Seçil Yılmaz
Köşe Yazarı
Seçil Yılmaz
 

KAPİTALİZMİN YENİ SİMGESİ BARBİE

Merhaba Sevgili Okuyucularım ülkemizde de tüm Dünyada olduğu gibi “Barbie” çılgınlığı yaşanıyor. Barbie önceden biz çocukken 90’lı yılların sadece bir oyuncak bebeğiyken şimdilerde filminin yapılmasıyla beraber yeniden ivme kazanmış oldu. Başrollerinde Margot Robbie ve Ryan Gosling ‘in yer aldığı film 21 Temmuzda vizyonla buluştu. Bu tabiki film ve sinema dünyasıyla sınırlı kalmadı. Neredeyse tüm Dünya’da bir pembe renk akımı, Barbie yazan kıyafetler yani bu akım her sektöre sıçramış oldu. Ünlü markalar Barbie Kreasyonları çıkarttı ve bunu çok yüksek rakamlarla sınırlandırdılar. Kapitalizme yarayan bu akım Barbie modasını sevenlerin ceplerini yaktı. Barbie filminin vizyona girmesinin ardından dünyada bir pembe furyası, tıpkı film karakteri gibi giyinme özentisi baş gösterdi. Ünlü sanatçısından fenomenine birçok göz önünde olan isimler de sosyal medyadan Barbie temalı paylaşımlar yapıyor. Güzellik ve beden algısını değiştiren Barbie bebeklerin çocuklarda ve yetişkinlerde ne tür etkilere neden olduğu ise merak konusu oldu. Çoğu kişide daha ince görünmek Barbie gibi Ken gibi olmak istemeye başladılar. Bu akım Çocuk ve Ergenlik zamanındaki bireyler için güzel bir beden algısı ve imgesi olarak ideal olanın Barbie ölçüleri olduğu algısı çocukların bilincine alttan alta işleniyor. Ergenliğe gelindiğinde ise beden algısı bozukluğunu görüyoruz. Beden algısı bozulmaya meyilli ergenlerde kendini beğenmeme, beden algı bozukluğu ve bedenini sevmeme, kendinden hoşnutsuz olmaya neden oluyor. Hatta yeme bozukluklarına neden oluyor. Oysaki Barbie sadece bir oyuncak ve kapitalizimin bir tuzağı ne yazık ki! Elbette ki zamanında Barbie en sevdiğimiz oyuncaklardı ama bunun şuan yeniden hem çocuklara hemde yetişkinlere örnek olarak sunulması Dünyada bazı insanların tepkilerine neden oldu. Hatta bazı ülkelerde Lübnan ve Kuveyt gibi yerlerde film yasaklandı. Aslında bu yasakları da doğru bulmuyorum. Kişinin kendisine kalmış bir seçim sonuç olarak filme gidip gitmemek ya da akımına uyup uymamak sadece çocuklar üzerinde ters bir etkiye sahip olabilecek bir akım. Birçok kişinin saçlarını sarıya boyamasında bile kesinlikle altta çocukluk zamanında yatan bir algı söz konusudur. Hatta öyle bir durum aldıki geçen gün haberlerde karşılaştığım bir haberde Dünyada Meksika ve Elsavador’ da pembe renkli tabutlar üretimine başlandığı söylendi. Sadece moda ve makyaj olarak değil tüm sektörlerde etkisini sürdürmeye devam ediyor.
Ekleme Tarihi: 11 Ağustos 2023 - Cuma
Seçil Yılmaz

KAPİTALİZMİN YENİ SİMGESİ BARBİE

Merhaba Sevgili Okuyucularım ülkemizde de tüm Dünyada olduğu gibi “Barbie” çılgınlığı yaşanıyor. Barbie önceden biz çocukken 90’lı yılların sadece bir oyuncak bebeğiyken şimdilerde filminin yapılmasıyla beraber yeniden ivme kazanmış oldu. Başrollerinde Margot Robbie ve Ryan Gosling ‘in yer aldığı film 21 Temmuzda vizyonla buluştu. Bu tabiki film ve sinema dünyasıyla sınırlı kalmadı. Neredeyse tüm Dünya’da bir pembe renk akımı, Barbie yazan kıyafetler yani bu akım her sektöre sıçramış oldu.

Ünlü markalar Barbie Kreasyonları çıkarttı ve bunu çok yüksek rakamlarla sınırlandırdılar. Kapitalizme yarayan bu akım Barbie modasını sevenlerin ceplerini yaktı. Barbie filminin vizyona girmesinin ardından dünyada bir pembe furyası, tıpkı film karakteri gibi giyinme özentisi baş gösterdi. Ünlü sanatçısından fenomenine birçok göz önünde olan isimler de sosyal medyadan Barbie temalı paylaşımlar yapıyor. Güzellik ve beden algısını değiştiren Barbie bebeklerin çocuklarda ve yetişkinlerde ne tür etkilere neden olduğu ise merak konusu oldu. Çoğu kişide daha ince görünmek Barbie gibi Ken gibi olmak istemeye başladılar.

Bu akım Çocuk ve Ergenlik zamanındaki bireyler için güzel bir beden algısı ve imgesi olarak ideal olanın Barbie ölçüleri olduğu algısı çocukların bilincine alttan alta işleniyor. Ergenliğe gelindiğinde ise beden algısı bozukluğunu görüyoruz. Beden algısı bozulmaya meyilli ergenlerde kendini beğenmeme, beden algı bozukluğu ve bedenini sevmeme, kendinden hoşnutsuz olmaya neden oluyor. Hatta yeme bozukluklarına neden oluyor. Oysaki Barbie sadece bir oyuncak ve kapitalizimin bir tuzağı ne yazık ki!

Elbette ki zamanında Barbie en sevdiğimiz oyuncaklardı ama bunun şuan yeniden hem çocuklara hemde yetişkinlere örnek olarak sunulması Dünyada bazı insanların tepkilerine neden oldu. Hatta bazı ülkelerde Lübnan ve Kuveyt gibi yerlerde film yasaklandı. Aslında bu yasakları da doğru bulmuyorum. Kişinin kendisine kalmış bir seçim sonuç olarak filme gidip gitmemek ya da akımına uyup uymamak sadece çocuklar üzerinde ters bir etkiye sahip olabilecek bir akım. Birçok kişinin saçlarını sarıya boyamasında bile kesinlikle altta çocukluk zamanında yatan bir algı söz konusudur.

Hatta öyle bir durum aldıki geçen gün haberlerde karşılaştığım bir haberde Dünyada Meksika ve Elsavador’ da pembe renkli tabutlar üretimine başlandığı söylendi. Sadece moda ve makyaj olarak değil tüm sektörlerde etkisini sürdürmeye devam ediyor.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.