Yiğitefe Şahin
Köşe Yazarı
Yiğitefe Şahin
 

'Hiç öylesine'

Kendi fikirleri olmayıp başka fikirlerin altından geçinen insanların sıkça kullandığı bir tabir… Soruyorsun; niçin bunu yapıyorsun? Cevap 'Hiç öylesine' oluyor. Örneğin sigara... Sigara içen 100 kişiye, niçin içiyorsun diye sorun. %90'dan fazlası mantıklı bir açıklama yapamaz. 'Hiç öylesine, çevreden gördüm' vesaire... Özellikle yeni nesilde çok fazla arttı sigara içenler. Kendi gördüğüm ve anladığım kadarıyla içenlerin çoğu; çevresindekilere, gösteriş olsun diye içiyor. İçenin sağlığını alt üst ettiği yetmiyormuş gibi birde aylık kazancı da sarsıyor. Günlük 10-20 lira arası sigara alan birey, asgari ücretin neredeyse 1/5'ini sigaraya veriyor. Bu da inanılmaz bir maddi zarar. Sağlık konusunda ki zararı da cabası... Başka bir örnek kaşa çizik atmak… Ben sebebini merak ediyorum. Bir sebebi var mı, yoksa sadece gösteriş mi? Bu 'herkes yapıyor ben niçin yapmayayım?' veya 'kimse yapamıyor ben nasıl yapayım?' cümleleri, insanların kendi fikrinin olmadığını, kendine güvenmediğini ve sürü psikolojisinden ayrılamadığını gösteriyor. Sigara içip pandemide maske takan birisinin nasıl nefes aldığını çok merak ediyorum. Karın mı doyuruyor? Lezzetli mi? Bedava mı? Hiçbiri değil. Sadece gösteriş... Yok, stres atıyormuş, yok sinir alıyormuş, hepsi hikâye... Stresli birey sigara içmez, başka bir aktivite ile meşgul olmaya çalışır. 'Ben böyle stres atıyorum' diyen birisi, sürü liderinin kölesi olmuş bir gösteri mensubudur. Sigara içmeyen bir insan, sosyal aktivitelerde hep bir adım öndedir, ayda 600 lira sigaraya vermediği için memnundur. Merak ediyorum; sigara içenlerin mantıklı bir savunması var mı? Bakıyorum da, sağlığa ve cebe bu kadar zarar veren bir şeye bu kadar para veriliyor, lezzetli de değil, içeriğinde ki malzemelerin hepsi zararlı, nefes alma zorluğu, mutlu etmiyor, stres almıyor, sinir yatıştırmıyor, diğer insanları kokusuyla rahatsız ediyor, ciğerleri karartıp mahvediyor. Ee, içenler bilmiyor mu? Hepsini biliyor. Peki, niye içiyorlar o zaman? Sürünün ve sigaranın kölesi olmuşlar. Çevremde içen var, hepsine tavrım ve söylediklerim çok net ve iğneleyicidir. Sigara içenin hiçbir şekilde bir savunması yok. Böyle bir fikre saygı falan da duymam. Kendi fikirleri bile değil zaten. Gösteriş, heves, sözde popülarite kazanmak için içmeye başlıyorlar, sonra içeriğinde ki madde yüzünden bırakamıyorlar. Bunun da bahanesi yok, ilgili kurumlar aracılığıyla bırakmak gayet mümkün. Fakat kendilerini, 'bağımlısı olduk bir kere' diye kandırıyorlar. Sigara içenin kendisine de saygısı yoktur! Düşünün ki; kendinize kiralık katil kiralıyorsunuz. Sizi zamanla öldürmesi için her gün düzenli parasını ödüyorsunuz. Resmen kölelik...
Ekleme Tarihi: 08 Temmuz 2021 - Perşembe
Yiğitefe Şahin

'Hiç öylesine'

Kendi fikirleri olmayıp başka fikirlerin altından geçinen insanların sıkça kullandığı bir tabir… Soruyorsun; niçin bunu yapıyorsun? Cevap 'Hiç öylesine' oluyor. Örneğin sigara...

Sigara içen 100 kişiye, niçin içiyorsun diye sorun. %90'dan fazlası mantıklı bir açıklama yapamaz. 'Hiç öylesine, çevreden gördüm' vesaire... Özellikle yeni nesilde çok fazla arttı sigara içenler. Kendi gördüğüm ve anladığım kadarıyla içenlerin çoğu; çevresindekilere, gösteriş olsun diye içiyor.

İçenin sağlığını alt üst ettiği yetmiyormuş gibi birde aylık kazancı da sarsıyor. Günlük 10-20 lira arası sigara alan birey, asgari ücretin neredeyse 1/5'ini sigaraya veriyor. Bu da inanılmaz bir maddi zarar. Sağlık konusunda ki zararı da cabası...

Başka bir örnek kaşa çizik atmak… Ben sebebini merak ediyorum. Bir sebebi var mı, yoksa sadece gösteriş mi?

Bu 'herkes yapıyor ben niçin yapmayayım?' veya 'kimse yapamıyor ben nasıl yapayım?' cümleleri, insanların kendi fikrinin olmadığını, kendine güvenmediğini ve sürü psikolojisinden ayrılamadığını gösteriyor.

Sigara içip pandemide maske takan birisinin nasıl nefes aldığını çok merak ediyorum. Karın mı doyuruyor? Lezzetli mi? Bedava mı? Hiçbiri değil. Sadece gösteriş... Yok, stres atıyormuş, yok sinir alıyormuş, hepsi hikâye... Stresli birey sigara içmez, başka bir aktivite ile meşgul olmaya çalışır. 'Ben böyle stres atıyorum' diyen birisi, sürü liderinin kölesi olmuş bir gösteri mensubudur. Sigara içmeyen bir insan, sosyal aktivitelerde hep bir adım öndedir, ayda 600 lira sigaraya vermediği için memnundur. Merak ediyorum; sigara içenlerin mantıklı bir savunması var mı? Bakıyorum da, sağlığa ve cebe bu kadar zarar veren bir şeye bu kadar para veriliyor, lezzetli de değil, içeriğinde ki malzemelerin hepsi zararlı, nefes alma zorluğu, mutlu etmiyor, stres almıyor, sinir yatıştırmıyor, diğer insanları kokusuyla rahatsız ediyor, ciğerleri karartıp mahvediyor. Ee, içenler bilmiyor mu? Hepsini biliyor. Peki, niye içiyorlar o zaman? Sürünün ve sigaranın kölesi olmuşlar.

Çevremde içen var, hepsine tavrım ve söylediklerim çok net ve iğneleyicidir. Sigara içenin hiçbir şekilde bir savunması yok. Böyle bir fikre saygı falan da duymam. Kendi fikirleri bile değil zaten. Gösteriş, heves, sözde popülarite kazanmak için içmeye başlıyorlar, sonra içeriğinde ki madde yüzünden bırakamıyorlar. Bunun da bahanesi yok, ilgili kurumlar aracılığıyla bırakmak gayet mümkün. Fakat kendilerini, 'bağımlısı olduk bir kere' diye kandırıyorlar. Sigara içenin kendisine de saygısı yoktur!

Düşünün ki; kendinize kiralık katil kiralıyorsunuz. Sizi zamanla öldürmesi için her gün düzenli parasını ödüyorsunuz. Resmen kölelik...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.