Yiğitefe Şahin
Köşe Yazarı
Yiğitefe Şahin
 

BELİR­SİZ­LİK HAKİM

Okul­lar pa­zar­te­si günü resmi ola­rak, yüz yüze eği­ti­me açıl­dı. Okul­lar açıl­ma­dan da de­di­ğim gibi... Okul­la­rın şu va­zi­yet­te çok uzun ömür­lü ola­ca­ğı­nı dü­şün­mü­yo­rum. 1-2 ay belki da­ya­na­bi­lir. Taş çat­la­sa ilk dö­ne­me kadar devam eder. Tah­mi­nim bu yönde... Kan­tin­ler­de ki fi­yat­lar çok uçuk. Stan­dart bir öğ­ren­ci­nin gün­lük ge­li­ri­ni 10 lira desek ayda 200-250 lira ya­pı­yor.  Gün­de­lik harç­lık­la­rı da dahil etsek, 300'ü geçer. Şimdi ge­le­lim kar­şı­laş­tır­ma­ya. Sabah kah­val­tı­nı­zı yap­ma­dan gel­di­ği­ni­zi dü­şü­ne­lim. Sabah bir po­ğa­ça al­dı­nız, 2-2,5 lira. Biz 2 lira di­ye­lim, kaldı 8 lira.  Öğle ye­me­ğin­de ufak bir tost ala­mı­yor­su­nuz. Neden mi? Tost 9 lira. Ama onun ye­ri­ne kek öne­re­bi­li­rim. 2,5 lira da o. Su da 1,5 lira. Sa­nır­sı­nız bir ha­va­li­ma­nı­nın ka­fe­ter­ya­sı. Ne­ti­ce­sin­de öğ­ren­ci evden ge­tir­me­di­ği tak­tir­de hem sağ­lık­sız, hem de ye­ter­siz bes­le­ni­yor. Kah­val­tı yapıp gel­di­ği­ni­zi dü­şü­ne­lim birde.  Tost al­dı­nız di­ye­lim 9 li­ra­ya. Su­sa­dı­nız mı? Ama 1 li­ra­nız var su ala­maz­sı­nız. Çünkü de­di­ğim gibi su 1,5 lira. Bu iş bana en­te­re­san gel­me­ye baş­la­dı. Benim için pek prob­lem yok, okul­da pek yemek yemem. Yer­sem de is­te­di­ği­mi ala­bi­li­yo­rum fakat ala­ma­ya­cak olan­lar da dü­şü­nül­me­li. Her hafta bir şey­le­re zam ge­li­yor.  Du­ru­mun far­kın­da­yız ama eli­miz­den de bir şey gel­mi­yor. Çaba sarf etsek na­fi­le. Neye ça­ba­la­ya­ca­ğız? Okul­lar­da şi­ka­yet­ler de ar­tı­yor. Çok de­rin­le­re inmek is­te­mi­yo­rum. Ama gi­di­şat iyi değil gibi. Okul­la­rın ka­pan­ma­sı muh­te­mel. Sınav sis­te­mi de­ği­şecek mi, de­ğiş­me­yecek mi? Açık­ça­sı bu çoğu ki­şi­de merak ko­nu­su. So­nuç­ta bir iki yıl eği­tim ve­ril­me­di.  TYT ve AYT ne­re­dey­se birer sene ak­sa­dı. Her şey ber­bat oldu. Üni­ver­si­te sı­na­vı ona göre ha­zır­lan­maz­sa sonuç öğ­ren­ci­ler için hüs­ran ola­bi­lir. Ve­ya­hut sınav sis­te­mi de­ği­şir­se, aynı şe­kil­de, bütün öğ­ren­ci­ler çok üzü­le­bi­lir.  Daha ön­ce­den ya­yın­la­nan bir köşe ya­zım­da be­lirt­ti­ğim gibi... Bu 2004 yı­lın­da do­ğan­lar­da bir uğur­suz­luk hakim. Belki uğur­suz­luk değil de plan­lı bir şey­dir. Orası meç­hul. Şim­di­lik her­han­gi bir şey belli değil. Fakat durum, sınav sis­te­mi­nin muh­te­me­len de­ği­şe­ce­ği yö­nün­de iler­li­yor. Uma­rım öyle bir şey yap­maz­lar. Önce 4+4+4, sonra LGS, şimdi de bam­baş­ka bir sis­tem­le öğ­ren­ci­le­ri yerle bir ede­bi­lir­ler. Özel­lik­le 04'lü­le­ri... Bir de şöyle bir ola­sı­lık var; Okul­lar ka­pa­nır­sa, uzak­tan eği­ti­me ge­çi­lecek mi? Eğer ge­çi­le­cek­se, sınav nasıl ola­cak? Ger­çek­ten çok kar­ma­şık bir sene ola­cak, eği­tim öğ­re­tim ala­nın­da...  Bir sürü çık­maz var. Bir sürü ola­sı­lık var. Bun­la­rı şu aşa­ma­da dü­şü­nüp ka­fa­mı bu­lan­dır­mak is­te­mi­yo­rum.  So­nuç­ta sınav se­ne­sin­de ol­du­ğum için, sı­na­vı da dü­şün­mem lazım.
Ekleme Tarihi: 08 Eylül 2021 - Çarşamba
Yiğitefe Şahin

BELİR­SİZ­LİK HAKİM

Okul­lar pa­zar­te­si günü resmi ola­rak, yüz yüze eği­ti­me açıl­dı. Okul­lar açıl­ma­dan da de­di­ğim gibi... Okul­la­rın şu va­zi­yet­te çok uzun ömür­lü ola­ca­ğı­nı dü­şün­mü­yo­rum. 1-2 ay belki da­ya­na­bi­lir. Taş çat­la­sa ilk dö­ne­me kadar devam eder. Tah­mi­nim bu yönde...

