Yiğitefe Şahin
Köşe Yazarı
Yiğitefe Şahin
 

Hayatımızda rol alanlar

Rol model nedir? Rol model kişinin karakterini yansıtan bir insanı, sanatçıyı, bilim insanını, siyasetçiyi, öğretmeni, devlet liderini, dini bir kişi, diktatörü örnek almak, taklit etmektir. Peki gençlerin rol modeli kim olmalı? Kimi örnek almalıyız? Genç kesimin bir kısmı için rol model kelimesi ‘keşke onun yerinde olsaydım’ sözünün önüne geçmiyor. Aslında rol model alırken dikkat edilmesi gerekenler çok basit. Kişi kendini tanıyorsa zaten rol modelini bulması çok da zor olmaz. Müziğe ilgisi olan bir kişinin bilim insanını rol model alması çok doğru değil. Rol modelin bize hayatımızda ne gibi bir katkısı olur? Rol model alınan kişinin özelliklerine göre değişir aslında. Bir ressamı rol model aldığınızda onu taklit ettiğinizde gittikçe resim yeteneğiniz gelişir. Bu noktada rol model tercihinin değerini anlıyoruz aslında. Rol model seçerken, kesinlikle iyi birisi seçeceksiniz diye bir kaide de yok. Farklı bir din mensubu kişiyi, kötü bir dâhiyi hatta katliamcı bir diktatörü bile rol model alabilirsiniz. Mesela iyi bir sesinizin olduğunu düşünün. Sesinizi etkili kullanabilmek için bir ses sanatçısını rol model alabilirsiniz. Bu, örneklerle çoğaltılabilir. Alınan rol model zaman geçtikçe de değişebilir. Örnek aldığınız kişi hakkında ona dair bilmediğiniz bir şey öğrendiğinizde belki de başka birini örnek almak isteyebilirsiniz. Bulunduğumuz zamanda gençlerin bir kısmı basit sosyal medya fenomenleri, bir sözü veya hareketiyle gündeme gelen insanları rol model almayı seviyor. Bu da genç kesimin bir kısmının yanlış insanı rol model alarak kendini körelttiğini gösteriyor. Aslında burada hatayı o rol modeli ortaya sunan kişi veya kurumda da aramak lazım. Anlık bir heves ile ‘onun gibi olmalıyım’ cümlesi, hayatında köklü değişim yapma isteği de yanlış bir arzudur. Rol model alınması gereken kişi size havalı veya iyi gelen kişiden çok, sizin karakterinizi yansıtan kişi olmalı. Ha tabi orası size kalmış, ben sadece doğru olanı söylüyorum. Gençlerin kendi kişilik özelliklerini yansıtan kişilerden çok, kendisine yakışıklı/güzel gelen kişileri rol model aldığın görmek beni bazen endişeye düşürüyor. ‘Bir insanın hayatında örnek aldığı insan onu ne kadar değiştirebilir ki?’ demeyin. Bunu size hemen bir örnek ile anlatayım. Belki bilirsiniz belki bilmezsiniz, seneler önce yayınlanan bir çizgi filmde, bir karakteri taklit etmek isteyen küçük bir çocuk, camdan aşağı atladı. Peki neden? Uçabileceğini sandı da ondan. Evet, bu olay gerçek. Özetle diyebilirim ki, hayatınızda rol model alacağınız kişi sizin karakteristik özelliklerinizi yansıtmalı. Yanlış kişiyi rol model alırsanız, özünüzden uzaklaşırsınız.
Ekleme Tarihi: 28 Mayıs 2021 - Cuma
Yiğitefe Şahin

Hayatımızda rol alanlar

Rol model nedir? Rol model kişinin karakterini yansıtan bir insanı, sanatçıyı, bilim insanını, siyasetçiyi, öğretmeni, devlet liderini, dini bir kişi, diktatörü örnek almak, taklit etmektir. Peki gençlerin rol modeli kim olmalı? Kimi örnek almalıyız? Genç kesimin bir kısmı için rol model kelimesi ‘keşke onun yerinde olsaydım’ sözünün önüne geçmiyor. Aslında rol model alırken dikkat edilmesi gerekenler çok basit. Kişi kendini tanıyorsa zaten rol modelini bulması çok da zor olmaz. Müziğe ilgisi olan bir kişinin bilim insanını rol model alması çok doğru değil.

Rol modelin bize hayatımızda ne gibi bir katkısı olur? Rol model alınan kişinin özelliklerine göre değişir aslında. Bir ressamı rol model aldığınızda onu taklit ettiğinizde gittikçe resim yeteneğiniz gelişir. Bu noktada rol model tercihinin değerini anlıyoruz aslında. Rol model seçerken, kesinlikle iyi birisi seçeceksiniz diye bir kaide de yok. Farklı bir din mensubu kişiyi, kötü bir dâhiyi hatta katliamcı bir diktatörü bile rol model alabilirsiniz.

Mesela iyi bir sesinizin olduğunu düşünün. Sesinizi etkili kullanabilmek için bir ses sanatçısını rol model alabilirsiniz. Bu, örneklerle çoğaltılabilir.

Alınan rol model zaman geçtikçe de değişebilir. Örnek aldığınız kişi hakkında ona dair bilmediğiniz bir şey öğrendiğinizde belki de başka birini örnek almak isteyebilirsiniz.

Bulunduğumuz zamanda gençlerin bir kısmı basit sosyal medya fenomenleri, bir sözü veya hareketiyle gündeme gelen insanları rol model almayı seviyor. Bu da genç kesimin bir kısmının yanlış insanı rol model alarak kendini körelttiğini gösteriyor. Aslında burada hatayı o rol modeli ortaya sunan kişi veya kurumda da aramak lazım.

Anlık bir heves ile ‘onun gibi olmalıyım’ cümlesi, hayatında köklü değişim yapma isteği de yanlış bir arzudur. Rol model alınması gereken kişi size havalı veya iyi gelen kişiden çok, sizin karakterinizi yansıtan kişi olmalı. Ha tabi orası size kalmış, ben sadece doğru olanı söylüyorum. Gençlerin kendi kişilik özelliklerini yansıtan kişilerden çok, kendisine yakışıklı/güzel gelen kişileri rol model aldığın görmek beni bazen endişeye düşürüyor. ‘Bir insanın hayatında örnek aldığı insan onu ne kadar değiştirebilir ki?’ demeyin. Bunu size hemen bir örnek ile anlatayım. Belki bilirsiniz belki bilmezsiniz, seneler önce yayınlanan bir çizgi filmde, bir karakteri taklit etmek isteyen küçük bir çocuk, camdan aşağı atladı. Peki neden? Uçabileceğini sandı da ondan. Evet, bu olay gerçek. Özetle diyebilirim ki, hayatınızda rol model alacağınız kişi sizin karakteristik özelliklerinizi yansıtmalı. Yanlış kişiyi rol model alırsanız, özünüzden uzaklaşırsınız.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.