Yiğitefe Şahin
Köşe Yazarı
Yiğitefe Şahin
 

Gerekli ilkyardım

Her insanın öğrenmesi gereken en büyük ders, ilkyardım… Ne yazık ki okullarda öğretilmiyor. Yanılmıyorsam sağlık bilgisi dersi vardı. O derste de sıradan bilgiler veriliyor. Ben sizlere daha gündelik örneklerle ilkyardım hakkında bilgi vermek istiyorum. Tabii kendim uydurmayacağım. Araştırmalarımı derleyip bir araya getirip siz okurlara sunacağım. ARI SOKMASI Biraz basit bir ilkyardım ile başlamak istedim. Şimdi düşünelim; aileniz ile köye gittiniz ve talihsiz bir arı sokması ile karşı karşıya kaldınız. Öncelikle arıların büyük çoğunluğunun zararsız olduğunu söyleyeyim. Eğer bir arı tarafından sokulduysanız muhtemelen sizi bir tehdit olarak algılamıştır. Arı sokmasını hafife almayın. Eğer bir alerjiniz varsa veya olduğundan şüpheleniyorsanız, yapmanız gereken ilk şey herhangi bir sağlık kurumuna gitmektir. Arı sokması neticesinde ortaya çıkan reaksiyonlar kişiden kişiye farklılık göstermektedir.   “Bal arıları bir kişiyi soktuktan sonra ölürken, eşek arıları ve yaban arıları gibi türler birden fazla kez sokup, yaşamına devam edebilir.  Çoğu kişinin önceden bilinen alerjisi olabileceği gibi bazı kişilerde tekrarlayan arı sokmaları sonucunda alerji ortaya çıkabilir. Çok sayıda arı aynı anda sokarsa, o zaman toksik reaksiyon görülebilir”. Arı sokmasında öncelikle iğneye müdahale edilmeli. Fakat sanılanın aksine iğne, sokulan yerin çevresine baskı uygulanarak çıkarılmamalı. Sıkarak çıkartmak, kesenin patlayarak yayılmasını sağlayabileceği için özenli ve fevri olmak önemli olacaktır. Kaşıntı durumunda kaşıntıyı dikkate almayıp dokunmamak ayrıca soğuk su ve sabun ile yıkamak başlıca hızlı müdahalelerdendir. Soğuk su sokulan yere uygulandığında o bölgeyi rahatlatırken, sabun da sokulan yeri kir ve zehirden arındırır. Sokulan yerin şişmesini engellemek için buz kompresi yapılmalıdır. Fakat buz tene doğrudan temasında yakacağı için, bir bez yardımıyla kompresi yapmanız daha doğru olur. Buz kompresine rağmen şişmeye devam ederse hekime başvurmanız sizin için daha iyi olur. Yoğurt sürmek gibi halk arasında yaygınlaşan yanlış bilgilere itibar etmeyin. BURKULMA En basit şekilde yolda yürürken, zemin yüzünden ayağınızı yere yanlış bastığınızı ve bileğinizin burkulduğunu varsayalım. Burkulmanın da hafife alınmaması gerektiğini baştan söylemek istiyorum. Ayak bileğiniz burkulduğu takdirde, oturabileceğiniz bir yere oturun ve ayakta kalmamaya çalışın. Çünkü uygulamanız gereken ilkyardım, burkulan bölgeyi hareket ettirmemek. Eğer yakınlarda bir bandaj var ise burkulan bölgeyi sıkıştırmak ve sarmak daha hızlı iyileşmesini sağlar. Ama eğer bandaj yoksa yapmanız gerekenler başlıca şunlardır; Burkulan bölgeyi sabit tutup hareket ettirmemek, soğuk su uygulamayı yapmak, burkulan eklemi yukarı kaldırmak. Burkulma normalden uzun sürdüğünde bir hekime başvurmanız sizin için daha sağlıklı olur. (Çıkacak olan, Ahali Gençlik dergisinden kısaltılmıştır)
Ekleme Tarihi: 27 Kasım 2021 - Cumartesi
Yiğitefe Şahin

Gerekli ilkyardım

Her insanın öğrenmesi gereken en büyük ders, ilkyardım… Ne yazık ki okullarda öğretilmiyor. Yanılmıyorsam sağlık bilgisi dersi vardı. O derste de sıradan bilgiler veriliyor. Ben sizlere daha gündelik örneklerle ilkyardım hakkında bilgi vermek istiyorum. Tabii kendim uydurmayacağım. Araştırmalarımı derleyip bir araya getirip siz okurlara sunacağım.