Kan­tin­ler­de ki fi­yat­lar çok uçuk. Stan­dart bir öğ­ren­ci­nin gün­lük ge­li­ri­ni 10 lira desek ayda 200-250 lira ya­pı­yor. 

Gün­de­lik harç­lık­la­rı da dahil etsek, 300'ü geçer. Şimdi ge­le­lim kar­şı­laş­tır­ma­ya. Sabah kah­val­tı­nı­zı yap­ma­dan gel­di­ği­ni­zi dü­şü­ne­lim. Sabah bir po­ğa­ça al­dı­nız, 2-2,5 lira. Biz 2 lira di­ye­lim, kaldı 8 lira. 

Öğle ye­me­ğin­de ufak bir tost ala­mı­yor­su­nuz. Neden mi? Tost 9 lira. Ama onun ye­ri­ne kek öne­re­bi­li­rim. 2,5 lira da o. Su da 1,5 lira. Sa­nır­sı­nız bir ha­va­li­ma­nı­nın ka­fe­ter­ya­sı. Ne­ti­ce­sin­de öğ­ren­ci evden ge­tir­me­di­ği tak­tir­de hem sağ­lık­sız, hem de ye­ter­siz bes­le­ni­yor.

Kah­val­tı yapıp gel­di­ği­ni­zi dü­şü­ne­lim birde. 

Tost al­dı­nız di­ye­lim 9 li­ra­ya. Su­sa­dı­nız mı? Ama 1 li­ra­nız var su ala­maz­sı­nız. Çünkü de­di­ğim gibi su 1,5 lira. Bu iş bana en­te­re­san gel­me­ye baş­la­dı. Benim için pek prob­lem yok, okul­da pek yemek yemem. Yer­sem de is­te­di­ği­mi ala­bi­li­yo­rum fakat ala­ma­ya­cak olan­lar da dü­şü­nül­me­li. Her hafta bir şey­le­re zam ge­li­yor. 

Du­ru­mun far­kın­da­yız ama eli­miz­den de bir şey gel­mi­yor. Çaba sarf etsek na­fi­le. Neye ça­ba­la­ya­ca­ğız? Okul­lar­da şi­ka­yet­ler de ar­tı­yor. Çok de­rin­le­re inmek is­te­mi­yo­rum. Ama gi­di­şat iyi değil gibi. Okul­la­rın ka­pan­ma­sı muh­te­mel.

Sınav sis­te­mi de­ği­şecek mi, de­ğiş­me­yecek mi? Açık­ça­sı bu çoğu ki­şi­de merak ko­nu­su. So­nuç­ta bir iki yıl eği­tim ve­ril­me­di. 

TYT ve AYT ne­re­dey­se birer sene ak­sa­dı. Her şey ber­bat oldu. Üni­ver­si­te sı­na­vı ona göre ha­zır­lan­maz­sa sonuç öğ­ren­ci­ler için hüs­ran ola­bi­lir. Ve­ya­hut sınav sis­te­mi de­ği­şir­se, aynı şe­kil­de, bütün öğ­ren­ci­ler çok üzü­le­bi­lir. 

Daha ön­ce­den ya­yın­la­nan bir köşe ya­zım­da be­lirt­ti­ğim gibi... Bu 2004 yı­lın­da do­ğan­lar­da bir uğur­suz­luk hakim. Belki uğur­suz­luk değil de plan­lı bir şey­dir. Orası meç­hul. Şim­di­lik her­han­gi bir şey belli değil. Fakat durum, sınav sis­te­mi­nin muh­te­me­len de­ği­şe­ce­ği yö­nün­de iler­li­yor. Uma­rım öyle bir şey yap­maz­lar. Önce 4+4+4, sonra LGS, şimdi de bam­baş­ka bir sis­tem­le öğ­ren­ci­le­ri yerle bir ede­bi­lir­ler. Özel­lik­le 04'lü­le­ri...

Bir de şöyle bir ola­sı­lık var; Okul­lar ka­pa­nır­sa, uzak­tan eği­ti­me ge­çi­lecek mi? Eğer ge­çi­le­cek­se, sınav nasıl ola­cak? Ger­çek­ten çok kar­ma­şık bir sene ola­cak, eği­tim öğ­re­tim ala­nın­da... 

Bir sürü çık­maz var. Bir sürü ola­sı­lık var. Bun­la­rı şu aşa­ma­da dü­şü­nüp ka­fa­mı bu­lan­dır­mak is­te­mi­yo­rum. 

So­nuç­ta sınav se­ne­sin­de ol­du­ğum için, sı­na­vı da dü­şün­mem lazım.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.