Seçil Yılmaz
Köşe Yazarı
Seçil Yılmaz
 

GELECEKTE TEKNOLOJİ

2022 yılındayız ve senelerce gelişen bir teknoloji söz konusu geçmişe dönüp baktığımızda 60-70 li kuşağın anlattıklarına kıyasla biz çok gelişmiş bir teknolojik çağdayız. Teknoloji işimizi kolaylaştıran en önemli etmen ama gelecekte ki dünyaya baktığımızda teknolojinin de bir yerde sınırlı kalması gerekmez mi? Neden mi dediğinizi duyar gibiyim.                 Şimdiler de bile birçok işçi teknolojinin gelişmesiyle işsiz kaldı. Evlerimiz de ocak üstünde cezvede yaptığımız kahveleri bile makinaya yaptırır olduk. Gelecekte ise çocukluğumuzda izlediğimiz “Jetgiller” çizgi filmi gibi bir dünyaya sahip olacağız. Bu elbette güzel bir şey ama gelecek neslimizde meslek sahiplerinin çoğu onların yapacakları işleri robotlar, makineler yapacağı yüzünden işsiz kalacak. Zaten çok fazla işsizlik varken bu da tetikleyip işsizliği en büyük sorun haline getirecektir. 2016’daki Davos Zirvesi haberlerine bakınca oradaki toplantılarda da bu soruyla ilgili çarpıcı istatistiklerin gündeme geldiğini görüyoruz; 5 yıl içinde robotların üstlenecekleri iş sayısı 5 milyonu bulacak, insanlar tarafından yapılan işlerin yüzde 60’ı yakın gelecekte makinelere devredilecek. Yani? Bizi bekleyen işsizlik mi? Yeni teknolojiler, robotlar ve yazılım alanının dünyadaki en popüler yatırımcılarından Elon Musk’a göre “evet!” Musk, ortaya çıkacak işsizliğin yıkıcı etkilerine karşı, insanların çalışmadan yeterli kaynaklara sahip olmasını şart koşan ‘evrensel gelir’ sistemine geçilmesini öneriyor. Bakalım gelecekte bizi neler bekliyor. Uçan arabalar mı? Temizlik yapan işe bizim yerimize giden robotlar mı? Teknolojinin artısı mı eksisi mi?
Ekleme Tarihi: 30 Eylül 2022 - Cuma
Seçil Yılmaz

GELECEKTE TEKNOLOJİ

2022 yılındayız ve senelerce gelişen bir teknoloji söz konusu geçmişe dönüp baktığımızda 60-70 li kuşağın anlattıklarına kıyasla biz çok gelişmiş bir teknolojik çağdayız. Teknoloji işimizi kolaylaştıran en önemli etmen ama gelecekte ki dünyaya baktığımızda teknolojinin de bir yerde sınırlı kalması gerekmez mi? Neden mi dediğinizi duyar gibiyim.

                Şimdiler de bile birçok işçi teknolojinin gelişmesiyle işsiz kaldı. Evlerimiz de ocak üstünde cezvede yaptığımız kahveleri bile makinaya yaptırır olduk. Gelecekte ise çocukluğumuzda izlediğimiz “Jetgiller” çizgi filmi gibi bir dünyaya sahip olacağız. Bu elbette güzel bir şey ama gelecek neslimizde meslek sahiplerinin çoğu onların yapacakları işleri robotlar, makineler yapacağı yüzünden işsiz kalacak. Zaten çok fazla işsizlik varken bu da tetikleyip işsizliği en büyük sorun haline getirecektir.

2016’daki Davos Zirvesi haberlerine bakınca oradaki toplantılarda da bu soruyla ilgili çarpıcı istatistiklerin gündeme geldiğini görüyoruz; 5 yıl içinde robotların üstlenecekleri iş sayısı 5 milyonu bulacak, insanlar tarafından yapılan işlerin yüzde 60’ı yakın gelecekte makinelere devredilecek.

Yani? Bizi bekleyen işsizlik mi? Yeni teknolojiler, robotlar ve yazılım alanının dünyadaki en popüler yatırımcılarından Elon Musk’a göre “evet!” Musk, ortaya çıkacak işsizliğin yıkıcı etkilerine karşı, insanların çalışmadan yeterli kaynaklara sahip olmasını şart koşan ‘evrensel gelir’ sistemine geçilmesini öneriyor. Bakalım gelecekte bizi neler bekliyor. Uçan arabalar mı? Temizlik yapan işe bizim yerimize giden robotlar mı? Teknolojinin artısı mı eksisi mi?

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.