Yiğitefe Şahin
Köşe Yazarı
Yiğitefe Şahin
 

Bencil mi, özgüvensiz mi?

Klişe olmuştur ‘şimdiki gençler’ diye başlayan cümleler. Şimdiki gençler şöyle, böyle. Teknoloji ilerledikçe, hal ve hareketlerde de değişiklik olmasını yadırgayamayız. Fakat özgüvenli kişilerin her geçen gün azalarak yerini bencil insanlara bırakması da bir gerçek… Bencillik ve özgüven arasındaki fark nedir? Bencillik kişinin kendi zayıflıklarını örtmesi için, aniden patlayabilen bir duygudur. Bencil insan, duygusuz olabilir, korkak olabilir. Gösterilen başarıyla övünmek de bencillik olur fakat bizim bahsettiğimiz bu değil. Kendini beğenen, başkalarını ezerek onları çiğneyerek üste çıkmaya çalışan kişidir bencil kişi. Özgüven ise kişinin kendini bilmesidir. Kendine güvenmesidir. Özgüvenli birisi cesurdur, kendini kolayca ifade edebilir başkalarının fikir ve görüşlerine saygı duyar. Özgüven kolayca yıpranmaz. Özgüveni yüksek olan birisiyle kolay kolay münakaşaya giremezsiniz. Sıkça duyduğumuz bir ifade var; ‘ben yapamam ki’ işte bu cümle ile gençlerin özgüveni köreliyor. Kendine güvenmediği için yapabileceği etkinliklere bile atılmıyor. Bir insanın kendine güvenmesinin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Bir insana ‘senin o işe kabiliyetin var’ derseniz, o kişi böbürlenir, onu bencilliğe itmiş olursunuz. Fakat bir insana ‘senin o işe kabiliyetin olabilir’ derseniz, o kişiyi teşvik edersiniz, ilgili konuda elinden geleni yapar, çekinmez. Bu noktada arkadaş seçimi de önemli. Tutup da, bir iş yaparken ‘bunu sen mi yapacaksın, sen yapamazsın, beceriksiz’ gibi cümleler kuran arkadaşınız varsa; siz, ‘alınmıyorum’ deseniz bile içten içe özgüven eksikliği yaşarsınız. Ama sizi teşvik eden, destek veren bir arkadaşınız olursa, başarısız dahi olsanız, hep istekli olursunuz. Mesela, okulda topluluk önünde bir konuşma yapılacak, diyelim. Öğretmen konuşacak kişi ararken, hep bir ağızdan ‘hocam ben yapamam’ cümlesi çıkıyor. Nedir bu özgüvensizlik? Özgüven eksikliği yüzünden, yetenekli olup da değerlendirilmeyen 100 binlerce kişi var. Kendini ifade edemediği için veya ifade etmekten çekindiği için kendini belli edemiyor. Böylece var olan yeteneği de köreliyor. Bu gerçekten çok üzücü bir durum… ‘Bu insanlar bencil mi, özgüvenli mi’ diye soruyorum kendime. Bencil olabilmek için de özgüven gerekir aslında. Ama özgüvenlerini, bencillik için kullanmaları çok kötü. İnsanlarda hata yapma korkusu var. Hâlbuki her insan hata yapıyor. İyi bir dansçı, yapması gereken hareketi unutabilir. İyi bir müzisyen, notayı şaşırabilir. İyi bir ses sanatçısının, dili sürçebilir. İyi bir futbolcu, topu kaybedebilir. Hata yapmak çok normaldir. Önemli olan hatalardan ders çıkarabilmektir.  
Ekleme Tarihi: 21 Haziran 2021 - Pazartesi
Yiğitefe Şahin

Bencil mi, özgüvensiz mi?

Klişe olmuştur ‘şimdiki gençler’ diye başlayan cümleler. Şimdiki gençler şöyle, böyle. Teknoloji ilerledikçe, hal ve hareketlerde de değişiklik olmasını yadırgayamayız. Fakat özgüvenli kişilerin her geçen gün azalarak yerini bencil insanlara bırakması da bir gerçek…

Bencillik ve özgüven arasındaki fark nedir? Bencillik kişinin kendi zayıflıklarını örtmesi için, aniden patlayabilen bir duygudur. Bencil insan, duygusuz olabilir, korkak olabilir. Gösterilen başarıyla övünmek de bencillik olur fakat bizim bahsettiğimiz bu değil. Kendini beğenen, başkalarını ezerek onları çiğneyerek üste çıkmaya çalışan kişidir bencil kişi.

Özgüven ise kişinin kendini bilmesidir. Kendine güvenmesidir. Özgüvenli birisi cesurdur, kendini kolayca ifade edebilir başkalarının fikir ve görüşlerine saygı duyar. Özgüven kolayca yıpranmaz. Özgüveni yüksek olan birisiyle kolay kolay münakaşaya giremezsiniz.

Sıkça duyduğumuz bir ifade var; ‘ben yapamam ki’ işte bu cümle ile gençlerin özgüveni köreliyor. Kendine güvenmediği için yapabileceği etkinliklere bile atılmıyor. Bir insanın kendine güvenmesinin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Bir insana ‘senin o işe kabiliyetin var’ derseniz, o kişi böbürlenir, onu bencilliğe itmiş olursunuz. Fakat bir insana ‘senin o işe kabiliyetin olabilir’ derseniz, o kişiyi teşvik edersiniz, ilgili konuda elinden geleni yapar, çekinmez. Bu noktada arkadaş seçimi de önemli. Tutup da, bir iş yaparken ‘bunu sen mi yapacaksın, sen yapamazsın, beceriksiz’ gibi cümleler kuran arkadaşınız varsa; siz, ‘alınmıyorum’ deseniz bile içten içe özgüven eksikliği yaşarsınız. Ama sizi teşvik eden, destek veren bir arkadaşınız olursa, başarısız dahi olsanız, hep istekli olursunuz.

Mesela, okulda topluluk önünde bir konuşma yapılacak, diyelim. Öğretmen konuşacak kişi ararken, hep bir ağızdan ‘hocam ben yapamam’ cümlesi çıkıyor. Nedir bu özgüvensizlik? Özgüven eksikliği yüzünden, yetenekli olup da değerlendirilmeyen 100 binlerce kişi var. Kendini ifade edemediği için veya ifade etmekten çekindiği için kendini belli edemiyor. Böylece var olan yeteneği de köreliyor. Bu gerçekten çok üzücü bir durum… ‘Bu insanlar bencil mi, özgüvenli mi’ diye soruyorum kendime. Bencil olabilmek için de özgüven gerekir aslında. Ama özgüvenlerini, bencillik için kullanmaları çok kötü.

İnsanlarda hata yapma korkusu var. Hâlbuki her insan hata yapıyor. İyi bir dansçı, yapması gereken hareketi unutabilir. İyi bir müzisyen, notayı şaşırabilir. İyi bir ses sanatçısının, dili sürçebilir. İyi bir futbolcu, topu kaybedebilir. Hata yapmak çok normaldir. Önemli olan hatalardan ders çıkarabilmektir.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.