ARI SOKMASI

Biraz basit bir ilkyardım ile başlamak istedim. Şimdi düşünelim; aileniz ile köye gittiniz ve talihsiz bir arı sokması ile karşı karşıya kaldınız. Öncelikle arıların büyük çoğunluğunun zararsız olduğunu söyleyeyim. Eğer bir arı tarafından sokulduysanız muhtemelen sizi bir tehdit olarak algılamıştır.

Arı sokmasını hafife almayın. Eğer bir alerjiniz varsa veya olduğundan şüpheleniyorsanız, yapmanız gereken ilk şey herhangi bir sağlık kurumuna gitmektir. Arı sokması neticesinde ortaya çıkan reaksiyonlar kişiden kişiye farklılık göstermektedir.  

“Bal arıları bir kişiyi soktuktan sonra ölürken, eşek arıları ve yaban arıları gibi türler birden fazla kez sokup, yaşamına devam edebilir.  Çoğu kişinin önceden bilinen alerjisi olabileceği gibi bazı kişilerde tekrarlayan arı sokmaları sonucunda alerji ortaya çıkabilir. Çok sayıda arı aynı anda sokarsa, o zaman toksik reaksiyon görülebilir”.

Arı sokmasında öncelikle iğneye müdahale edilmeli. Fakat sanılanın aksine iğne, sokulan yerin çevresine baskı uygulanarak çıkarılmamalı. Sıkarak çıkartmak, kesenin patlayarak yayılmasını sağlayabileceği için özenli ve fevri olmak önemli olacaktır. Kaşıntı durumunda kaşıntıyı dikkate almayıp dokunmamak ayrıca soğuk su ve sabun ile yıkamak başlıca hızlı müdahalelerdendir. Soğuk su sokulan yere uygulandığında o bölgeyi rahatlatırken, sabun da sokulan yeri kir ve zehirden arındırır.

Sokulan yerin şişmesini engellemek için buz kompresi yapılmalıdır. Fakat buz tene doğrudan temasında yakacağı için, bir bez yardımıyla kompresi yapmanız daha doğru olur. Buz kompresine rağmen şişmeye devam ederse hekime başvurmanız sizin için daha iyi olur. Yoğurt sürmek gibi halk arasında yaygınlaşan yanlış bilgilere itibar etmeyin.

BURKULMA

En basit şekilde yolda yürürken, zemin yüzünden ayağınızı yere yanlış bastığınızı ve bileğinizin burkulduğunu varsayalım. Burkulmanın da hafife alınmaması gerektiğini baştan söylemek istiyorum.

Ayak bileğiniz burkulduğu takdirde, oturabileceğiniz bir yere oturun ve ayakta kalmamaya çalışın. Çünkü uygulamanız gereken ilkyardım, burkulan bölgeyi hareket ettirmemek. Eğer yakınlarda bir bandaj var ise burkulan bölgeyi sıkıştırmak ve sarmak daha hızlı iyileşmesini sağlar. Ama eğer bandaj yoksa yapmanız gerekenler başlıca şunlardır; Burkulan bölgeyi sabit tutup hareket ettirmemek, soğuk su uygulamayı yapmak, burkulan eklemi yukarı kaldırmak. Burkulma normalden uzun sürdüğünde bir hekime başvurmanız sizin için daha sağlıklı olur.

(Çıkacak olan, Ahali Gençlik dergisinden kısaltılmıştır)

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.