Yiğitefe Şahin
Köşe Yazarı
Yiğitefe Şahin
 

Mevsimlik modanın köleleri

Moda mı? Ne modası? Ha şu insanların kendine yakışanı değil de saçma sapan kıyafetleri giydiği ve adını verdikleri şey. Olayı hemen size anlatayım; bir manken, model veya ünlü çıkıp saçma bir kombin tasarlıyor. Ardından bu hiçbir şeyi ifade etmeyen kıyafetler bütününe ‘bu yeni moda’ diyor.  1 hafta sonra mevsimlik modanın köleleri ortalıkta sanki bir fantastik/bilim kurgu filminden kaçmış gibi, gökkuşağı gibi sokaklarda geziyor. Bu saçmalıklara moda diyorlar. Bir insanın kendisine göre kıyafet giymeyip de popüler kültürün ve modellerin köleliğini yapması içler acısı. ‘Bir ayağıma mavi çorap diğer ayağıma kırmızı çorap giyeceğim’ neden diye soruyorsunuz. Onlar da, size moda diyorlar. Modaya bakar mısınız? Ben böyle modaya tüküreyim, sanırsın çorabının tekini kaybetmişte başka bir tane giymiş gibi. Saçlarını bir boya kovasından farklı boya kovasına sokanlar da cabası. Gençlerde şu da oluşmaya başladı (özellikle sosyal medyada). ‘Her erkek/kadın bunu giymeli’. Bir insan moda diye kendisine yakışmayan bir şeyi giymek zorunda mı? Modanın köleleştirdiği insanları tenzih ediyorum, çünkü onlar toplumda kendisine yakışan kıyafetleri giyen insanları yargılayıp onların heveslerini kursaklarında bırakmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Kendileri giydiği kıyafetlerle boya cümbüşüne döndükleri yetmiyormuş gibi birde başka insanların giydiği kıyafete yaptığı saç kesimine dil uzatıyorlar. Moda elemanlarından bir diğeri ise saç stili. Geçen sokakta yürürken öyle bir saç stili gördüm ki, gözlerime inanamadım. Yanlış hatırlamıyorsam ‘Punk’ diyorlar. Böyle kafasına testere saplanmış gibi. Evet o dikenli saç stilinden. Yahu o nedir öyle? Tabii insanların hür iradesine karışmak mümkün değil. Fakat bu stilleri moda adı altında yapmaları çoğu insanı bir hayli rahatsız ediyor. Moda sadece kıyafet veya saç stiliyle olmuyor. Fotoğraf çekerken gösterdiğiniz bir poz da moda olabilir. Hani derler ya bu hareket bu aralar moda diye, aynen öyle işte. Bu konuya da değinmek istiyorum. Çünkü bazı insanlar gerçekten ‘moda’ kavramını çok yanlış anlamış. Muhtemelen moda kelimesinin anlamını; palyaço, soytarı, sirkte cambazlık yapan kişi, sanıyorlar. Dediğim gibi kimse kimsenin özgür iradesine karışamaz. Ama bu modanın köleleri, diğer insanları da moda diye adlandırdıkları oluşumun kölesi yapmaya çalışıyorlar. Bu kişilerin oluşturdukları başlıklara moda dersek, projelerine destek verirsek birde üstüne üstlük bunları diğer insanlara empoze edersek, bir sonraki kuşak gökkuşağı olabilir.
Ekleme Tarihi: 04 Haziran 2021 - Cuma
Yiğitefe Şahin

Mevsimlik modanın köleleri

Moda mı? Ne modası? Ha şu insanların kendine yakışanı değil de saçma sapan kıyafetleri giydiği ve adını verdikleri şey. Olayı hemen size anlatayım; bir manken, model veya ünlü çıkıp saçma bir kombin tasarlıyor. Ardından bu hiçbir şeyi ifade etmeyen kıyafetler bütününe ‘bu yeni moda’ diyor.  1 hafta sonra mevsimlik modanın köleleri ortalıkta sanki bir fantastik/bilim kurgu filminden kaçmış gibi, gökkuşağı gibi sokaklarda geziyor. Bu saçmalıklara moda diyorlar. Bir insanın kendisine göre kıyafet giymeyip de popüler kültürün ve modellerin köleliğini yapması içler acısı. ‘Bir ayağıma mavi çorap diğer ayağıma kırmızı çorap giyeceğim’ neden diye soruyorsunuz. Onlar da, size moda diyorlar. Modaya bakar mısınız? Ben böyle modaya tüküreyim, sanırsın çorabının tekini kaybetmişte başka bir tane giymiş gibi. Saçlarını bir boya kovasından farklı boya kovasına sokanlar da cabası. Gençlerde şu da oluşmaya başladı (özellikle sosyal medyada). ‘Her erkek/kadın bunu giymeli’. Bir insan moda diye kendisine yakışmayan bir şeyi giymek zorunda mı? Modanın köleleştirdiği insanları tenzih ediyorum, çünkü onlar toplumda kendisine yakışan kıyafetleri giyen insanları yargılayıp onların heveslerini kursaklarında bırakmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Kendileri giydiği kıyafetlerle boya cümbüşüne döndükleri yetmiyormuş gibi birde başka insanların giydiği kıyafete yaptığı saç kesimine dil uzatıyorlar.

Moda elemanlarından bir diğeri ise saç stili. Geçen sokakta yürürken öyle bir saç stili gördüm ki, gözlerime inanamadım. Yanlış hatırlamıyorsam ‘Punk’ diyorlar. Böyle kafasına testere saplanmış gibi. Evet o dikenli saç stilinden. Yahu o nedir öyle? Tabii insanların hür iradesine karışmak mümkün değil. Fakat bu stilleri moda adı altında yapmaları çoğu insanı bir hayli rahatsız ediyor.

Moda sadece kıyafet veya saç stiliyle olmuyor. Fotoğraf çekerken gösterdiğiniz bir poz da moda olabilir. Hani derler ya bu hareket bu aralar moda diye, aynen öyle işte. Bu konuya da değinmek istiyorum. Çünkü bazı insanlar gerçekten ‘moda’ kavramını çok yanlış anlamış. Muhtemelen moda kelimesinin anlamını; palyaço, soytarı, sirkte cambazlık yapan kişi, sanıyorlar. Dediğim gibi kimse kimsenin özgür iradesine karışamaz. Ama bu modanın köleleri, diğer insanları da moda diye adlandırdıkları oluşumun kölesi yapmaya çalışıyorlar. Bu kişilerin oluşturdukları başlıklara moda dersek, projelerine destek verirsek birde üstüne üstlük bunları diğer insanlara empoze edersek, bir sonraki kuşak gökkuşağı olabilir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.