’ cevabını almış. Normal izin gününden harcayacak yani. Ne bu kurnazlık?

Bana anlatılanlar kadar bildiğim için olayı, ona göre eleştirimi yapıyorum. Resmen kendilerine köle arıyorlar. Tatilleri bile 1 günmüş. O da pazar değil ha! Şefin belirlediği günmüş. Şef; sen pazartesi, sen Salı, sen Çarşamba diye ayırarak tatillerine karar veriyormuş. Bak sen şu işe. Sanırsın öğrenci değil de çalışan. İlgili makamlar hiç mi denetim yapmıyor?

Kanunları biraz inceledim. İnce bir çizgi var. Üniversite ve lise stajı farklı… Bu şahıslar sanırım karıştırmışlar okulları. O saate kadar bir lise öğrencisini çalıştırıp, 1 günlük tatilinin gününü de kendi belirleyen, ailesiyle doğru dürüst vakit geçirmesini engelleyen bu kişilere kim veriyor bu yetkileri? O bir öğretmen değil. O oradaki bir şef. Bu noktada öğretmenlerin duruma el atması gerekiyor iken, arkadaşıma sorduğumda hiçbir müdahalede bulunmadıklarını söyledi. ‘Yapacak bir şey yok’ cümlesi ile kandırılıyormuş bu liseli gençler. Arkadaşıma, en kısa zamanda şikâyette bulunması gerektiğini söyledim. Eğer staj yapan öğrencilere bir denetim uygulanıyorsa; bu denetimin sıkılaştırılması gerektiğini düşünüyorum. Öğretmenlerden yetkiyi aldığı gibi; amacı öğretmekten ziyade kendi işini de öğrencilere yaptırmak olan bazı bireylerin yargılanması gerekiyor. Yanlış anlaşılmasın yazımda şeflere hakaret veya aşağılayıcı bir cümle kurmuyorum. Staj yapan liseli öğrencilere, öğretim adı altında kölelik psikoloji aşılayanlara ve zulüm edenlere diyorum. İş adabı farklıdır, elbette asi olmak gerekir, hatalar olduğunda ses yükselebilir (müşteri yanında ve rencide edici kelimeler olmadığı sürece) ama bu öğrenim görenlere köleymiş gibi davranabileceği anlamına gelmez.

Bu şef denilen kişiler, kanunlarda olası çalışma saatlerinin en ağırını seçmiş, henüz lisede öğrenim gören bu öğrencilere tabiri caizse işkence ediyor. Kim bunlar? Ortaçağ soylusu mu? Yoksa soysuzu mu demeliydim?

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.