Seçil Yılmaz
Köşe Yazarı
Seçil Yılmaz
 

Balık baştan kokar

Gün geçmiyor ki kadına yönelik şiddet haberlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Şiddetten bahsederken sadece fiziksel şiddet değil bahsetmek istediğim; psikolojik şiddetten de bahsediyorum. Erkekler bazen farkında bile olmadan bazen de farkında olarak kadına karşı çok fazla söz ile psikolojik şiddet gösteriyorlar. Kadının narin bir çiçek olduğunun farkında bile değil birçoğu... Kadına şiddet uygulayan erkek bence aile sevgisinden yoksun büyümüş ilgi ve sevginin ne olduğundan bir haber olan kişidir. Atalarımız hiçbir sözü boşuna dememiş, “Balık baştan kokar.” Bunlardan biridir.  Ne öğrenirsen aileden öğrenirsin psikoloji de bile önce kişinin ailesi ve küçüklüğüne bakılır. Bu sadece erkekler için geçerli de değil, ailesinden yeteri kadar sevgi saygı görememişse görmediği bir şeyi nasıl aktarabilir ki, çünkü bilemez. Kadın ne yazık ki hep küçük gösterilmeye geride bırakılmaya çalışılmış. Ama unutulan bir şey var herkesi bir kadın doğuruyor ve büyütüyor. Bu bile başlı başına sadece kadına saygıya sebep iken toplum hala neye direniyor. Bazı toplumlarda kadın önden gidemez, çünkü giderse erkeklik gururu incinir. Kadın bu demek değildir. Kadın hiç kimsenin malı değil, aksine kutsal bir varlıktır. Kadınlar erkeklerin yaptığı her işi de yapabilir; pekâlâ isterlerse marangoz isterlerse taksici olabilirler. Meslekleri de kadına yönelik değil diye ayıramayız. Hala bu çağda kadınımız hem köle gibi zorla çalıştırılıp hem de şiddet görüyor. Kadın bunu asla hak etmiyor. Kadınlarımız kendi istekleriyle eşinden boşanamıyor bile… Çünkü; “Ya benimsin, ya kara toprağın” gibi saçma bir düşünce tarzı yatıyor. Bunun nedeni de yine geçmiş yaşantıdan babadan öğrenilen bir kavramdan geliyor. Yanlış yetiştirilme tarzı yanlış sonuçlar doğuruyor. En ufak bir şeyde erkekler de; ya ses tonu yükseliyor ya da fiziksel bir şiddet uygulamaya boyutuna geliyor. Nasıl, niçin olduğu fark etmez şiddet şiddettir. Toplumumuzda erkekler büyütülürken, “aman o erkek, o bulaşık yıkamaz, aman o kadın işi bunu yapma” gibi sözler ile pozitif ayrımcılıkla yetiştiriliyor. Unutmayalım ki hiçbir kadın sizlerin kölesi değildir. Kadınlar topluma rağmen her zaman güçlü ve cesur inanıyorum ki; gelecek kadınların toplumda sayıldığı bir zaman dilimi olacaktır.
Ekleme Tarihi: 16 Eylül 2022 - Cuma
Seçil Yılmaz

Balık baştan kokar

Gün geçmiyor ki kadına yönelik şiddet haberlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Şiddetten bahsederken sadece fiziksel şiddet değil bahsetmek istediğim; psikolojik şiddetten de bahsediyorum. Erkekler bazen farkında bile olmadan bazen de farkında olarak kadına karşı çok fazla söz ile psikolojik şiddet gösteriyorlar. Kadının narin bir çiçek olduğunun farkında bile değil birçoğu...

Kadına şiddet uygulayan erkek bence aile sevgisinden yoksun büyümüş ilgi ve sevginin ne olduğundan bir haber olan kişidir. Atalarımız hiçbir sözü boşuna dememiş, “Balık baştan kokar.” Bunlardan biridir.  Ne öğrenirsen aileden öğrenirsin psikoloji de bile önce kişinin ailesi ve küçüklüğüne bakılır. Bu sadece erkekler için geçerli de değil, ailesinden yeteri kadar sevgi saygı görememişse görmediği bir şeyi nasıl aktarabilir ki, çünkü bilemez. Kadın ne yazık ki hep küçük gösterilmeye geride bırakılmaya çalışılmış. Ama unutulan bir şey var herkesi bir kadın doğuruyor ve büyütüyor. Bu bile başlı başına sadece kadına saygıya sebep iken toplum hala neye direniyor. Bazı toplumlarda kadın önden gidemez, çünkü giderse erkeklik gururu incinir. Kadın bu demek değildir. Kadın hiç kimsenin malı değil, aksine kutsal bir varlıktır. Kadınlar erkeklerin yaptığı her işi de yapabilir; pekâlâ isterlerse marangoz isterlerse taksici olabilirler. Meslekleri de kadına yönelik değil diye ayıramayız. Hala bu çağda kadınımız hem köle gibi zorla çalıştırılıp hem de şiddet görüyor. Kadın bunu asla hak etmiyor. Kadınlarımız kendi istekleriyle eşinden boşanamıyor bile…

Çünkü; “Ya benimsin, ya kara toprağın” gibi saçma bir düşünce tarzı yatıyor. Bunun nedeni de yine geçmiş yaşantıdan babadan öğrenilen bir kavramdan geliyor. Yanlış yetiştirilme tarzı yanlış sonuçlar doğuruyor. En ufak bir şeyde erkekler de; ya ses tonu yükseliyor ya da fiziksel bir şiddet uygulamaya boyutuna geliyor. Nasıl, niçin olduğu fark etmez şiddet şiddettir. Toplumumuzda erkekler büyütülürken, “aman o erkek, o bulaşık yıkamaz, aman o kadın işi bunu yapma” gibi sözler ile pozitif ayrımcılıkla yetiştiriliyor. Unutmayalım ki hiçbir kadın sizlerin kölesi değildir. Kadınlar topluma rağmen her zaman güçlü ve cesur inanıyorum ki; gelecek kadınların toplumda sayıldığı bir zaman dilimi olacaktır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.