Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Töngel, dolarla döngel

Kırk yıl düşünsem, Salı pazarına gidip te, pazardan töngel almak gelmez. Sadece benim değil, başkasının da gelmez.  Töngel, çok yenen de bir şey değil. Hele yeni nesilden bilen bile olmaz. Pazarda gezerken bile dikkat etmez insan, yanından geçerde ne olduğunu merak edipte sormaz. Ben her hafta pazara giden biri olarak, pazarda kimin sattığını da doğrusu sorma gereği de duymam. En son töngel yediğimde ortaokula gittiğimi hatırlıyorum. Öyle çok sevilen bir meyvede değildi ki hemen hemen her gün arayıp soralım. Diğer meyveler gibi faydası da var. Ancak sabah kalktım bir pazara gidip te, bir kilo töngel alıp çoluk çocuk yesin, diye kimse hareket etmez. Ben adını bile unuttum, tadı nasıl şu an bilemem. Aradan onca sene geçmiş. Cuma günü matbaa da, dolarla ilgili konuşurken Cengiz Utku,  ondan bahsedince aklıma düştü. Konu doların peyderpey artışını tartışırken(Serkan, Selçuk, Cengiz ve ben), ben “dolar çıksa da, inse de, beni etkilemez” dedim. Ne dolarım var, ne de euorum, ne de altın falan biriktiriyorum. Bunlar artsa ne olur benim, için olmazsa ne olur, gibi sözler ile tartışmayı götürüyordum.  İş “sende hiçbir şey yemiyorsun ondan böyle konuşuyorsuna” gelince, bende Cenzgiz’e, hep markete avm’ye gideceğine, Salı pazarına git te, daha ucuza, daha taze olanı al, bak o zaman dolar diye bir derdin oluyor mu, diyerek akıl vermeye çalıştım. Cengiz’de gittim, bir töngel sordum kadın 2 dolar dedi, diyerek karşılık verdi. İnsan hep aç olsa, ortalık kırılsa, niye töngel diye kendini pazara vursun ki? “Pazarda sora sora töngel mi sordun sen deyiverdim.”  Demek ben bu işleri bilmiyorum. Pazarda ya da başka bir yerde ilk sorulacak şey akla gelmeyen bir şey olacak. Töngelle doların bir bağlantısı nasıl olur, bunun için başka bir gösterge yok mu demek mantıklı olur da, bu misalde olmaz gibime geliyor. Bak bunu köşeye alır ve yazarım, dedim. O da yaz iyi olur, dedi. Tamam ortalık öyle güllük gülistanlık değil. Çarşı pazarda hep gezdiğim içinde yangını görüyorum. Ancak dolar arttı, düştü, vatandaşın çok da, kesesini ilgilendirmiyor. Herkesin doları, altını yok. Büyük bir kesim cebine girecek paraya bakar. Maaş, ücret, asgari geçim ücreti daha önemli ve hayatidir. Töngelle dolar hesap edilirse, kayaya toslar…          
Ekleme Tarihi: 22 Kasım 2021 - Pazartesi
Erhan GÜNDOĞAR

Töngel, dolarla döngel

Kırk yıl düşünsem, Salı pazarına gidip te, pazardan töngel almak gelmez. Sadece benim değil, başkasının da gelmez.  Töngel, çok yenen de bir şey değil. Hele yeni nesilden bilen bile olmaz. Pazarda gezerken bile dikkat etmez insan, yanından geçerde ne olduğunu merak edipte sormaz. Ben her hafta pazara giden biri olarak, pazarda kimin sattığını da doğrusu sorma gereği de duymam. En son töngel yediğimde ortaokula gittiğimi hatırlıyorum. Öyle çok sevilen bir meyvede değildi ki hemen hemen her gün arayıp soralım. Diğer meyveler gibi faydası da var. Ancak sabah kalktım bir pazara gidip te, bir kilo töngel alıp çoluk çocuk yesin, diye kimse hareket etmez. Ben adını bile unuttum, tadı nasıl şu an bilemem. Aradan onca sene geçmiş. Cuma günü matbaa da, dolarla ilgili konuşurken Cengiz Utku,  ondan bahsedince aklıma düştü. Konu doların peyderpey artışını tartışırken(Serkan, Selçuk, Cengiz ve ben), ben “dolar çıksa da, inse de, beni etkilemez” dedim. Ne dolarım var, ne de euorum, ne de altın falan biriktiriyorum. Bunlar artsa ne olur benim, için olmazsa ne olur, gibi sözler ile tartışmayı götürüyordum.  İş “sende hiçbir şey yemiyorsun ondan böyle konuşuyorsuna” gelince, bende Cenzgiz’e, hep markete avm’ye gideceğine, Salı pazarına git te, daha ucuza, daha taze olanı al, bak o zaman dolar diye bir derdin oluyor mu, diyerek akıl vermeye çalıştım. Cengiz’de gittim, bir töngel sordum kadın 2 dolar dedi, diyerek karşılık verdi. İnsan hep aç olsa, ortalık kırılsa, niye töngel diye kendini pazara vursun ki? “Pazarda sora sora töngel mi sordun sen deyiverdim.”  Demek ben bu işleri bilmiyorum. Pazarda ya da başka bir yerde ilk sorulacak şey akla gelmeyen bir şey olacak. Töngelle doların bir bağlantısı nasıl olur, bunun için başka bir gösterge yok mu demek mantıklı olur da, bu misalde olmaz gibime geliyor.

Bak bunu köşeye alır ve yazarım, dedim. O da yaz iyi olur, dedi. Tamam ortalık öyle güllük gülistanlık değil. Çarşı pazarda hep gezdiğim içinde yangını görüyorum. Ancak dolar arttı, düştü, vatandaşın çok da, kesesini ilgilendirmiyor. Herkesin doları, altını yok. Büyük bir kesim cebine girecek paraya bakar. Maaş, ücret, asgari geçim ücreti daha önemli ve hayatidir. Töngelle dolar hesap edilirse, kayaya toslar…          

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.